×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да приготвим песто от босилек


02 Юли 2020, Четвъртък, 19:40 ч.
Автор: Флагман.бг

За почитателите на италианската кухня

Босилекът е известен още и като царска билка. Той притежава невероятен аромат и съдържа в себе си етерично масло, гликозиди, танини, органични киселини и минерални соли. Във времето на Римската империя, стръкът босилек се приемал за знак за изразяване на любов. В Мексико пък се смята, че ако носиш стръкче от билката в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек винаги ще ти бъде верен.

Освен че с босилека са свързани много легенди, той е известен и със своите лечебни свойства. Билката има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Използва се при инфекциозно-възпалителни процеси на дихателните пътища, при умора и депресия.

Трябва да запомните, че приемът му в големи дози е токсичен.

В кулинарията босилекът се използва най-често в италианската кухня като добавка към спагети, макарони и пица. Най-известното му приложение обаче си остава прочутият италиански сос песто. Той е универсален и се използва за овкусяване на салати и паста. Постепенно от Италия пестото се пренесе в целия свят и стана много популярно и у нас.

Въпреки че има много голям избор от соса в хранителните вериги, домашният сос винаги е по-добър. Тъй като сега пресен босилек има навсякъде, съвсем спокойно може да си приготвите едно песто у дома и да се почувствате сякаш сте в Италия.

Ето как да приготвите песто от босилек:
Необходими продукти:
75 грама босилек

50 грама кедрови ядки

2 скилидки чесън

2 с.л. пармезан

4 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:
В хаванче счукайте босилека, кедровите ядки, чесъна и 1/2 ч.л. сол. Трябва да се получи гъста каша от босилек. Ако нямате хаванче, може да пасирате съставките. Към получената смес добавете пармезана и разбъркайте добре. Накрая се добавя зехтинът при непрекъснато бъркане.

Сосът песто може да бъде използван веднага, ако имате сварена паста или готова салата капрезе. Ако пък искате да го съхраните за по-дълго време, го напълнете в бурканчета и го оставете в хладилника.

Източник: Tialoto.bg


В категории: Животът


Коментари
Направи важен дебют
Направи важен дебют 26/04/2025, Събота 20:48 0
Флагман.БГ Кара кола за 30 милиона долара Кара кола за 30 милиона долара 26/04/2025, Събота 20:21 1
Трагедия в Перник
Трагедия в Перник 26/04/2025, Събота 20:03 0
Иде мощен обрат за 4 зодии
Иде мощен обрат за 4 зодии 26/04/2025, Събота 19:44 0
Взе изненадващо решение
Взе изненадващо решение 26/04/2025, Събота 19:33 0
Путин с остро изявление
Путин с остро изявление 26/04/2025, Събота 18:48 3
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трагедия в Перник Трагедия в Перник Мъж полетя от 8 ет. Много лоша статистика за България Много лоша статистика за България Една четвърт от децата не ходят на почивка заради липса на средства Желязков: Папа Франциск беше изключителен човек Желязков: Папа Франциск беше изключителен човек Ето какво каза премиерът Зов за помощ: ВВС спешно търсят кръводарители за командир Антон Иванов Зов за помощ: ВВС спешно търсят кръводарители за командир Антон Иванов Кръвната група няма значение Огромна дупка зейна насред път в столичния квартал "Младост" (ВИДЕО) Огромна дупка зейна насред път в столичния квартал "Младост" (ВИДЕО) Кратерът се е появил в локалното платно към болница Света Анна Нови земетресения до Несебър Нови земетресения до Несебър Няма данни за никакви разрушения Огромно задръстване на "Тракия" Огромно задръстване на "Тракия" Не е ясна причината за тапата Австрийският посланик гостува на Флора 2025 (ВИДЕО) Австрийският посланик гостува на Флора 2025 (ВИДЕО) Заместник-кметът по култура и вероизповедания Диана Саватева даде символичнен старт на инициативата Идилия в Морската градина в Бургас Идилия в Морската градина в Бургас Европейските навици постепенно намират място в България Пиян шофьор удари паркиран автомобил Пиян шофьор удари паркиран автомобил Екшън в Казанлък
Почина емблематичен културен деятел Почина емблематичен културен деятел Този свят напусна Монтанари Кара кола за 30 милиона долара Кара кола за 30 милиона долара Меси е любител на "Ферари" Взе изненадващо решение Взе изненадващо решение Ще става ММА боец Украйна категорично отрече руски твърдения Украйна категорично отрече руски твърдения Какво се случва в Курска област? Путин с остро изявление Путин с остро изявление "Авантюрата на киевския режим в Курска област се провали напълно", каза руският президент Ще става баща Ще става баща През лятото на 2024 г. Саръташ се ожени за Зейнеп Майрук Светът се прости с папа Франциск (ВИДЕО) Светът се прости с папа Франциск (ВИДЕО) Росен Желязков бе начело на българската делегация Мощна експлозия на пристанище в Иран, най-малко 200 са пострадалите Мощна експлозия на пристанище в Иран, най-малко 200 са пострадалите Взривът се е чул в радиус от няколко километра според ирански медии Защо наричаха Франциск папата на народа и различния Защо наричаха Франциск папата на народа и различния Той обичаше бежанците, децата, футбола и дори затворниците Тръмп и Зеленски се срещнаха в Рим (ФОТО) Тръмп и Зеленски се срещнаха в Рим (ФОТО) Двамата разговаряха преди погребението на папата
Станка Златева, председател на БФБ Станка Златева, председател на БФБ Али Реза ряпа да яде Виц на деня Виц на деня - Мамо, кои си купуват черен хайвер?
- Тези, които ни пращат за зелен.
Виц на деня Виц на деня - Може ли да разгледам и избера от всичките?
- Господине, това е вашето, вземете го и си тръгвайте от детската градина.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Любовта е дупка в сърцето.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори