Как да приготвите най-вкусната торта Медовик
С любимото ви сладко
Какво се появява в съзнанието ви, когато чуете медовик? Ние се сещаме за десерт с мед и започваме да се облизваме. С повод или без, малко са онези, които не обичат торта. А тази, която ще ви представим днес, направо се топи в устата.
Тортата Медовик прилича много на френската селска. И за двете блатовете са с мед и ванилия, а между тях се слага сладко.
Ако ви е омръзнало от тежките сметанови или шоколадови десерти, ви предлагаме да разнообразите с тази, чийто крем е по-лек. За нея трябва да си разточите и изпечете блатовете сами.
Ето и необходимите продукти за торта Медовик:
За медените блатове:
– 2 яйца;
– 3 чаени чаши и половина бяло брашно;
– 1 чаена чаша захар;
– 113 г масло;
– 1 чаена лъжица сода;
– 1 супена лъжица оцет;
– 2-3 супени лъжици мед.
За крема:
– чаена чаша пудра захар;
– 500 мл сметана за разбиване;
– 400 г заквасена сметана
– 100 г крема сирене;
– 2 пакетчета ванилия на прах.
– сладко за украса или поставяне между блатовете.
Как да приготвите торта Медовик?
Първо трябва да направите медените блатове, тестото за които се приготвя много бързо и лесно. В подходяща купа чуквате яйцата и добавяте към тях захарта. С миксер или телена четка разбивате докато се разтвори захарта. Изсипвате сместа в касерола и добавяте към нея маслото и меда (ако желаете, може да сложите по-голямо количество от него). Оставяте на средна степен на котлона и бъркате докато се получи еднородна смес.
Половината от брашното се пресява в купа и към него се добавя яйчената смес и оцетът, в който сте изгасили предварително содата. Бъркате с миксера, като постепенно добавяте още брашно.
След като се получи гладко тесто, си подготвяте плота с малко брашно и доомесвате с ръце.
Разделяте тестото, което не бива да лепне, на 7 части, всяка от която ще разточите на блат. Всеки изрязвате с подходящ размер чиния или ринг от форма за торта. Надупчвате ги с вилица и печете за около 6-7 минути на предварително загрята на 180 градуса фурна. За предпочитане е да е с обдухване.
Идва ред на крема, който ще направите като разбиете двата вида сметаната с пудрата захар. После добавяте крема сиренето и ванилията за по-хубав аромат.
Взимате избраната от вас поставка или форма за торта и редите крем с блат отгоре. Не се притеснявайте, че не сте сиропирали меденото тесто. То ще поеме от крема и след няколко часа ще омекне.
Накрая натрошавате малко бисквити, с които поръсвате тортата. Ако желаете, може да сложите между блатовете сладко от боровинки, вишни или друго по избор. Друг вариант е да украсите отгоре с него.
Източник: Tialoto.bg