4 здравословни причини да хапвате салата всеки ден
Изследователите отбелязват връзка между яденето на много плодове и зеленчуци и по-ниските рискове от много заболявания, особено рак
Яденето на салата почти всеки ден може да бъде един от най-здравословните и най-лесните хранителни навици, които е препоръчително да си създадете.
Салатата е супер удобен начин да приемате необходимите порции зеленчуци и / или плодове. Зелени салати са в менюто на почти всеки ресторант /препоръчваме ви страхотните салати на ресторант Смокини/. Можете и да си направите зелена салата у дома за 5 минути с микс от различни зеленчуци и обикновен дресинг. Не само това, салатите са хрупкави и приятни за ядене (много текстури, цветове и аромати). Повечето хора обичат да ядат салати - дори и деца! Можете да ги персонализирате, като включите плодовете и зеленчуците, които ви харесват най-много, или онези, които имате под ръка.
Ето четири причини, за да консумирате салата днес
1. Яжте салата заради фибрите
Храната с високо съдържание на фибри може да помогне за понижаване на нивата на холестерола и предотвратяване на проблеми със стомаха. Не само това, яденето на повече фибри може да ви помогне да се почувствате по-пълноценни, да ядете по-малко и в крайна сметка да отслабнете.
2. Яжте салата заради ползите за здравето
Повече плодове и зеленчуци (особено тъмно зелени и оранжеви зеленчуци) и бобови растения трябва да присъстват в менюто ви - богатите на хранителни вещества растителни храни допринасят за общото здраве. Ако често ядете зелени салати, вероятно ще имате по-високи нива на множество мощни антиоксиданти в кръвта (витамин С и Е, фолиева киселина, ликопен и алфа- и бета-каротин), особено ако вашата салата включва някои сурови зеленчуци. Антиоксидантите са вещества, които помагат за предпазването на клетките от увреждане, причинено от вредни молекули, наречени свободни радикали.
От години изследователите отбелязват връзка между яденето на много плодове и зеленчуци и по-ниските рискове от много заболявания, особено рак. Храните, за които е установено, че са особено полезни, са боб и грах, фасул, чушки, домати, моркови, ябълки, нектарини, праскови, сливи, круши и ягоди.
3. Яжте салата за намаляване приема на калориите и засищане в същото време
Проучванията показват, че яденето на храни с ниско калорично съдържание, като зелена салата от 150 калории или по-малко, повишава чувството за ситост и намалява общия брой калории, които се консумират по време на хранене.
4. Яжте салата заради полезните мазнини
Храни с полезна мазнина (като мононенаситените мазнини, намиращи се в маслиновото масло, авокадо и ядки) комбинирани с прием на зеленчуци помага на тялото ви да абсорбира защитни фитохимикали, като ликопен от доматите и лутеин от тъмнозелените зеленчуци.