×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Малките големи тайни за идеален крем карамел… без шупли


28 Май 2020, Четвъртък, 14:18 ч.
Автор: Флагман.БГ

Няма какво да говорим, крем карамел е класика, но не каква да е, а Класиката на всички видове класики

Точно така. Всяко нещо си има малки Големи тайни. Всички знаят, че идеалният крем карамел е плътен, без шупли и много, много вкусен.

Не ми е минавало през ум дори да се занимавам да пиша рецепта за крем карамел, защото е един много лесничък десерт. Честно казано, това е единственият десерт, който обичам и ям безотказно по всяко време на годината и във всеки час на денонощието, съветват от сайта cookwithasmile.com.

Няма какво да говорим, крем карамел е класика, но не каква да е, а Класиката на всички видове класики! Тъкмо си помислих, че не познавам човек, който да не обича крем карамел и се спрях. Собственият ми благоверен съпруг допреди няколко години категорично не желаеше да опита дори. Не знам … детско отвращение някакво…

Внезапно и неочаквано обаче, нещо му стана, и сега е пръв нареден с лъжицата и борбата за заветните купички понякога е направо комична.

И сега – митовете и легендите за крем карамела. Продуктите да са затоплени… Мит или не, теорията на крем карамела казва, че когато продуктите са затоплени, структурата е гарантирано плътна и без шупли. Вариантите са:

– добавя се горещо мляко на тънка струйка към яйцата, които са разбити със захар. В този случай, ако яйцата са от хладилника, има вероятност да се пресекат, затова е препоръчително да са на стайна температура.

– добавя се топло, но не горещо, мляко към яйцата. Пак е добре да са със стайна температура и млякото да се добавя постепенно.

– третият вариант е да се работи със студени продукти – разбиват се яйцата и захарта, добавя се студено мляко и се разбърква до пълното разтваряне на захарта. В разрез е с всякакви теории на сладкарството и яйчните кремове, но работи.

Бъркането с миксер на яйцата и захарта. Никога не съм го правила. Не виждам как вкарването на толкова въздух ще помогне за плътната структура на крем карамела. У нас се работи с най-обикновена телена бъркалка и лъжица.

Съдовете за печене – мисля, че само в компотен буркан не съм пекла крем карамел. Мога да ви изредя какво съм ползвала – формички за суфле, тава от йенско стъкло, тавичка с незалепващо покритие и порцеланови чашки. Проблемът с порцелановите чашки е, че може да се пукнат, когато налеете карамелизираната захар. За предпочитане е да се сдобиете с метални формички.

Пропорциите – тук вече навлизаме в сферата на „у нас го правим така“. Всяка къща си има рецепта и в детството ми, когато всички продукти в магазините бяха в оскъдни количества, да се сложат повечко яйца си беше направо нечувано. Поне у нас.  Но на мен пропорцията литър мляко с четири-пет яйца не ми харесва, защото кремът няма достатъчно плътност. Съотношението 1 л. мляко и 8 яйца дава най-добри резултати.

Мляко или сметана? Категорично – мляко! Сметаната прави крем карамела много плътен, дори тежък. Пробвала съм разни варианти на пропорции мляко:сметана, но те отдавна останаха назад във времето. Все пак е въпрос на личен избор дали да пробвате с мляко и сметана 1:1 или 2:1 и да решите как ви харесва повече.

Накрая – печенето. Точно тук е тайната и цялата магия да извадиш крем карамел без шупли. Ясно е, че говорим за печене на водна баня. Моята тайна, имам предвид. И тя е лед. Точно така – кубчета лед. Виждала съм различни температурни граници в различни източници и вариациите са в доста широк диапазон от 130 до 180 градуса. Аз пека крем карамел на 140 градуса за час и половина. Това време се отнася за крем карамел в метални купички, които събират около 100 мл. течност. На всеки 25 минути добавям по 3-4 кубчета лед в тавата с вода. Никакво значение няма дали е завряла, дали се кани да заври и така нататък. Добавям си лед и толкова. Може и студена вода. Не е проблем. Аз предпочитам лед през 25 минути. Не ползвам функция вентилатор. Шуплите в крем карамела обикновено са в резултат на висока температура на печене или недостатъчно количество вода в тавата за водната баня, което пак означава твърде висока температура за яйчната смес.

И най-накрая стигам до рецептата.

  • 1 л. прясно мляко
  • 8 яйца
  • 200 г. захар
  • 2 ч. л. ванилов екстракт – по желание

За карамел – 200 гр. захар

Аз предпочитам да си правя карамела в отделен съд. Ако сте свикнали да карамелизирате захар направо в шоличките или в чашките – ваша воля. Слагам захарта в тиган с незалепващо покритие и оставям на умерена температура. Не бъркам преди да се карамелизира, а разклащам тигана. Когато карамелът е готов, разпределям във формичките. Слагам по 1 с. л. карамел. Когато карамелът е повече има вероятност да не успее да се разтопи напълно и да остане твърд на дъното на формичките.

Разбивам яйцата и захарта с телена бъркалка, добавям топлото, но не горещо мляко и ванилията и с обикновена лъжица разбърквам докато захарта се разтвори напълно.

Разпределям сместа във формичките, подреждам в тава и слагам във фурната. Наливам вода с шише или кана, така че формичките да са покрити поне наполовина, а още по-добре до 3/4. По-удобно е с шишето. Ако предварително се налее водата в тавата, едно че тежи и второ при пренасянето до фурната може да плисне.

За печенето обясних по-нагоре, за леда обясних и накрая ще кажа, че оставям крем карамела във водната баня поне 2 часа след като го извадя от фурната и едва тогава прибирам в хладилника.

Изваждането на крем карамел от формичките не е никак задължително. Много е приятно да си хапваш докато отдолу избие карамеленият сос. В случай, че искате да го сервирате в чинийка, ползвайте ножче за да минете по ръбовете и след това с потупване (почукване) обърнете крема.

 


В категории: Животът


3
Коментара
Голямо напрежение в София
Голямо напрежение в София 15/04/2025, Вторник 09:20 0
Флагман.БГ Стана 4-кратен световен шампион Стана 4-кратен световен шампион 15/04/2025, Вторник 08:33 0
Земетресение в Калифорния
Земетресение в Калифорния 15/04/2025, Вторник 08:00 0
Какво ще е времето днес?
Какво ще е времето днес? 15/04/2025, Вторник 07:18 0
Почина млад футболист
Почина млад футболист 14/04/2025, Понеделник 21:33 2
Флагман.БГ Блесна в "Стани богат" Блесна в "Стани богат" 14/04/2025, Понеделник 21:24 0
3
Коментара по темата
3.
Росица
31.05.2020 12:42:33
0
0
Аз съм най нещастната жена на света, защото мъжът ми не признава крем карамел без шупли. През шуплите карамела влизал в крема и го правел по вкусен. Моята рецепта е следната: 6 яйца,б00мл. Мляко 1 ванилия 100 гр. Захар. Захарта и ванилията се прибавят към млякото и се кипват на котлон. Оставяме да изстине, до температура за бебешко мляко и след това прибавяме разбитите яйца. Аз лично след бъркането прецеждам, за да остане гладка течност и пека на водна баня на 160 гр. Разбира се , на дъното слагам изливам карамелизирана захар смесена с малко лимон.
2.
х
30.05.2020 10:55:42
0
1
Поне да бяхне написали името на блогърката, от която е копирана статията.
1.
А
29.05.2020 20:38:12
2
3
за сутлажа некоя тънкост нема ли
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какви са нагласите на работодателите в България? Какви са нагласите на работодателите в България? В Бургас се наблюдава умерено нарастване в намеренията за наемане на нови служители Голямо напрежение в София Голямо напрежение в София В "Захарна фабрика" Как са изглеждали преди 35 години (СНИМКА) Как са изглеждали преди 35 години (СНИМКА) Катето Евро показа трогателен кадър Стана 4-кратен световен шампион Стана 4-кратен световен шампион Млад българин удивлява в математиката Неприятно: "Фолксваген" отнесе мъж в Бургас Неприятно: "Фолксваген" отнесе мъж в Бургас Удареният от колата е с комоцио, няма непосредствена опасност за живота му Какво ще е времето днес? Какво ще е времето днес? По Черноморието ще е предимно облачно Остава ли групата около Доган в управлението? Остава ли групата около Доган в управлението? Трилърът със "Сараите" може да пренареди силите в парламента Българите са в основата на човешката цивилизация! Това е доказано от Раковски Българите са в основата на човешката цивилизация! Това е доказано от Раковски Най-големият български учен и революционер е успял да определи съвсем точно къде е прародината ни и е установил, че гръцкият език е формиран от нашия 10 сигурни признака, че той не иска връзка с вас 10 сигурни признака, че той не иска връзка с вас Ето кои са те  Край на коловозите по пътищата? Сензори в асфалта ловят претоварените камиони Край на коловозите по пътищата? Сензори в асфалта ловят претоварените камиони Ще мерят и средната скорост, разкри транспортният министър Гроздан Караджов
Почина Ализа Маген - жената с най-висок пост в историята на "Мосад" Почина Ализа Маген - жената с най-висок пост в историята на "Мосад" Тя си отиде на 88 години Феноменалните Иван Димов и Ангел Русев станаха европейски шампиони Феноменалните Иван Димов и Ангел Русев станаха европейски шампиони Единият спечели по категоричен начин титлата в категория до 61 килограма при мъжете, а другия в изтласкването бе без никаква конкуренция Почина млад футболист Почина млад футболист В Руската федерация Трагедия! Микробус падна в Дунав Трагедия! Микробус падна в Дунав Извадиха трупа на шофьора, българин е Избухна дипломатически скандал Избухна дипломатически скандал Между Франция и Алжир Прави голям бизнес ход Прави голям бизнес ход Ще става съсобственик на клуб   Огромна трагедия със строителни работници Огромна трагедия със строителни работници В Полша Тръмп поиска да отнемат лиценза на телевизия CBS заради "остри плювки" към него Тръмп поиска да отнемат лиценза на телевизия CBS заради "остри плювки" към него CBS е извън контрол, на нива, невиждани досега, и трябва да платят висока цена за това, смяна президентът на САЩ Таксиметровите шофьори в Атина обявяват 24-часова стачка Таксиметровите шофьори в Атина обявяват 24-часова стачка Протестът е срещу забраната такситата да се движат в бус лентите Първата ИИ певица изпя легендарна чалга и избухна голям скандал Първата ИИ певица изпя легендарна чалга и избухна голям скандал Десислава иска 15 хил.лева
Евгени Минчев Евгени Минчев Не ви е работа дали съм пил и паднал, поне не карам пиян като вашите любимци Виц на деня Виц на деня - Чуk... чуk...
- Кой чука?
- Който може и на който му дадаааат!
Виц на деня Виц на деня Между лекари:
- Ще бъде ужасно, ако един певец разбере след операция,
че повече не може да пее.
- Ще бъде още по-ужасно, ако не разбере това.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Както е тръгнало след 100 години в България ще останем само аз и Лили Иванова...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори