Над 2,2 милиона българи пият домашна ракия
Нашенецът най-често прави туршия и компоти
Близо 2 млн. и 200 хил. българи (53%) признават, че консумират домашни алкохолни напитки. Почти всеки пети е взимал участие във варенето на домашен алкохол, а 660 хил. (или 12 на сто) в коленето на прасе. Като цяло 83% от българите консумират домашно приготвени продукти, защото смятат, че са по-качествени от тези в магазина. Това показват данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на в. „24 часа“, посветено на приготвянето и консумацията на домашни продукти.
Проучването е реализирано в периода между 29 август и 5 септември 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст над 18 години. 79% консумират домашно приготвени или отгледани продукти, спрямо 20%, които не консумират. Данните показват, че с повишаване на възрастта нараства и делът на консумиращите домашни продукти. В малките градове и селата процентът на консумиращите домашно продукти е по-висок в сравнение с областните градове и Столицата. Най-често консумираните домашни продукти са туршия с 32%, компоти – 28%. Зеленчуците/ зеленчукови консерви – 25%.
Сред предпочитаните домашни продукти от българите са още лютеница, сладко, кисело зеле, ракия, месо, яйца, млечни продукти и т.н. Половината от българите декларират, че участват в отглеждането/ приготвянето на домашни продукти, а 49% посочват, че не участват. С нарастването на възрастта се увеличава делът на хората, които участват в тези процеси. 81% от живеещите в селата посочват, че участват в отглеждането/ приготвянето на домашни продукти.
В столицата този дял е 25%. В проучването бяха тествани различни твърдения свързани с домашно приготвени продукти. 83% посочват, че консумират домашно приготвени продукти, защото смятат, че са по-качествени от тези в магазина, а едва 8% не са съгласни с това. Отново в контекста на качеството на домашната храна 81% споделят, че консумират домашно приготвена храна, защото знаят какво съдържа. За близо две трети от българите консумацията на домашно приготвени продукти е свързана с факта, че излиза по-евтино. За 27% това не е определящ фактор. 76% консумират домашни продукти, защото им напомнят за вкуса от детството. 12% не са съгласни.
Най-младите в по-голям дял в сравнение с другите възрастови групи посочват, че не са съгласни. Близо три четвърти посочват, че консумират такива продукти, защото има от къде да ги вземат/ кой да им ги произведе. Делът в Столицата е по-малък (50%) в сравнение с останалите населени места. 55% от българите посочват, че си приготвят зимнина, а 43%, че не си. Отново в селата и малките градове делът на приготвящите е по-висок. В Столицата 33% посочват, че си приготвят зимнина.
С увеличаване на възрастта се увеличава делът на участващите в този процес. От зимнината, която приготвят в най-голям дял са компотите – 48%, туршия – 46%, лютеница/кьопоолу/ айвар/лютика – 30%, кисело зеле – 28%. Други продукти, които са предпочитани от българите за зимнина са сладка, печени чушки, кисели краставички, консерви, колбаси, плодове и др. 53% посочват, че консумират домашни алкохолни напитки, а 46% – не консумират. 59% от консумиращите домашни напитки посочват, че консумират ракия. 29% домашно червено вино, а 11% бяло вино. В проучването беше зададен въпрос свързан с практикуването на дейности като събиране на реколта, садене, колене на прасе и т.н. 51% от българите посочват, че са участвали в бране/ събиране на реколта, а 44% в садене.
По 42% са съответно дяловете свързани с обръщане на земя/ копаене/ прекопаване, както и с отглеждане на градински продукти. 18% са участвали във варенето на домашен алкохол. 660 хил. българи са участвали в дейности свързани с коленето на прасе. С най-нисък дял от тестваните опции е доенето на добитък, което 7% от българите посочват, че са извършвали като дейност.