Шефът на ИАРА: Шаранът е задължителен за Никулден, не купувайте риба от улицата!
Да върнем рибната сряда, за да може да се консумира повече качествена и полезна храна, предлага доц. Галин Николов
Традиционно на Никулден трябва да се яде шаран. Това се спазва от векове и дори е записано в светите книги, каза в сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов.
През последните години има тенденция българинът да яде повече българска риба, вместо вносна, добави той.
„Има положителен тренд и при износа на риба. Голяма част от българската продукция се изнася за страни близки до нас – Румъния, Сърбия, Македония. Консумацията там е по-висока“, обясни шефът от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.
Той цитира статистически данни, според които българинът яде само около 5,2 кг риба на година, а преди 4 лета – едва 4,9 килограма годишно.
„Сив сектор все още има, но се борим с него и се надявам в кратки периоди да успеем да го намалим. Трябва да ни помогнат и самите консуматори, които когато ходят да си купуват риба, нека да искат документи за произход. Лошото е, че българинът не знае как да си търси правата“, коментира доц. Николов.
Не трябва да се купува риба от несигурни продавачи, добави той.
„Тази година се стремим да не засилваме проверките по Никулден, а да запазим тенденцията те да са през цялата година, за да се види, че работим не само по празниците, а целогодишно. Радващо е това, че нямаме тези нарушения, които имахме преди две години. Няма толкова риба, която се продава незаконно, нито с изтекъл срок. По-малко са нарушенията“, съобщи шефът на ИАРА – Бургас.
„Няма съществено повишение в цената на шарана. През последните няколко години тя се запазва на едни и същи нива“, добави той.
„Ние сме на едно от първите места по производство на есетрови риби и на черен хайвер. В морето в момента се лови барбун, калкан, чернокоп“, заяви доцентът.
„За следващата година сме заделили пари в бюджета на ИАРА, за да направим така, че потребителят да може да се среща с производителя, с рибаря, да обменят опит и рецепти. Да върнем рибната сряда, за да може да се консумира повече качествена и полезна храна!“, предлага той.
Доц Николов предупреди, че любителският риболов през зимата е опасен и призова рибарите да пазят здравето си, нека да внимават, когато са върху леда.