Фантастичната бабина печена лютеница!
23 Септември 2016, Събота, 00:28 ч.
Източник: zajenata.bgЕ, ако споменът ви е накарал да слюноотделяте обилно, запрятайте ръкави
Помните ли как някога помагахме на бабите да бъркат лютеницата в голямата тава на двора? А най-сладкото беше да отопим тавата с топъл бял хляб... Е, ако споменът ви е накарал да слюноотделяте обилно, запрятайте ръкави и си пригответе това бабино чудо вкъщи!Необходими продукти:
700-800 гр. узрели домати
500 гр. червени чушки
1-3 люти чушки (ако искате пикантна)
1 голяма глава червен лук
2-3 супени лъжици зехтин
едра морска сол
сухи подправки по желание (става страхотно с провансалска смес)
Освен това:
1 супена лъжица зехтин или олио
3-4 скилидки чесън
1 супена лъжица прясно ситно нарязан магданоз
няколко листа пресен босилек (това е по желание)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 220 градуса.
Измийте и подсушете зеленчуците.
Доматите разполовете и извадете семките с лъжица.
Чушките нарежете на четвъртинки, почистете семената и заедно с доматите ги поставете в голяма тава.
Същата процедура се повтаря и с лютите чушлета, ако ще ползвате.
Лукът се нарязва на четвъртини и се белят само външните листа.
Зеленчуците залейте със зехтин, сол, подправки.
Особено добре ще стане, ако сложите и малко майорана, риган и други подобни.
Смесете хубаво и гледайте доматите да са обърнати с отрязаната страна надолу.
Печете на 220 градуса 20 минути. (Може да използвате опцията грил + вентилатор, ако имате такава). Ако нямате, печете само на грил.
Когато кората на доматите потъмнее, вече знаете, че зеленчуците са готови за изваждане от фурната.
Смилане:
Когато се охладят зеленчуците, смелете ги в блендер на толкова ситно, колкото предпочитате.
Преди това обелете люспата на доматите и чушките - става лесно.
Поставете и беления чесън, и смелете и него.
В голяма тенджера поставете лъжица зехтин и ситно нарязан чесън.
Включете на тих огън да се запържи и щом замирише страхотно, добавете зеленчуците. (Чесънът трябва да остане бял).
Разбъркайте, затворете с капак и оставете да ври на средна температура, като от време на време разбърквате.
След 20-тина минути ще видите сами, че сместа е вече готова.
Махнете капака и разбъркайте хубаво. Проверете на сол и добавете при необходимост.
Лютеницата е напълно готова, когато няма никаква течност на дъното.
Прибавете лъжица нарязан магданоз, няколко листа босилек и разбъркайте.
След това грабвайте хлебчето или насипете в буркани, ако искате да запазите вкуса за зимата!
В категории:
Животът
Дъщерята на президента получи нервна криза
Умря една кино легенда
Албания забранява "ТикТок" за една година заради убийството на тийнейджър
Почина известна българка
Поморие ще посрещне 2025 с концерт на Стефан Илчев и оркестър Славяни
Арест след тик-ток заплаха
23/12/2024, Понеделник 17:00
0
Няма да се оправим без внос на работна ръка, смята министърът на туризма
23/12/2024, Понеделник 16:41
0
Поморие ще посрещне 2025 с концерт на Стефан Илчев и оркестър Славяни
23/12/2024, Понеделник 16:21
0
Дъщерята на президента получи нервна криза
23/12/2024, Понеделник 16:00
3
Гълъбин Боевски: От олимпийски шампион до защитен свидетел на DEA
23/12/2024, Понеделник 15:48
1
Потвърдиха интереса на унгарската МОЛ към Лукойл Нефтохим Бургас
23/12/2024, Понеделник 15:41
0
Откриха морска мина в Черно море
23/12/2024, Понеделник 15:20
1
Раду от "Игри на волята" хвърли страшна бомба за жените в неговия живот
23/12/2024, Понеделник 15:00
0
Албания забранява "ТикТок" за една година заради убийството на тийнейджър
23/12/2024, Понеделник 14:55
0
Почина звезда от Умирай трудно
23/12/2024, Понеделник 14:25
0
Почина известна българка
23/12/2024, Понеделник 14:11
0
Коледен рекорд: 174 заявки и над 2500 участници в празничната инициатива „Да украсим Бургас”2024
23/12/2024, Понеделник 14:00
4