Опитайте сладкото изкушение на Созопол, тайната му се пази с векове
Този чуден сладкиш, който гали небцето, можете да опитате само и единствено в Созопол
"Дамга" - със сигурност знаете какво означава тази дума - следа, белег, петно, леке, отпечатък, позорен печат, стигма. Но едва ли сте опитвали вкуса й. Да, точно така. Дамгата е сладкото изкушение на Созопол, което от векове, още от византийско владичество, се приготвя само и единствено там и по специална рецепта, от възрастните созополчанки. Рецептата е тайна, а формата за дамгите не може да намерите никъде. Тя се предава като семейна реликва от майка на дъщеря и от свекървана снаха. На пръсти се броят жените, които приготвят сладкото изкушение, и можете да ги намерите в старите созополски къщи.
Още от времето на византийските императори, след това през турското владичество и по-късно, в годините на Възраждането, "дамгата" е била акцент и кулминация на всеки голям празник, сватба, кръщене и семейни тържества и най-вече на Великденските празници.
Дамгите винаги се приготвят от няколко души, тъй като технологията е сложна и сам човек не може да се справи.
Идеалната пропорция за перфектна дамга е 12 яйца, половин килограм брашно и пакетче пшенично нишесте. Яйцата се разбиват на сняг и към тях се прибавят 12 пълни яйчени черупки хладка вода, една черупка ракия, след което постепенно и равномерно се добавят брашното и нишестето, като се редуват. Накрая към тестото се слага щипка сол и една ванилия за аромат.
То е рядко, като за палачинки. За да станат дамгите, сместта трябва точно да се улучи, иначе всичко пропада.
Нямате ли специална форма обаче, мероприятието не си струва изобщо да се започва, категорична е жената. Приятелките имат само две, произведени преди повече от 50 години от грамофонни плочи. Поне от 20 години няма майстори, които да се занимават с тях, затова останалите за общо ползване се пазят като истинска ценност. Не се измиват, след употреба се забърсват с мека салфетка и се прибират.
Формичката се топи в яйчено – брашнената смес и веднага се прехвърля в тенджерка с един литър врящо олио. Сладкишът се изпържва за секунди, слага се в чиния и обилно се наръсва с пудра захар, докато е още горещ.