Как да приготвим домашни профитероли
Ще са ви нужни около 3 часа
Еклерите или профитеролите (разликата е в големината) са един от любимите ни десерти, защото са пълни с крем.
Вкусният десерт е приготвен от Clovesandvanilla.com, а за създаването му ще ви бъдат необходими около 3 часа, пише Tialoto.bg.
Ще ви бъдат нужни:
За еклерите:
140 мл прясно мляко
100 мл вода
1 опак. масло (125 г)
1/4 ч. л. сол
1 с. л. захар
130 г пресято брашно
4 големи яйца
1 ванилия
За крема:
2 ванилии
1 яйце
2 с. л. брашно
5 с. л. захар
500 мл прясно мляко + 50 мл
30 г масло
Начин на приготвяне:
Водата, прясното мляко, солта, захарта и маслото се поставят в метална тенджера и се сваряват. Щом маслото се разтопи и сместа заври, изсипете цялото брашно изведнъж (не на части), дръпнете тенджерата от котлона и хубаво разбъркайте. Ще се оформи тесто. Върнете тенджерата на котлона за още 3-4 минути, при непрекъснато бъркане с дървена лъжица!
Много е важно да използвате дървена лъжица при бъркането на еклерите. Сместа е готова тогава, когато полепне един тънък бял слой по дъното на тенджерата, а самото тесто се оформи и събере на топка – в този момент цялата вода ще се е изпарила от тестото. Тогава изключете котлона и оставете тестото да се охлади, за да не пресече яйцата. Аз лично предпочитам да прехвърля тестото в друг студен метален съд и да го изнеса на терасата.
Към охладената смес добавете ванилията и яйцата – едно по едно, като прибавяте всяко следващо от яйцата, след като първото се е поело напълно от тестото. Не се притеснявайте, че когато прибавяте яйцата, тестото става лигаво и пресечено, бъркайте добре и всичко ще си дойде по местата!
Когато сместа е готова и е поела всички яйца, включете фурната на 200 градуса. Това е моментът в който да оформим еклерите. Можете да поставите цялата смес в пош и с него да оформите малки еклери върху тава, покрита с хартия за печене. Тъй като аз нямам пош и не умея да работя с него, използвам две малки чаени лъжички, с които оформям малки топчета тесто върху хартията. Постарайте се топчетата тесто да са с еднаква големина. Когато оформите малките еклери върху хартията ги сложете в загрятата фурна и изпечете за 15 минути, след което намалете на 180 градуса и оставете за още 5-10 минути. Еклерите трябва да се подуят и да станат златисти.
Охладете напълно преди да преминете към приготвянето на крема. Докато охлаждате еклерите (аз ги изнасям на терасата, за да ускоря този процес) е време да приготвите крема за вашите еклери. Аз приготвям класическия ванилов домашен крем на моята майка. В тенджера поставете 500 мл мляко и захар, за да заврат. В отделна купичка разбийте 50 мл мляко с яйцето, ванилията и брашното до получаване на гъста каша – нишесте.
Добавете полученото нишесте към заврялото мляко при постоянно бъркане. За по-богат вкус добавете маслото (но можете да приготвите крема и без масло) и продължете да бъркате, докато кремът се сгъсти. Изключете котлона и оставете крема леко да се охлади. След като и еклерите и кремът ви са студени – време е десертът да придобие своя финален вид!
В случай, че нямате пош, разрежете еклерите по средата до получаване на „джоб“ (но не докрай) и с лъжичка поставете от крема – колкото повече, толкова повече!
В случай, че имате пош, направете една дупка във всеки еклер и през нея напълнете всеки от малките десерти с охладения домашен крем. При сервиране може да поднесете еклерите посипани с шоколадов топинг, със сладолед или просто така – тоооолкова са вкусни.