Д-р Росица Попова: Не яжте повече от едно яйце на ден, вредно е!
Яйцето съдържа всички пълноценни аминокиселини, но и холестерол, който в по-високи дози е вреден за здравето, предупреди тя
Не яжте повече от едно яйце на ден заради холестерола, който в по-високи дози е вреден за здравето. Това каза в сутрешния блок на БНТ експертът по хранене и диететика д-р Росица Попова.
Тя бе поканена в студиото, за да коментира американско изследване, според което можем да увредим сърцето си при консумация на айца.
„Преди повече от 10-15 години се е знаело, че не трябва да се прекалява с яйцата, тъй като едно яйце съдържа повече от половината от дневната ни дажба по отношение на холестерола. Затова имаше и строги ограничения по отношение консумацията на яйца“, заяви д-р Попова.
По препоръките на американците за 2015-2020 тези лимити бяха премахнати и нямаше точни препоръки по отношение на консумацията на яйца, добави тя.
Внимание! Откриха нова опасност от консумацията на яйца
„Яйцето е еталон за белтък, съдържа всички пълноценни аминокиселини. Но съдържа и холестерол, който в по-високи дози може да бъде вреден за нашето здраве. Това по колко яйца можем да изядем зависи от това какви други храни консумираме, както и от физическата ни активност“, обясни експертът.
Хапвайте това на закуска и кажете „сбогом” на излишните килца
„При занижена физическа активност повече от 3-4 яйца седмично не са позволени. При ежедневно спортуване може да си позволи човек по едно яйце дневно“, добави тя.
„Яйцата са нискокалорични. Те са перфектна за закуска, но съдържат по 180 милиграма холестерол. Децата имат нужда повече от яйца, за да растат. Не можем да елиминираме храните, които съдържат холестирол, защото минаваме в другата крайност“, каза още д-р Попова.