Обмислят да облагат с данъци бакшишите в ресторанти и хотели
В Румъния, където депутатите разсъждават над тази идея, преди 4 години подобна идея се провали
Румънското правителство иска да въведе нов данък върху бакшишите в ресторанти и хотели. Всъщност това е втори опит да се въведе такъв налог, след като преди четири години правителството имаше същата идея, но осъществяването ѝ беше неуспешно.
Сега идеята е била обсъдена от министъра на финансите Евген Теодоровичи със собственици на бизнес в туристическата индустрия и мярката може да бъде въведена през септември, пише BusinessReview.eu.
До края на август ще бъде предложен проектозакон. Представители на туристическата индустрия подкрепят мярката, тъй като според тях така ще се увеличат доходите на служителите и ще се подобри стабилността на работната сила, предава economic.bg.
Министерството на финансите изчислява, че облагането на бакшишите би могло да увеличи фискалните приходи в момент на голям фискален дефицит. Парите в хазната не достигат, тъй като правителството увеличи на няколко пъти пенсиите и заплатите в бюджетния сектор и разходите нараснаха значително.
Идеята за данъчно облагане на бакшишите беше обсъдена за първи път в началото на 2015 г., когато правителството прие спешно постановление, принуждаващо предприятията да регистрират бакшишите с отделен фискален отчет и да плащат 16% данък върху дохода си от тях. Правителството обаче отмени мярката няколко седмици по-късно, тъй като румънската фискална данъчна агенция не успя да осигури контрол върху приходите.
Туристическата индустрия обаче подкрепя идеята за данък върху бакшишите, тъй като той ще увеличи доброволното спазване и плащането на бакшиши с кредитни карти.
„В този момент бакшишът, платен с кредитна карта на служител, се счита за доход от заплата. Това означава, че се облага с почти 60%. Това, което днес индустрията иска, е регулирането на бакшишите, което означава, че за бакшиш от 100 румънски леи ще се облага с 10% данък. Това означава, че 10 процента ще отидат за държавата, а 90 процента ще останат за служителя “, казва Даниел Миски, генерален мениджър на верига ресторанти.
ВАЩА МАМА ДОЛНА,КАЛНА !!! Съдрахте го тоз народ ! Ама и той прост и овчедушен - търпи ли търпи... Вместо да се вдигне и да ви избеси по уличните стълбове ,мълчи и псува тихо под мустак. От бакшиши хазна ще пълним...