Как да приготвим домашно кисело мляко
Да се върнем назад в миналото
Киселото мляко е едно от нещата, с които се свързва България. Страната ни е прочута с продукта и той присъства в почти всяко домакинство. В широк мащаб производството му се е запазило в балканските страни, но постепенно започва да се произвежда и в други държави поради добрите му вкусови, диетични и лечебни качества.
В процеса на ферментация участват два основни микроорганизма – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilius. Те се намират в симбиотична връзка и този съюз между двете бактерии е ползотворен за тяхното оцеляване и ефикасност само когато са заедно.
Предполага се, че киселото мляко води началото си от млечнокиселата напитка кумис, която прабългарите приготвяли от кобилешко мляко. След като се заселват на Балканския полуостров, те започват да приготвят напитката и от овче мляко. Прабългарите произвеждали и кисело мляко под името катък, подквасвайки прясно овче мляко с “размивка“ от сирене.
Киселото мляко е богат източник на калций, който поддържа възбудимостта на сърдечния мускул. То има изключително голямо значение за правилното функциониране на нервната система, стимулира действието на жлезите с вътрешна секреция и ускорява съсирването на кръвта. Редовният прием на кисело мляко намалява значително холестерола.
Въпреки че в магазина има огромен избор от кисело мляко, някои хора все още предпочитат да си го приготвят сами. Процесът изисква търпение, но пък домашното си е най-вкусно.
Ето как да си приготвите домашно кисело мляко
Необходими продукти:
Домашно прясно мляко
Домашно кисело мляко
Начин на приготвяне:
Прясното мляко се сварява и след това се оставя да изстине до 41-43 градуса. За да проверите дали е готово за подквасване, може да сложите пръста си в млякото и ако издържите на температурата, значи е готово. През това време може да подготвите закваската, като киселото мляко трябва да бъде със стайна температура.
Дозата тук е една четвърт чаена лъжичка закваска на 500 мл буркан от прясно мляко. Добавете няколко лъжици от свареното прясно мляко към закваската и разбъркайте добре. След това прибавете тази смес към останалото прясно мляко и отново разбъркайте.
Напълнете млякото в буркани и ги завийте с одеяло, за да е на топло. Оставете ги така да престоят за 3 часа, а може дори и за цяло денонощие. След като сте готови, развийте, за да видите дали сте получили желания резултат. Ако всичко е наред, оставете домашното си кисело мляко в хладилника, за да бъде готово за консумация.
Източник: Tialoto.bg