Никога не дръжте тези храни в хладилника!
13 Август 2017, Неделя, 22:36 ч.
Повечето хора смятат, че най-добрият начин да запазят дадени храни свежи за по-дълго, е като ги сложат в хладилника. Това обаче не важи за някои от най-разпространените продукти в нашата кухня. Някои от тях се развалят по-бързо, други губят вкуса и свежестта си, ако бъдат охладени. Например бананите. Поставянето на зрели банани в хладилника може да помогне за задържането им в това състояние за няколко дни. Ако обаче плодът бъде сложен в хладилник, докато все още е зелен и твърд, то тогава те изобщо няма да узреят, дори и след като бъдат извадени от него. Тогава и обвивката им ще стане тъмна, пише "Дейли Мирър", цитиран от vesti.bg.
Бананите са тропически плодове и нямат естествена защита срещу студа в стените на своите клетки.
Вместо това студът причинява разкъсването на тези стени, което води до "изтичане" извън клетките на храносмилателните ензими. Това именно причинява и потъмняването на кожата на плодовете.
Другите храни са:
Кафе - кафените зърна поемат миризмата на останалите продукти в хладилника. Дръжте го в кутия или буркан, на сухо и прохладно място.
Домати - В хладилника те могат да загубят цвета си. За да избегнете неприятния момент, в който трябва да ги изхвърлите, защото са се развалили, избягвайте да се запасявате с голямо количество.
Картофи - Ако стоят на много студено, те променят вкусовите си качества. Освен това е препоръчително да ги съхранявате в хартиена торба или в торба от плат, а не в найлонов плик.
Лук - Ако лукът не е обелен, той се нуждае от хладно, проветриво и сухо място. Трябва да се съхранява в хладилник само ако е купен обелен и нарязан. Дори тогава обаче трябва да настроим хладилника на ниска влажност, за да остане лукът сух.
Мед - не е нужно медът да се съхранява на студено място, в противен случай той се захаросва и се консумира трудно.
Чесън - ако стои в хладилник или в найлонов плик, чесънът може да мухляса. Най-добрият начин за съхранението му е като се държи на стайна температура на тъмно и сухо място.
Кексчета - ако в тях има сметана или шоколад, разбира се, трябва да стоят в хладилника, в противен случай, те ще имат по-добри вкусови качества, ако ги съхранявате в кутия на стайна температура.
Хляб - съхраняван на студено, хлябът може наистина да се запази пресен за по-дълго, но самото прибиране в хладилника прави точно обратното.
Хладните температури, в сравнение със стайните, засилват кристализирането на нишестето, което увеличава и процеса, който прави хляба твърд и остарял. Авокадо - ниските температури пречат на узряването му. Ако искате да го консумирате по-бързо, съхранявайте го в торба на стайна температура.
В категории:
Животът
Какво ще е завещанието на Краля
Камиони блокират пътища с износени гуми
Хората на Доган търсят решение за безводието в Руенско
Голям български завод фалира, стотици отиват на улицата
Направи разтърсващо еротично признание
Валежите да не ни успокояват, идва режим на водата, предупреждава министър
12/01/2025, Неделя 22:00
15
Тя е истинско чудо, на 55 изглежда по-млада от дебюта си преди 25 години
12/01/2025, Неделя 22:00
3
Ричард Алибегов - символът на българския ресторантьорски „подем“ или на икономическите абсурди
12/01/2025, Неделя 21:41
2
Камиони блокират пътища с износени гуми
12/01/2025, Неделя 21:31
1
Кои звезди изгубиха домовете си при пожарите в Лос Анджелис
12/01/2025, Неделя 21:21
5
Патриарх Даниил: Тръмп е гласът на разума, връща нормалността
12/01/2025, Неделя 21:00
6
Разкрити нови детайли по случая с простреляния полицай
12/01/2025, Неделя 20:40
2
Какво ще е завещанието на Краля
12/01/2025, Неделя 20:40
0
Годеницата му сложи големи рога
12/01/2025, Неделя 20:24
1
Кралицата влезе в болница
12/01/2025, Неделя 20:20
1
Направи разтърсващо еротично признание
12/01/2025, Неделя 20:00
0
Голям български завод фалира, стотици отиват на улицата
12/01/2025, Неделя 19:45
6