Учените изненадващо: Свинската мас е много полезна
31 Декември 2018, Понеделник, 12:10 ч.
Свинската мас съдържа мастни киселини, които са свързани с широк спектър от благоприятни ефекти върху организма. Ник Белисимо, професор в катедрата по нутрикология в университета Райърсън (Канада), казва, че 60% от свинското месо се състои от мононенаситени мастни киселини, които са полезни за сърцето. Голяма част от тях е олеинова киселина.
"Свинската мас съдържа почти 2 пъти повече олеинова киселина от маслото, тя е тази, която намалява нивата на липиди, участващи в образуването на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове," - казва ученият.
В допълнение, съставът на свинската мазнина е линолова омега-6-полиненаситена киселина, която е полезна за организма, тъй като насърчава баланса на имунната система, като по този начин осигурява защита срещу възпалителни реакции.
От своя страна изследователите от Университета в Монтфорт (Великобритания) установиха, че пърженето в свинска мас може да е за предпочитане пред здравето, отколкото в слънчогледово олио. Техните експерименти показаха, че в случай на пържене в свинска мас, се образуват значително по-малко алдехиди - вещества, които допринасят за развитието на възпаление, хипертония.
Експертите отбелязват, не всяка мазнина може да бъде полезна. Свинската мас, приготвена за масов маркетинг, може да съдържа вредни съставки. Ако думата „хидрогенирана“ е посочена на опаковката му, по-добре е да се въздържате от закупуването му. Това означава, че продуктът съдържа транс-мазнини.
Източник:Zdrave.to
В категории:
Животът
Стар перверзник платил операциите за смяна на пола на Ивонне Рей
Тримата, осъдени на смърт, които Байдън отказа да помилва
Ще става дядо
Ето така трябва да омесим содената питка, за да е хем постна, хем да бухне двойно в тавичката
Ето кога ще бъдат изплатени паричните обезщетения за майчинство
Ако искате идеалния тиквеник, никога не правете тази грешка
24/12/2024, Вторник 14:20
0
Тайните подправки, които правят постните сарми за Бъдни вечер неустоимо вкусни
24/12/2024, Вторник 13:59
0
Тримата, осъдени на смърт, които Байдън отказа да помилва
24/12/2024, Вторник 13:40
1
Ще става дядо
24/12/2024, Вторник 13:20
0
Най-накрая заместител на тежките салати с майонеза, рецептата е на главен готвач
24/12/2024, Вторник 13:00
0
Над 4000 евро/кв.м за обзаведен дом в...
24/12/2024, Вторник 12:40
2
Електроразпределителните дружества ще получат над 327 млн. лв. безвъзмездна помощ
24/12/2024, Вторник 12:20
1
Събират средства за сина на загиналия футболист
24/12/2024, Вторник 12:00
1
Ето кога ще бъдат изплатени паричните обезщетения за майчинство
24/12/2024, Вторник 11:41
0
Експресно руло без печене с банани и бисквити, задължително правя по 2 - едното за нас, другото за гостите
24/12/2024, Вторник 11:20
1
Ако тръгвате на път, задължително прочетете това!
24/12/2024, Вторник 10:59
6
Полицията два пъти е предупреждавала извършителя на атаката в Магдебург
24/12/2024, Вторник 10:40
2
От мазно не се напълнява, напълнява се от захари съдържащи се във въглехидратите, които тъпчеш покрай всички полезно, което вкарваш в организма си. Моите, нашите баби и дядовци са яли само сланина ( говоря за хората раждани през 15те-30те години на миналия век) и един от тях не е бил дебел. Днес се дебелее, освен от некачествен въглехидрат и от некачествени храни пълни със заместители. Сирене, кашкавал, хляб, картоф, ориз, придружени със заседелия начин на живот ти пълнят не само корема, но и кръвопреносните орргани с всякакви шлаки и боклуци, които един хубав ден, докато си мислиш, че си здрав не се озоват някъде, където не трябва. За там гаранции няма никакви, защото ако един човек на 50 години тежи 80 кг. и е висок 180 см., а друг със същата височина и години тежи 110 км., веднага приравнявай разликата в килограмите към завишения процент вероятност ( в случая 30%) към инсулт или инфаркт у по-дебелия. Просто е, а ако знаеш, че мазнината съдържа някои аминокиселини, които директно се използват от организма и плътта ти за нейното изграждане веднага ще си промениш мнението за мастта, сланината. А онова в големия ти стомах, гъз и паласки си е чиста проба неасимилирана, излишна и по-често срещано вече - отровена от некачествена храна и нездравословно хранене излишна плът превърнала се в мазнина тъкан. И тази мазнина е превърната не от мазното, което ядеш, а от хляба, който нагъваш. В един порцион с една пържола, салата и две филийки хляб, месото ще се превърне в белтъчини и ще си отидат на мястото, салатата ще ти още енергия и сила, мазнината от пържолата ще ти смаже сърцето и ще захрани мозъка, а хлябът, сосът покрай ястието, сладкия десерт, кетчупът, пресоленото ( не нормалното количество сол, от която всяка наша клетка се нуждае)директно отиват в паласките, корема, дупето и врата. Защото никой и никъде в организма на човек не ги иска. И понеже тези отлъчени хранителни вещества приличат на отлъчените хора, започват да ти създават мизерии и да се трупат там, където никои от полезните хранителни вещества не иска да застава. Просто е.