7 апетитни и бързи рецепти за домашна пица
Парчето пица върви най-много с чаша вкусна напитка, хубав филм и гушкане на дивана
Ах, пицата... любимата италианска храна на целия свят. Тя идва на помощ, когато сме гладни и не знаем какво да хапнем и никога не ни разочарова, защото всеки път е неустоимо вкусна и има толкова варианти, в които можем да си я поръчаме или приготвим, пише Една.бг
Всеизвестен факт е, че родината на пицата е Италия, но знаете ли, че тя става популярна още през 17 век, най-вече сред италианските селяни? По-късно става любима храна за крал Умберто I и съпругата му Маргарита Савойска, в чест на която хапваме днес един от най-популярните видове пица.
Днес ви предлагаме да сложите своето име на някоя пица, като си я направите сами вкъщи и изненадате и зарадвате семейството си.
Смятам, че няма нищо по-хубаво от кухня, която ухае на току-що изпечена пица и днес ви предлагам цели 7 рецепти, които ще са по вкуса на всеки.
Не забравяйте - парчето пица върви най-много с чаша вкусна напитка, хубав филм и гушкане на дивана!
Ето ги и рецептите:
Пица с риба тон и лук
Необходими продукти:
1 пълна чаена чаша бяло брашно (ако е необходимо, добавяме още)
1/2 чаена чаша топла вода
1/4 кубче прясна мая
1/2 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка захар
доматено пюре, подправено със сол
захар
зехтин
черен пипер
консерва риба тон
кромид лук
риган
кашкавал
Начин на приготвяне:
Включваме фурната на 200 градуса. Разтваряме маята във вода и от всички продукти омесваме тесто. Много е лепкаво, но не се притеснявайте, така и трябва да бъде. Помагайте си с набрашняване на ръцете. Подготвяме голяма тава и я застиламе с хартия за печене. Поръсваме я с брашно.
На набрашнен плот с набрашнени ръце разточваме тестото на тънка кора и го поставяме върху хартията. Намазваме блата с доматеното пюре, поръсваме с риган, а после и с лука, нарязан на лентички. Слагаме равномерни количества от рибата и прибавяме обилно от настърганият кашкавал. По желание може да декорираме и с маслини.
Печем пицата до готовност. Става много бързо, но не я препичайте прекалено, за да е сочна.
Постна пица
Необходими продукти за блата:
2 супени лъжици смляно ленено семе
2 супени лъжици овесени трици или ядки
2 супени лъжици ситно настъргано сирене пармезан
1 супена лъжица сух риган или босилек
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
2 яйца
За плънката:
1 супена лъжица зехтин + 3 супени лъжици доматено пюре за намазване на блата
100 г моцарела за пица
100 г сирене чедър
1/2 чаена чаша пресни гъби
4-5 маслини
1/2 зелена чушка
червен лук за аромат
2-3 резена домат
Начин на приготвяне:
Подготвяме блата, като разбъркаме добре съставките. Разпределяме равномерно получената смес върху намаслена тавичка и я запичаме в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 минути.
После намазваме блата с доматената смес, поръсваме го с останалите продукти и връщаме пицата във фурната, където я печем до златисто.
Вегетарианско калцоне
Необходими продукти:
7 г суха мая
1 чаена лъжичка захар
1 и 1/2 чаена лъжичка сол
375 мл топла вода
около 600 г брашно
За плънката:
1 тиквичка (нарязана на кубчета)
1 патладжан (нарязан на кубчета и отцеден за 30 минути)
1 глава лук (ситно нарязана)
3–4 скилидки чесън (ситно нарязани)
зехтин
3 печени червени или зелени чушки
250 мл бира
2–3 супени лъжици доматено пюре
кисели краставички
магданоз
черен пипер
чили пипер на люспи
За топинга:
зехтин
2–3 скилидки смачкан чесън
сух босилек и мащерка
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята във водата заедно със солта и захарта. Оставяме сместа да шупне за около 10 минути. В брашното правим кладенче, изсипваме шупналата течност и замесваме меко тесто.
Оставяме го да втаса в намаслена купа, покрита с фолио, докато удвои обема си за около 1 час. Загряваме мазнината в дълбок тиган и в нея запържваме лука и чесъна. Добавяме и зеленчуците. Разбъркваме съставките добре.
Прибавяме бирата и оставяме плънката да заври под похлупак. Когато зеленчуците омекнат, слагаме доматеното пюре и оставяме соса да се сгъсти. Накрая го посоляваме и поръсваме подправките.
Премесваме тестото върху набрашнена повърхност и го разделяме на 4 части. Всяка от тях разточваме на отделна пица във формата на кръг с диаметър 24 см. По средата добавяме плънката и редим киселите краставички.
Захлупваме краищата на пицата, за да получим полукръг и оформяме шева с помощта на вилица. Отгоре правим два прореза с остър нож и намазваме тестото с топинга.
Печем калцонето в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 20 минути.
Пица с карамелизиран лук
Необходими продукти:
600 г тесто за пица
1 кг лук
150 г синьо сирене
100 г сирене гауда (или кашкавал)
40 г масло
2 с. л. зехтин
1 с. л. балсамова редукция
1 с. л. сол
3 клонки прясна мащерка
Начин на приготвяне:
Нарежете лука. В сгорещен тиган разтопете масло и смесете със зехтин.
Добавете лука, сол, мащерка и балсамова редукция.
Гответе на бавен огън около час и разбърквайте периодично.
Разстелете тестото върху тава за печене.
Поръсете с лука, сиренето и кашкавала. След 10-12 минути на 250 градуса пицата е готова.
Да ви е сладко!
Различна пица – с червен боб и бекон
Необходими продукти за 4 пици:
за тестото:
1 кг брашно
200–300 мл хладка вода
1 кубче мая
1/2 кофичка кисело мляко
4 с. л. олио
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. чесън на прах
1/2 ч. л. сух риган
1/2 ч. л. захар
олио за намазване на тавата
за доматения сос:
1/2 буркан стерилизирани домати
2 скилидки чесън
1 зелена чушка
1/2 глава лук
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. захар
1–2 щипки кимион
за топинга:
400 г кашкавал
200 г бекон на ивици
200 г червен стерилизиран фасул
Начин на приготвяне:
1. Маята се натрошава, поръсва се със захарта и се размива в 200 мл хладка вода.
Оставя се за 10–15 минути да шупне.
2. Към брашното се добавя олиото, солта, чесънът, риганът, налива се маята, киселото мляко, бърка се 1–2 минути и се налива водата.
Меси се на ръка, докато стане пухкаво тесто. Втасва покрито около 30 минути.
3. Всички продукти за соса (без кимиона) се пюрират и се наливат в тенджера. Подправя се с кимиона и се вари 10 минути.
4. Тестото се разстила върху намазнена тава.
Нанася се охладеният доматен сос, като краищата на тестото не се покриват.
Отгоре се нареждат ивиците бекон, фасулът и настърганият кашкавал.
5. Пече се около 10 минути в предварително загрята до 220–250 градуса фурна.
Бърза лека лятна пица
Необходими продукти за тестото:
200 мл. вода
3 с.л.зехтин
350 гр. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 п. суха мая
Препоръчителни продукти за гарниране:
моцарела
шунка
доматено пюре
домати
босилек
Начин на приготвяне:
Замесете тестото със суха мая, брашно, вода, зехтин, сол и захар.
Оставете го да втаса и нарежете продуктите на тънки и равномерни филийки.
Когато тестото втаса, го оформете с помощта на точилка и поставете в намазнена тавичка.
Намажете обилно с доматено пюре и подредете кръгчета домат.
Печете на 180-200 градуса, когато пицата се надигне, я извадете и подставете останалите продукти.
Върнете обратно във фурната за още няколко минути и пицата е готова за похапване.
Пица с домашно замесено тесто
Необходими продукти:
За тестото:
1кг брашно
3 яйца
1/2 хлебна мая
400г кисело мляко
1 лъжичка захар
1 лъжичка сода бикарбонат
сол
За след това:
1/2 тиквичка
2-3 домата
1-2 кисели краставички
пресен лук
пресен чесън
маслини
салам или шунка/филе
майонеза
кетчуп
горчица
черен пипер
прясна чубрица
магданоз
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват с киселото мляко, захарта, солта и содата. Хлебната мая се разтваря в хладка вода, след което се добавя към разбитите продукти. Брашното се пресява добре, в средата се прави кладенче и се изсипва внимателно сместта.
Можете и да прибавяте по малко брашното в купата, където сте разбили продуктите и внимателно да замесите тестото. След това трябва да се доомеси по традиционния начин.
Тестото трябва да се остави 40-50 минути да втаса. Разточва се тънък блат за пица. След това с помощта на въображението ви можете да приготвите пицата, украсявайки я както ви хареса или да използвате продуктите, изброени по-горе.
Печете на 200 градуса около 40 минути. Преди да я сервирате по желание може да я поръсите с кашкавал.