×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната заплата в България е 4 пъти по-ниска от тази в Ирландия
  • Минималната заплата в България е 4 пъти по-ниска от тази в Ирландия, сочи изследване
  • Северна Корея стана третият най-голям притежател на биткойни в света
  • Руската армия нанесе масирани удари по Купянск
  • Европейският съвет обсъжда отбраната, Украйна, Близкия изток, миграцията и бюджета на ЕС
  • Опозиционната Народнорепубликанска партия излезе на протест в центъра на Анкара
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Малките големи тайни за идеален крем карамел… без шупли


28 Май 2020, Четвъртък, 14:18 ч.
Автор: Флагман.БГ

Няма какво да говорим, крем карамел е класика, но не каква да е, а Класиката на всички видове класики

Точно така. Всяко нещо си има малки Големи тайни. Всички знаят, че идеалният крем карамел е плътен, без шупли и много, много вкусен.

Не ми е минавало през ум дори да се занимавам да пиша рецепта за крем карамел, защото е един много лесничък десерт. Честно казано, това е единственият десерт, който обичам и ям безотказно по всяко време на годината и във всеки час на денонощието, съветват от сайта cookwithasmile.com.

Няма какво да говорим, крем карамел е класика, но не каква да е, а Класиката на всички видове класики! Тъкмо си помислих, че не познавам човек, който да не обича крем карамел и се спрях. Собственият ми благоверен съпруг допреди няколко години категорично не желаеше да опита дори. Не знам … детско отвращение някакво…

Внезапно и неочаквано обаче, нещо му стана, и сега е пръв нареден с лъжицата и борбата за заветните купички понякога е направо комична.

И сега – митовете и легендите за крем карамела. Продуктите да са затоплени… Мит или не, теорията на крем карамела казва, че когато продуктите са затоплени, структурата е гарантирано плътна и без шупли. Вариантите са:

– добавя се горещо мляко на тънка струйка към яйцата, които са разбити със захар. В този случай, ако яйцата са от хладилника, има вероятност да се пресекат, затова е препоръчително да са на стайна температура.

– добавя се топло, но не горещо, мляко към яйцата. Пак е добре да са със стайна температура и млякото да се добавя постепенно.

– третият вариант е да се работи със студени продукти – разбиват се яйцата и захарта, добавя се студено мляко и се разбърква до пълното разтваряне на захарта. В разрез е с всякакви теории на сладкарството и яйчните кремове, но работи.

Бъркането с миксер на яйцата и захарта. Никога не съм го правила. Не виждам как вкарването на толкова въздух ще помогне за плътната структура на крем карамела. У нас се работи с най-обикновена телена бъркалка и лъжица.

Съдовете за печене – мисля, че само в компотен буркан не съм пекла крем карамел. Мога да ви изредя какво съм ползвала – формички за суфле, тава от йенско стъкло, тавичка с незалепващо покритие и порцеланови чашки. Проблемът с порцелановите чашки е, че може да се пукнат, когато налеете карамелизираната захар. За предпочитане е да се сдобиете с метални формички.

Пропорциите – тук вече навлизаме в сферата на „у нас го правим така“. Всяка къща си има рецепта и в детството ми, когато всички продукти в магазините бяха в оскъдни количества, да се сложат повечко яйца си беше направо нечувано. Поне у нас.  Но на мен пропорцията литър мляко с четири-пет яйца не ми харесва, защото кремът няма достатъчно плътност. Съотношението 1 л. мляко и 8 яйца дава най-добри резултати.

Мляко или сметана? Категорично – мляко! Сметаната прави крем карамела много плътен, дори тежък. Пробвала съм разни варианти на пропорции мляко:сметана, но те отдавна останаха назад във времето. Все пак е въпрос на личен избор дали да пробвате с мляко и сметана 1:1 или 2:1 и да решите как ви харесва повече.

Накрая – печенето. Точно тук е тайната и цялата магия да извадиш крем карамел без шупли. Ясно е, че говорим за печене на водна баня. Моята тайна, имам предвид. И тя е лед. Точно така – кубчета лед. Виждала съм различни температурни граници в различни източници и вариациите са в доста широк диапазон от 130 до 180 градуса. Аз пека крем карамел на 140 градуса за час и половина. Това време се отнася за крем карамел в метални купички, които събират около 100 мл. течност. На всеки 25 минути добавям по 3-4 кубчета лед в тавата с вода. Никакво значение няма дали е завряла, дали се кани да заври и така нататък. Добавям си лед и толкова. Може и студена вода. Не е проблем. Аз предпочитам лед през 25 минути. Не ползвам функция вентилатор. Шуплите в крем карамела обикновено са в резултат на висока температура на печене или недостатъчно количество вода в тавата за водната баня, което пак означава твърде висока температура за яйчната смес.

И най-накрая стигам до рецептата.

  • 1 л. прясно мляко
  • 8 яйца
  • 200 г. захар
  • 2 ч. л. ванилов екстракт – по желание

За карамел – 200 гр. захар

Аз предпочитам да си правя карамела в отделен съд. Ако сте свикнали да карамелизирате захар направо в шоличките или в чашките – ваша воля. Слагам захарта в тиган с незалепващо покритие и оставям на умерена температура. Не бъркам преди да се карамелизира, а разклащам тигана. Когато карамелът е готов, разпределям във формичките. Слагам по 1 с. л. карамел. Когато карамелът е повече има вероятност да не успее да се разтопи напълно и да остане твърд на дъното на формичките.

Разбивам яйцата и захарта с телена бъркалка, добавям топлото, но не горещо мляко и ванилията и с обикновена лъжица разбърквам докато захарта се разтвори напълно.

Разпределям сместа във формичките, подреждам в тава и слагам във фурната. Наливам вода с шише или кана, така че формичките да са покрити поне наполовина, а още по-добре до 3/4. По-удобно е с шишето. Ако предварително се налее водата в тавата, едно че тежи и второ при пренасянето до фурната може да плисне.

За печенето обясних по-нагоре, за леда обясних и накрая ще кажа, че оставям крем карамела във водната баня поне 2 часа след като го извадя от фурната и едва тогава прибирам в хладилника.

Изваждането на крем карамел от формичките не е никак задължително. Много е приятно да си хапваш докато отдолу избие карамеленият сос. В случай, че искате да го сервирате в чинийка, ползвайте ножче за да минете по ръбовете и след това с потупване (почукване) обърнете крема.

 


В категории: Животът


3
Коментара
Флагман.БГ Магазин предложи 12 бона заплата Магазин предложи 12 бона заплата 20/03/2025, Четвъртък 11:00 0
Пребиха го като куче
Пребиха го като куче 20/03/2025, Четвъртък 10:00 1
Флагман.БГ Уловиха я в лъжа Уловиха я в лъжа 20/03/2025, Четвъртък 08:30 0
3
Коментара по темата
3.
Росица
31.05.2020 12:42:33
0
0
Аз съм най нещастната жена на света, защото мъжът ми не признава крем карамел без шупли. През шуплите карамела влизал в крема и го правел по вкусен. Моята рецепта е следната: 6 яйца,б00мл. Мляко 1 ванилия 100 гр. Захар. Захарта и ванилията се прибавят към млякото и се кипват на котлон. Оставяме да изстине, до температура за бебешко мляко и след това прибавяме разбитите яйца. Аз лично след бъркането прецеждам, за да остане гладка течност и пека на водна баня на 160 гр. Разбира се , на дъното слагам изливам карамелизирана захар смесена с малко лимон.
2.
х
30.05.2020 10:55:42
0
1
Поне да бяхне написали името на блогърката, от която е копирана статията.
1.
А
29.05.2020 20:38:12
2
3
за сутлажа некоя тънкост нема ли
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Министерството рекламира БГ туризма  в каналите National Geographic и 24 Kitchen Министерството рекламира БГ туризма в каналите National Geographic и 24 Kitchen Ведомството започва широкомащабна международна рекламна кампания Магазин предложи 12 бона заплата Магазин предложи 12 бона заплата Освен 12-те хил. лева, имало и бонуси Тази измама с зеленчуците е гадна Тази измама с зеленчуците е гадна Tурски домати се продават като български, а към рапичното олио добавят аромати, за да е като гръцки зехтин Сливенският митрополит Арсений гостува на Бургаския държавен университет Сливенският митрополит Арсений гостува на Бургаския държавен университет Българското училище е рожба на Българската православна църква и следвайки именно тези съществено важни, значими факти, образованието е свързано с религията, каза митрополит Арсений Ние сме важни за икономиката, не ни вдигайте ДДС, каза Алибегов Ние сме важни за икономиката, не ни вдигайте ДДС, каза Алибегов Това е 100% български бизнес, няма чужди инвестиции, няма фирми в чужбина. Тези пари не отиват никъде, всичко се завърта тук, в българската икономика. Това е секторът с най-много заети млади хора, подчерта Ричард Алибегов Проф. Георги Рачев: Нивото на Световния океан се вдига, да му мислят бургазлии Проф. Георги Рачев: Нивото на Световния океан се вдига, да му мислят бургазлии Час преди настъпването на астрономическата пролет климатологът си спомни за девойките от студентските му години, на които през зимата виждал само очите Контролът на цените ще ни върне ли в социализма? Депутат плаши с бягство на търговците и изчезване на стоките Контролът на цените ще ни върне ли в социализма? Депутат плаши с бягство на търговците и изчезване на стоките Ако искаме банани само по Нова година, това е точния път, каза Даниел Лорер от ПП-ДБ Отчаян от жените обяви дали ще става гей Отчаян от жените обяви дали ще става гей В публичното пространство дори се носеха слухове, че по-младият ерген - моделът Виктор, си пада и по мъже Уловиха я в лъжа Уловиха я в лъжа Пред ергена тя заяви: "Нямам никакви корекции по себе си“, но излъга  Абсурд! Глобиха шофьор за превишена скорост заради кражба на лични данни Абсурд! Глобиха шофьор за превишена скорост заради кражба на лични данни  Представете си, ако собственикът на колата бе сгазен човек, какво щеше да се случи с мен, казва потърпевшият Краси Осиковски
Пребиха го като куче Пребиха го като куче Стилистът е претърпял операция и има поставени пирони в краката Издаде колко пият кифлите от Ергенът Издаде колко пият кифлите от Ергенът Това стана повод за това ютюбърът Слави Туджаров да направи специално интервю с него за сайта на bTV 9 ранени при удари по складове в Сана, а хутите свалиха американски MQ-9 Reaper за $30 милиона 9 ранени при удари по складове в Сана, а хутите свалиха американски MQ-9 Reaper за $30 милиона Сред пострадалите има жени и деца 70 000 украински войници загинали напразно в област Курск, а над област Суми е свален F-16 70 000 украински войници загинали напразно в област Курск, а над област Суми е свален F-16 Въпреки това Зеленски продължава да нарича операцията „успешна“, въпреки че няколко хиляди войници от „ВСУ“ са изоставени там в обкръжение Русия иззе активи от компании на стойност $28,57 млрд Русия иззе активи от компании на стойност $28,57 млрд Част от засегнатите са чуждестранни дружества В Казахстан водят чиновници на екскурзии в затворите, като мярка за борба с корупцията В Казахстан водят чиновници на екскурзии в затворите, като мярка за борба с корупцията 104 казахстанци са получили повече от 35 милиона тенге (5,8 милиона рубли) за сигнали срещу корумпирани чиновници Българин, работещ в ООН, загина в Газа Българин, работещ в ООН, загина в Газа Израелската армия отрича да е нанесла удара Българска следа в досиетата "Кенеди"! Бисера Асенова се опитала да спаси US президента Българска следа в досиетата "Кенеди"! Бисера Асенова се опитала да спаси US президента Предупредила е консула в съветското посолство, че Лий Харви Осуалд е наемен убиец Излезе ли Украйна от менюто и какво е поискал от Тръмп Путин, за да не претендира Русия за Одеса Излезе ли Украйна от менюто и какво е поискал от Тръмп Путин, за да не претендира Русия за Одеса Кремъл си държи на Крим и четирите области, за които бе проведен референдум, готови са да се откажат от други територии Каква присъда получи тийнейджър, убил семейството си и планирал стрелба в училище Каква присъда получи тийнейджър, убил семейството си и планирал стрелба в училище Осъден бе на 49 години затвор
Илия НАЛБАНТОВ, анализатор Илия НАЛБАНТОВ, анализатор Ще видим трайното завръщане на Путин на международното поле за преговори Виц на деня Виц на деня - Муцка, кога ти е рожденият ден?
- Аз нямам рожден ден.
- Е как така?
- Ами, родена съм през нощта...
Виц на деня Виц на деня - Съседе, ще ми дадеш ли бормашината си за събота и неделя?
- Ами какво да те правя - давам ти я. ще ремонтираш ли?
- Не, ще спя.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Малко му трябва на човек да е щастлив-няколко кафета сутрин, а вечер-шепа успокоителни.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори