Ядем отровни банички?
Вместо с краве сирене, закуските са бъкани с палмово масло
Банички, които се продават в павилиони и заведения за бълзо хранене имат всичко друго, но не и истинско българско сирене. В някои има заместители с палмов продукт, а по-добри случаи – извара. Това показва изследване на "Активни потребители". От 15 анализирани проби „баници със сирене“ в нито една не е открито сирене – в 1 не е имало дори пълнеж, в 3 е установена извара, в 7 сиренето е заместено изцяло с палмов продукт, а в 4 - частично, пише lupa.bg
От "Активни потребители" предупреждават, че използваните за производството на банички имитиращи ментета представляват пряка заплаха за здравето на потребителите. Защото съдържат високи нива на палмово масло, включително наситена палматинова киселина и вероятно частично хидрогенизирани мастни киселини.
Тези компоненти увреждат сърдечно-съдовата система и увеличават риска от инфаркти и инсулти. В много страни по света влагането на частично хидрогенизираните мазнини в храните е забранено.
„Баничката със сирене е българският fast food (англ. бърза храна). Продава се навсякъде - в будки и павилиони, баничарници, заведения за бързо хранене и супермаркети. Няма търговска улица или пазар в България, където да не се предлагат банички, често през 100 метра.
Тя е символ на нашенския занаятчия, храна която може да бъде приготвена от всеки и е харесвана или поне приемана от поне 90 на сто от населението. Баничката е пример за евтина и достъпна закуска. С една дума, баничката със сирене е храна символ за България!
Като всяка друга емблема и тази е предмет на непрекъснато обсъждане. Дебатират се външния вид, влаганите суровини, вкуса и аромата, цената, хигиената на баничарниците и външния вид на майсторите и продавачките.
„Активни потребители“ избра да се включи в народната дискусия с проучване на научно доказуеми факти за баничките. Целта на това изследване е да се определи качеството на сиренето влагано в баничките.“, разказват от организацията. Те са изследвали 15 проби банички купувани са от тайни клиенти в различни квартали на София. От всеки търговски обект са придобивани по 3 отделни банички от един вид, които обединени представляват една проба.
Категоричен критерий за включване в теста е в съдържанието на етикета да пише „сирене“ без други добавки, например извара, лук, праз, месо или кашкавал. Закупените мостри са доставени в офиса на „Активни потребители“, където са описани и след това изпратени в избраните за химичен анализ в акредитирана лаборатория.
Всичките 11 проби съдържат палмово масло в различни съотношение. Казано по друг начин, във всички банички е вложен имитиращ млечен продукт вместо саламурено сирене. В 4 от продуктите делът на палмовата мазнина варира от 26 до 80 процента. Останалите 7 закуски са със 100% съдържание на палмова мазнина. Последните не отговарят на нито един от критериите за сирене. Технологията по която се произвеждат е коренно различна, а суровините представляват смес от индустриално добити млечни протеини, палмова мазнина, вода, емулгатори.
Винаги корите сме ги точили, винаги сме слагали сол и винаги сме трошачки сиренето от буцата, директно от качето. Ма то като си расал в панела, как да знаеш? И задължително слагахме свинска мас и много яйца.
Спонсора на дпс и герб! Пак биха!