Лекуват 4-има обгорели от гръмнали казани
13 Септември 2018, Четвъртък, 13:55 ч.
Първакът е отровен, 10 часа е агонията преди смъртта
Гръмнал казан за ракия обгори 50-годишен мъж по лицето и ръцете. Той е опериран във вторник. Това съобщи за „Монитор“ доц. Мая Аргирова – завеждаща Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в „Пирогов“, където пострадалият е настанен.С него пострадалите по време на домашно варене на ракия от началото на септември до момента са общо четирима, допълни доц. Аргирова.
По думите на лекарката инцидентите от кипнали джибри и гръмнали компоти със зимнина тепърва започват. Тя поясни, че те имат сезонен характер. Но в началото на лятото са по-малко, тъй като и материалът за ракия и зимнина е по-скромен по количество.
Лекарската практика на доц. Аргирова и колегите й сочи, че най-тежки от битовите изгаряния са тези от избухнали компоти и доматени пюрета, както и от кипналите джибри, защото раните, дори да са на малък периметър, са дълбоки.
Затова при такова изгаряне, дори привидно то да е малко, трябва да се търси компетентна лекарска помощ и в никакъв случай човек да не опитва да лекува изгореното сам по народни рецепти, съветва шефката на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия. Първата помощ, която могат да окажат близките на пострадалия преди той да бъде закаран на лекар, е да направят превръзка с охлаждащ гел, какъвто се продава и в аптеките. Препоръчва се хората, които имат намерение да варят ракия или да правят зимнина, да се снабдят с този медикамент, защото може и да им потрябва. Ако няма гел, изгореното място се слага под струята на чешмата, като водата не бива да е студена, а хладка с температура между 8 и 23 градуса. Като под струята не трябва да стои повече от 10 – 15 минути. Охлаждането с вода може да се повтори едва след 30 минути. Цялата процедура може да продължи най-много 3 часа. Лед върху изгорено да не се слага в никакъв случай, защото може да се стигне до по-тежки поражения, подчерта доц. Мая Аргирова. Много често хората опитва да се лекуват сами неправилно в продължение на няколко дни и идват в кабинета, когато раните се задълбочат и дори се получат инфекции, включително и тежък сепсис, допълни тя и поясни, че обикновено до такива вторични увреждания се стига при по-възрастните хора, чийто имунитет е отслабнал.
Домашната ракия е хубава, но само при условие, че не пием първата, която изтича от казана. Тя може да причини сериозни увреждания на организма и дори да доведе до смърт, предупреждават токсиколози.
Така наречения „първак” не само, че е отровен за пиене, но е вреден дори за разтривки. Отровата му прониква дори през кожата.
Между пиенето и смъртта минават не по-малко от два часа, понякога тя настъпва и след десет. През това време проявите са гадене, повръщане, падане на кръвното налягане, възможна е и кома. Не само въпросният първак, но и ракията може да бъде опасна, ако стопанинът на казана е решил да спести от хубавия материал и сложи в него изгнили плодове, каквито вече има в изобилие след дъждовете, да прибави стари компоти и мухлясали сладка, и като капак да не си направи труда да изчисти кайсиите и сливите от костилките. При ферментацията костилките отделят смъртоносната циановодородна киселина. Отровата блокира дишането. Другата опасност, която крие домашната ракия, е че някои от казаните за варене отделят тежки метали, защото се почистват с химикали и спояват с химически лепила. Освен това всеки алкохол над 40 градуса крие рискове. Домашните казани нямат т.нар. степен на разделяне, която масимално да отдели метиловия спирт и тежките алкохоли от ферментацията. Тези алкохоли, погълнати в по-голямо количество създават опиянение, близко до наркотичното, но могат и да имат много по-тежки прояви, като невропатологични и невротоксични действия. Точно затова ферментирали плодове, стара зимнина и костилки не бива да се слагат.
Метиловият спирт пък може да повреди очния и слуховия нерв, да порази мозъка и дори да причини смърт. Проблемен е етилацетатът, който се получава, когато произвoдителят пропусне момента на варене и остави плодове да ферментират повече време, при което те се превръщат в оцет. Така при варенето на джибрите оцетната киселина се свързва с етиловия спирт до получаването на въпросния етилацетат. Това вещество се абсорбира в черния дроб и нарушава мастния обмен на организма, което в крайна сметка води до цироза.
В категории:
Животът
Почина тв легенда
Втрещи с визия
Почина култов музикант
Тя е новата шефка на НДК и е специалист по...отваряне на чакри
Южното Черноморие най-изгодно за британците
Бавачката на децата им ги съди
22/01/2025, Сряда 13:40
0
Непал рязко вдига таксата за изкачване на Еверест
22/01/2025, Сряда 13:20
0
Когато детските градини у нас бяха по 3,6 лева на месец
22/01/2025, Сряда 13:05
3
Ние се борим за Аллах: Какво пише в имейлите с бомбени заплахи до училищата
22/01/2025, Сряда 13:00
1
Евтин десерт без печене, желатин и яйца, топи се в устата! Много вкусно и бързо
22/01/2025, Сряда 12:40
0
Плащаме 20% ДДС при продажба на нов имот! Ще се случи ли?
22/01/2025, Сряда 12:20
1
САЩ забраниха издигането на ЛГБТ+ и БЛМ знамена
22/01/2025, Сряда 12:19
3
Идва страшен грип
22/01/2025, Сряда 12:00
3
Втрещи с визия
22/01/2025, Сряда 11:50
3
Южното Черноморие най-изгодно за британците
22/01/2025, Сряда 11:40
3
Национален екофонд набиране предложения за финансиране по Инвестиционна програма „Минерални води“
22/01/2025, Сряда 11:36
0
Тя е новата шефка на НДК и е специалист по...отваряне на чакри
22/01/2025, Сряда 11:22
1
защото казана е открит, но да гръмне казан за ракия е кофти, Той е като тенджера под налягане, но пълна с от 30л до 150л концентрат. Проверете ги въпросните
дали не варят за контрабанда