Автентичната рецепта за доматена манджа на леля Петя
С това ястие са израснали поколения
Флагман.бг продължава кулинарната си рубрика с автентичната рецепта за доматена манджа на леля Петя. С това ужасно вкусно ястие, са израснали цели поколения. Преди време всяко семейство имаше традицията поне веднъж седмично да заложи на доматената манджа.
Ето и рецептата:
Продукти за 6 чинии:
1 - 1,2 кг добре узрели домати
4 чушки/пиперки - предпочитам зелени, с тях ми е по-вкусно
3 малки патладжана
3 не големи глави лук
150 гр бамя ( без нея също е вкусна, когато няма - не слагам)
50-60мл олио
1 ч л червен пипер
1 с л с връх захар или мед (3-4 капки подсладител)
1 с л сол (всъщност - на вкус)
250-300 мл вода
няколко стръка магданоз
1 с л брашно
Приготвяне:
* Патладжанът се обелва, нарязва на кубчета и накисва в пресолена вода, за да излезе горчилката
* Лукът, обелените домати и чушките се нарязват на едро или ситно - по желание.
* В олиото (или мазнината за готвене) се задушава лукът, чушките и отцедените патладжани за 2-3 мин.
* Прибавя се червения пипер, разбърква и изсипват нарязаните домати.
* Изчаква се да заври, затваря се капака на тендежрата и оставя да къкри на тих огън.
* След 15 мин. се прибавя изчистената бамя (оставя се мъничка част от дръжката), водата,захарта и солта и отново затваря да поври още 15 мин.
* Изваждат се 3-4 лъжици сос, разрежда с още толкова студена вода и размива в него брашното.
* Изсипва се в яденето (всички зеленчуци трябва да са добре омекнали, но не разварени), разбърква добре и поръсва със ситно нарязания магданоз.
* Затваря се тендежрата да се задуши 2-3 мин.