×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Малките големи тайни за идеален крем карамел… без шупли


28 Май 2020, Четвъртък, 14:18 ч.
Автор: Флагман.БГ

Няма какво да говорим, крем карамел е класика, но не каква да е, а Класиката на всички видове класики

Точно така. Всяко нещо си има малки Големи тайни. Всички знаят, че идеалният крем карамел е плътен, без шупли и много, много вкусен.

Не ми е минавало през ум дори да се занимавам да пиша рецепта за крем карамел, защото е един много лесничък десерт. Честно казано, това е единственият десерт, който обичам и ям безотказно по всяко време на годината и във всеки час на денонощието, съветват от сайта cookwithasmile.com.

Няма какво да говорим, крем карамел е класика, но не каква да е, а Класиката на всички видове класики! Тъкмо си помислих, че не познавам човек, който да не обича крем карамел и се спрях. Собственият ми благоверен съпруг допреди няколко години категорично не желаеше да опита дори. Не знам … детско отвращение някакво…

Внезапно и неочаквано обаче, нещо му стана, и сега е пръв нареден с лъжицата и борбата за заветните купички понякога е направо комична.

И сега – митовете и легендите за крем карамела. Продуктите да са затоплени… Мит или не, теорията на крем карамела казва, че когато продуктите са затоплени, структурата е гарантирано плътна и без шупли. Вариантите са:

– добавя се горещо мляко на тънка струйка към яйцата, които са разбити със захар. В този случай, ако яйцата са от хладилника, има вероятност да се пресекат, затова е препоръчително да са на стайна температура.

– добавя се топло, но не горещо, мляко към яйцата. Пак е добре да са със стайна температура и млякото да се добавя постепенно.

– третият вариант е да се работи със студени продукти – разбиват се яйцата и захарта, добавя се студено мляко и се разбърква до пълното разтваряне на захарта. В разрез е с всякакви теории на сладкарството и яйчните кремове, но работи.

Бъркането с миксер на яйцата и захарта. Никога не съм го правила. Не виждам как вкарването на толкова въздух ще помогне за плътната структура на крем карамела. У нас се работи с най-обикновена телена бъркалка и лъжица.

Съдовете за печене – мисля, че само в компотен буркан не съм пекла крем карамел. Мога да ви изредя какво съм ползвала – формички за суфле, тава от йенско стъкло, тавичка с незалепващо покритие и порцеланови чашки. Проблемът с порцелановите чашки е, че може да се пукнат, когато налеете карамелизираната захар. За предпочитане е да се сдобиете с метални формички.

Пропорциите – тук вече навлизаме в сферата на „у нас го правим така“. Всяка къща си има рецепта и в детството ми, когато всички продукти в магазините бяха в оскъдни количества, да се сложат повечко яйца си беше направо нечувано. Поне у нас.  Но на мен пропорцията литър мляко с четири-пет яйца не ми харесва, защото кремът няма достатъчно плътност. Съотношението 1 л. мляко и 8 яйца дава най-добри резултати.

Мляко или сметана? Категорично – мляко! Сметаната прави крем карамела много плътен, дори тежък. Пробвала съм разни варианти на пропорции мляко:сметана, но те отдавна останаха назад във времето. Все пак е въпрос на личен избор дали да пробвате с мляко и сметана 1:1 или 2:1 и да решите как ви харесва повече.

Накрая – печенето. Точно тук е тайната и цялата магия да извадиш крем карамел без шупли. Ясно е, че говорим за печене на водна баня. Моята тайна, имам предвид. И тя е лед. Точно така – кубчета лед. Виждала съм различни температурни граници в различни източници и вариациите са в доста широк диапазон от 130 до 180 градуса. Аз пека крем карамел на 140 градуса за час и половина. Това време се отнася за крем карамел в метални купички, които събират около 100 мл. течност. На всеки 25 минути добавям по 3-4 кубчета лед в тавата с вода. Никакво значение няма дали е завряла, дали се кани да заври и така нататък. Добавям си лед и толкова. Може и студена вода. Не е проблем. Аз предпочитам лед през 25 минути. Не ползвам функция вентилатор. Шуплите в крем карамела обикновено са в резултат на висока температура на печене или недостатъчно количество вода в тавата за водната баня, което пак означава твърде висока температура за яйчната смес.

И най-накрая стигам до рецептата.

  • 1 л. прясно мляко
  • 8 яйца
  • 200 г. захар
  • 2 ч. л. ванилов екстракт – по желание

За карамел – 200 гр. захар

Аз предпочитам да си правя карамела в отделен съд. Ако сте свикнали да карамелизирате захар направо в шоличките или в чашките – ваша воля. Слагам захарта в тиган с незалепващо покритие и оставям на умерена температура. Не бъркам преди да се карамелизира, а разклащам тигана. Когато карамелът е готов, разпределям във формичките. Слагам по 1 с. л. карамел. Когато карамелът е повече има вероятност да не успее да се разтопи напълно и да остане твърд на дъното на формичките.

Разбивам яйцата и захарта с телена бъркалка, добавям топлото, но не горещо мляко и ванилията и с обикновена лъжица разбърквам докато захарта се разтвори напълно.

Разпределям сместа във формичките, подреждам в тава и слагам във фурната. Наливам вода с шише или кана, така че формичките да са покрити поне наполовина, а още по-добре до 3/4. По-удобно е с шишето. Ако предварително се налее водата в тавата, едно че тежи и второ при пренасянето до фурната може да плисне.

За печенето обясних по-нагоре, за леда обясних и накрая ще кажа, че оставям крем карамела във водната баня поне 2 часа след като го извадя от фурната и едва тогава прибирам в хладилника.

Изваждането на крем карамел от формичките не е никак задължително. Много е приятно да си хапваш докато отдолу избие карамеленият сос. В случай, че искате да го сервирате в чинийка, ползвайте ножче за да минете по ръбовете и след това с потупване (почукване) обърнете крема.

 


В категории: Животът


3
Коментара
Има ново гадже, но го крие
Има ново гадже, но го крие 16/02/2025, Неделя 20:00 0
Флагман.БГ Риалити звезди станаха родители Риалити звезди станаха родители 16/02/2025, Неделя 18:55 0
Спешни мерки след този бой
Спешни мерки след този бой 16/02/2025, Неделя 18:21 0
3
Коментара по темата
3.
Росица
31.05.2020 12:42:33
0
0
Аз съм най нещастната жена на света, защото мъжът ми не признава крем карамел без шупли. През шуплите карамела влизал в крема и го правел по вкусен. Моята рецепта е следната: 6 яйца,б00мл. Мляко 1 ванилия 100 гр. Захар. Захарта и ванилията се прибавят към млякото и се кипват на котлон. Оставяме да изстине, до температура за бебешко мляко и след това прибавяме разбитите яйца. Аз лично след бъркането прецеждам, за да остане гладка течност и пека на водна баня на 160 гр. Разбира се , на дъното слагам изливам карамелизирана захар смесена с малко лимон.
2.
х
30.05.2020 10:55:42
0
1
Поне да бяхне написали името на блогърката, от която е копирана статията.
1.
А
29.05.2020 20:38:12
2
3
за сутлажа некоя тънкост нема ли
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Фармацевти бият тревога за новия тренд сред децата - предозиране с Парецатамол Фармацевти бият тревога за новия тренд сред децата - предозиране с Парецатамол Младежите дори не подозират колко е опасно това, алармират специалисти, които зоват за сериозен контрол Следващата седмица е повратна точка за 4 от зодиите Следващата седмица е повратна точка за 4 от зодиите От 17 до 23 февруари ни очаква период, изпълнен с позитивна енергия и вълнуващи възможности Мъжете имат повече мераци към Виктор от "Ергенът", отколкото жените Мъжете имат повече мераци към Виктор от "Ергенът", отколкото жените Със старта на новия сезон на "Ергенът" името на Виктор Русинов се оказа едно от най-често споменаваните в родния ефир Кирил Петков се похвали, че участвал в Мюнхенската конференция с въпрос (ВИДЕО) Кирил Петков се похвали, че участвал в Мюнхенската конференция с въпрос (ВИДЕО) Всъщност, бившият министър-председател на България се държа като репортер и явно участниците в панела не го вземат насериозно Зимата удря Бургас: Пътната обстановка се влошава Зимата удря Бургас: Пътната обстановка се влошава Най-сериозна ще е ситуацията в Руен, Айтос, Малко Търново и Сунгурларе Учени: Сценарият „Терминатор“ не е реалистичен, но ИИ ще ни завладее много по-страшно Учени: Сценарият „Терминатор“ не е реалистичен, но ИИ ще ни завладее много по-страшно Ян Кулвейт  представя какво всъщност ще представлява въстанието на машините Вижте как белият джип се размаза до "Технополис" в Бургас (ВИДЕО) Вижте как белият джип се размаза до "Технополис" в Бургас (ВИДЕО) ПТП-то по чудо се размина без пострадали  Хитри измамници точат лични данни от наивници във фейсбук по този подъл начин Хитри измамници точат лични данни от наивници във фейсбук по този подъл начин Новата схема за измама в социалните мрежи набира скорост С колко поскъпнаха хранителните продукти за 8 месеца, вижте социалния експеримент на Флагман.бг С колко поскъпнаха хранителните продукти за 8 месеца, вижте социалния експеримент на Флагман.бг През юни миналата година Флагман направи анализ на цените на 14 основни хранителни продукта, необходими за нормален начин на живот Атанас Зафиров е новият председател на БСП Атанас Зафиров е новият председател на БСП Очаква се всеки момент да бъдат обявени официално резултатите
Следващата седмица е повратна точка за 4 от зодиите Следващата седмица е повратна точка за 4 от зодиите От 17 до 23 февруари ни очаква период, изпълнен с позитивна енергия и вълнуващи възможности Санторини: Повишена деформация на земната повърхност Санторини: Повишена деформация на земната повърхност Сеизмичната последователност в морския район на Анидро, между Санторини и Аморгос, е в относителен спад Пенсията да стане поне 1000 лева Пенсията да стане поне 1000 лева За това настояват пенсионери  Получи 1100 лева сметка за вода Получи 1100 лева сметка за вода В стопанския двор до тях имало авария, която навъртяла рекордната сметка Хитри измамници точат лични данни от наивници във фейсбук по този подъл начин Хитри измамници точат лични данни от наивници във фейсбук по този подъл начин Новата схема за измама в социалните мрежи набира скорост Вегани погнаха нова водеща на бТВ заради тази снимка Вегани погнаха нова водеща на бТВ заради тази снимка Заради заклано прасе, мнозина я намразиха  Има ново гадже, но го крие Има ново гадже, но го крие Това подсказва най-новата песен на певицата – „Сините ти очи“ Украйна щеше още да си е цяла, ако бе спазила споразуменията от Минск Украйна щеше още да си е цяла, ако бе спазила споразуменията от Минск Нямаше да има гавра с руснаците в Донбас, нямаше да има гражданска война, нямаше да има желание на руския народ в Донбас да се отдели от Украйна Дават милион долара за една вечер с тази българка Дават милион долара за една вечер с тази българка За да ощастливи някой от най-големите си фенове за свети Валентин Габровска разигра в социалните си мрежи игра, в която като награда подарява свое бельо с нейните инициали Джип „кацна“ върху мантинелата на бул. „Стефан Стамболов“ в Бургас (ВИДЕО) Джип „кацна“ върху мантинелата на бул. „Стефан Стамболов“ в Бургас (ВИДЕО) Несъобразена скорост и мокри настилки доведоха до зрелищен инцидент след 18:30 часа
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Костадин Костадинов, когато започне да говори за финанси, той е тежко неподготвен и говори неща, които са плод на неговите фантазии Виц на деня Виц на деня - Муцка, кога ти е рожденият ден?
- Аз нямам рожден ден.
- Е как така?
- Ми, родена съм през нощта...
Виц на деня Виц на деня - Госпожице, Вие да не сте балерина!?!
- Ооо, не, не, просто искам да отида до тоалетната?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук На една майка и трябват 20 години да направи мъж от момчето си, за да може друга жена да го направи на глупак за 20 минути.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори