Има ли риск за епидемия от листериоза в България? Смърността достига до 70%
Заразяването с микроба става, когато се консумират храни, които не са минали през термична обработка, каза д-р Мангъров
Осем души са регистрирани с листериоза у нас. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ специалистът по инфекциозни болести д-р Атанас Мангъров.
Той предупреди, че смъртността при листериозния менингоенцефалит достига до 70%, а предразположени към заболяването са най-вече възрастните хора с по-слаб имунитет. Не е изключено обаче и млади хора да се заразят.
Епидемия от листериоза бе установена в Испания. Бактерията се развива в непастьоризирано мляко, неузряло сирене или в месо. В Испания има 150 заболели, а един човек е починал.
От началото на годината повече от 100 000 българи са посетили страната, което доведе до опасенията, че епидемията може да достигне и до нашата страна.
„От началото на тази година са регистрирани 8 случая на листериоза у нас. За цялата минала година те са 8, а за 2017-а – 12, каза д-р Атанас Мангъров,.
Последният случай е от Стара Загора, където 56-годишен мъж се лекува вече повече от три месеца. При друг случай 18-годишен младеж от Благоевград се е заразил с бактерията в САЩ, където е бил на бригада. Близо 10 дни е бил в кома, но за щастие се е възстановил.
"Листериозата е микроб, който е много широко разпространен. Причинява едно грипоподобно заболяване с температура, болки по мускулите и не много силна диария. Може обаче да доведе и до тежки състояния. Бактерията е опасна най-вече за бременните жени, защото може да зарази плода и да доведе до мъртво раждане", обясни д-р Мангъров пред бТВ.
"Заразяването става, когато се консумират храни, които не са минали през термична обработка – всичко от студения бюфет на даден ресторант", допълни специалистът.