Добра новина! Шоколадът е полезен за сърцето
Шоколадът съдържа полезни за здравето на сърцето и кръвоносните съдове вещества, категорични са учените
Поклонниците на шоколада със сигурност ще се зарадват да научат, че любимото им лакомство е полезно за сърцето, съобщи Ай Ти Ви, позовавайки се на публикация в издание на Европейското дружество по кардиология.
Резултатите от метаанализ, направен от специалисти от САЩ, показва, че консумацията на шоколад повече от веднъж седмично е свързана с понижен риск от коронарна болест на сърцето.
Изследователите от Медицинския колеж „Бейлър” в Хюстън, Тексас, са анализирали данните от проучвания от последните пет десетилетия, изследвайки връзката между консумацията на шоколад и коронарната болест на сърцето (запушване на коронарните артерии). Анализът включва шест изследвания, обхванали общо 336 289 души, наблюдавани в продължение средно на девет години.
За посочения период 14 043 души са развили коронарна болест на сърцето, а 4667 са получили инфаркт (когато заболяването прогресира и притокът на кръв към сърцето внезапно спира).
В сравнение с консумацията на шоколад по-рядко от веднъж седмично, хапването на сладкото изкушение повече от веднъж в седмицата се свързва с понижение с осем процента на риска от коронарна болест на сърцето.
– флавоноиди, метилксантини, полифеноли, стеаринова киселина, които допринасят за намаляване на възпалението и повишаване на добрия холестерол”, казва ръководителят на изследването д-р Чаякрит Кританавонг.
Специалистът отбелязва, че проучването не изследва дали определен вид шоколад е по-полезен и дали има идеален размер на порцията. „Шоколадът изглежда обещаващ за предотвратяване на коронарна болест на сърцето, но са необходими още изследвания, за да се определят препоръчителните вид и количество”, допълва изследователят.
Ами ако шоколадът изчезне...?
Въпреки че на този етап оптималната доза остава неясна, д-р Кританавонг отправя предупреждение срещу прекаляването с шоколад.
„Умереното количество изглежда предпазва артериите, но и прекомерното. Калориите, захарта, млякото и мазнините в комерсиално достъпните продукти трябва да се имат предвид, особено от хора с диабет и затлъстяване”, казва специалистът.