Проф. Байкова: Храните за българския пазар са с нискокачествени суровини (ВИДЕО)
Проф. Донка Байкова с Богомил Николов от „Активни потребители“ участваха в експеримент. Двамата познаха кой шоколад е за износ и кой за България
26 Май 2017, Петък, 13:50 ч.
Експертът по здравословно хранене участва в експеримент и позна кой шоколад е за износ и кой за България
В България съществуват двойни стандарти за хранителните продукти. Те се произвеждат с повече нискокачествени суровини и Е-та за нашия пазар, отколкото за износ, а това не бива да се случва. Трябва да уважаваме повече потребителите. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ експертът по здравословно хранене проф. Донка Байкова.
Заедно с Богомил Николов от „Активни потребители“ тя участва в експеримент. Двамата познаха кой шоколад е за износ и кой за България. Не откриха обаче разлика при колбасите.
Водещата на „Чети етикета“ Биляна Гавазова каза, че единият е купен от Германия, а другият- от родния пазар. Двата шоколада обаче се различават по цвят.
Проф. Байкова обясни, че българският е с по-малко какао и по-различни мазнини. Те полепват по лигавицата, добави тя.
Преди дни започнаха проверките за двойни стандарти в качеството на храните у нас и в Западна Европа. Ще се изследват шоколади, безалкохолни напитки, млечни, месни продукти и детски храни.
България се присъедини към искането на Чехия, Словакия, Унгария и Полша да се забрани на компаниите да продават продукти с различно съдържание и качество под една и съща марка. Като недопустима дискриминация беше определена практиката за влагане на повече сол, мазнини и изкуствени подсладители в продуктите за държавите от Източна Европа.
Експерти от Агенцията по храните ще пътуват за Германия и Австрия, където ще вземат 32 проби от продукти, които се продават и у нас.
„Показателите, по които ще бъдат изследвани тези продукти са определяне съдържанието на протеин, мазнини, водното съдържание, съдържанието на натриев хлорид и мастно киселинния състав. Сравняваме етикета със съдържанието – и най-вече дали има подвеждане на потребителите”, каза гл. ас. Гинка Калинова.
Цялото изследване включва няколко основни показатели, които отнемат няколко дни и в крайна сметка трябва да удостоверят съвсем точно какво ядем – менте или оригинал.
В категории:
Животът
Жертвите на пожара в Стара Загора станаха две
Откакто научих този трик, не гася содата за хляб, а печивата ми стават леки и пухкави
130 медици у нас ще получават над 2 600 лева към заплатите си
Къща на българско семейство е изгоряла при пожарите в Лос Анджелис
Трагична нощ на ул. „Цар Калоян”, жена загина в ужасен пожар
Това е датата за сключване на брак през 2025
11/01/2025, Събота 14:39
0
Ватиканът позволи хомосексуални мъже да стават свещеници в Италия
11/01/2025, Събота 14:20
0
Жертвите на пожара в Стара Загора станаха две
11/01/2025, Събота 14:14
0
Тези три зодии удрят джакпота през 2025 г.
11/01/2025, Събота 14:00
0
Никога не затопляйте студеното кафе в микровълновата
11/01/2025, Събота 13:40
0
Тези 5 неща тровят дома ви
11/01/2025, Събота 13:20
2
130 медици у нас ще получават над 2 600 лева към заплатите си
11/01/2025, Събота 13:00
0
Най-фалшивата инфлуенсърка
11/01/2025, Събота 12:40
0
Прецака млад колега
11/01/2025, Събота 12:20
0
Никога не включвайте този уред в разклонителя, ще избухне пожар
11/01/2025, Събота 12:00
1
Откакто научих този трик, не гася содата за хляб, а печивата ми стават леки и пухкави
11/01/2025, Събота 11:40
0
МВР шефът с горещи разкрития за мистериозното изчезване на 13-г. Ники
11/01/2025, Събота 11:20
3