Фантастичната бабина печена лютеница!
23 Септември 2016, Събота, 00:28 ч.
Източник: zajenata.bgЕ, ако споменът ви е накарал да слюноотделяте обилно, запрятайте ръкави
Помните ли как някога помагахме на бабите да бъркат лютеницата в голямата тава на двора? А най-сладкото беше да отопим тавата с топъл бял хляб... Е, ако споменът ви е накарал да слюноотделяте обилно, запрятайте ръкави и си пригответе това бабино чудо вкъщи!Необходими продукти:
700-800 гр. узрели домати
500 гр. червени чушки
1-3 люти чушки (ако искате пикантна)
1 голяма глава червен лук
2-3 супени лъжици зехтин
едра морска сол
сухи подправки по желание (става страхотно с провансалска смес)
Освен това:
1 супена лъжица зехтин или олио
3-4 скилидки чесън
1 супена лъжица прясно ситно нарязан магданоз
няколко листа пресен босилек (това е по желание)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 220 градуса.
Измийте и подсушете зеленчуците.
Доматите разполовете и извадете семките с лъжица.
Чушките нарежете на четвъртинки, почистете семената и заедно с доматите ги поставете в голяма тава.
Същата процедура се повтаря и с лютите чушлета, ако ще ползвате.
Лукът се нарязва на четвъртини и се белят само външните листа.
Зеленчуците залейте със зехтин, сол, подправки.
Особено добре ще стане, ако сложите и малко майорана, риган и други подобни.
Смесете хубаво и гледайте доматите да са обърнати с отрязаната страна надолу.
Печете на 220 градуса 20 минути. (Може да използвате опцията грил + вентилатор, ако имате такава). Ако нямате, печете само на грил.
Когато кората на доматите потъмнее, вече знаете, че зеленчуците са готови за изваждане от фурната.
Смилане:
Когато се охладят зеленчуците, смелете ги в блендер на толкова ситно, колкото предпочитате.
Преди това обелете люспата на доматите и чушките - става лесно.
Поставете и беления чесън, и смелете и него.
В голяма тенджера поставете лъжица зехтин и ситно нарязан чесън.
Включете на тих огън да се запържи и щом замирише страхотно, добавете зеленчуците. (Чесънът трябва да остане бял).
Разбъркайте, затворете с капак и оставете да ври на средна температура, като от време на време разбърквате.
След 20-тина минути ще видите сами, че сместа е вече готова.
Махнете капака и разбъркайте хубаво. Проверете на сол и добавете при необходимост.
Лютеницата е напълно готова, когато няма никаква течност на дъното.
Прибавете лъжица нарязан магданоз, няколко листа босилек и разбъркайте.
След това грабвайте хлебчето или насипете в буркани, ако искате да запазите вкуса за зимата!
В категории:
Животът
ГДБОП разби организирана престъпна група
Модерната суперхрана
Затварят два участъка от ул. „Св. Патриарх Евтимий“ в Бургас
Лоша новина за пушачите – цигарите поскъпват сериозно
Смени си зъбите за 160 000 долара
ГДБОП разби организирана престъпна група
22/11/2024, Петък 21:20
2
Надарена кака "омагьоса" нападател на Генк
22/11/2024, Петък 21:00
4
Предложение предвижда богатите страни да плащат 250 млрд. долара годишно за климата
22/11/2024, Петък 20:40
2
Залужни: Започна Третата световна война!
22/11/2024, Петък 20:20
7
Слънчево и студено ще е утре, в планините ще превалява сняг
22/11/2024, Петък 20:00
0
Кметът на Минерални бани остава под домашен арест
22/11/2024, Петък 19:30
2
Ракетата "Орешник" прелетяла до Днипро за 15 минути
22/11/2024, Петък 19:00
9
Важно за шофьорите: Предлагат промени в регистрацията на коли
22/11/2024, Петък 18:40
1
Русия превзе още територия в Източна Украйна
22/11/2024, Петък 18:20
7
"Пия вино от 4 бона и не знам къде се намирам"
22/11/2024, Петък 18:00
5
Авариен ремонт затваря пътя Царево - Резово
22/11/2024, Петък 17:39
1
Над 1000 бегачи ще мерят сили в първия Полумаратон Бургас 2024
22/11/2024, Петък 17:18
4