Важно за Великден! Ето как да познаете доброто агнешко месо
30 Април 2016, Събота, 09:38 ч.
Източник: Pik.bgКойто не обича агнешко, може да празнува Великден и без това месо, но все пак е хубаво да си вземете нещичко, дори и малко да е. Според мен трябва да спазваме традициите. Това каза пред БГНЕС Мерал Люледжи, собственик на месарница за телешко и агнешко месо. Най-добре е месото да бъде заклано ден преди готвенето.
Масово обаче хората прибягват към магазините, освен ако не отглеждате няко младо агне в двора. Ако нямаме време за покупка на месото в деня на неговото приготвяне, то е добре и да не подраняваме много. За да е хубаво и прясно месото, най-добре е да го купим максимум три-четири дни преди Великден.
Месарницата на Люледжи отваря врати през лятото на 2014 година и предлага агнешко и телешко место, а мястото е разположено в центъра на София и е наистина различно от традиционните обекти с найлонови ресни на вратите – пространство - съчетало модерния интериор с плешките телешко и агнешко на куки. И най-важното месото тук никога не е замразявано. Агнешкото в духа на традицията е неизменна част от трапезата за Великден на голяма част от българите.
На този празник у нас е прието да се яде такова месо, тъй като в деня на Възкресението в жертва е принесено агне. Мерал Люледжи е категорична, че клиентът може да различни и на пръв поглед хубавото от лошото месо, особено за агнешкото. „Ако то е много изсушено, ако е малко като прозрачно веднага си личи. Хубавото агнешко е пухкавко, розовко много по-различно и като цвят и като структура”, споделя тя. Самото месо е малко по-различно и Мерал казва, че понеже го обича може и всеки ден да го яде, макар да признава, че има и малко по-мазни части.
Обикновено агнешкото на нашата трапеза е печено и Мерал Люледжи признава, че така приготвено е най-добро. Но хората вече започнали да го правят на грил като котлетите, да се маринова и пак да се запича на грил. Някои правят кюфтета от това месо. Все пак специалистите съветват, ако сте голямо семейство и правите печено агнешко за Великден, най-добре да си купите бутче, което има повече месце. Агнешките котлети също вече са много популярни и е хубава идея, може и да се изпече с розмарин и зехтин на фурна или дори да скара.
За тазгодишния Великден цената на килограм агнешко надхвърля 10 лева. Обикновено то може да се намери между 10 и 16 лв. Според Мерал агнешко под 10 лева е или много рано замразено или клано не в кладница – някъде под стълбите, както се казва, или дълбоко замразено и от партида от преди много време.
В категории:
Бизнес
19-годишен се вряза с колата си в ограда на къща
Експерт: Изпращаме годината в несигурна за бизнеса обстановка
Късмет за Стрелеца, пари и любов за Скорпиона
Президентският вот в Румъния: На първи тур води критик на НАТО, социолозите му даваха едва 5%
Шокиращо: Твърдят, че първата съпруга на Димо Алексиев го зарязала заради...
Перфектното шкембе
26/11/2024, Вторник 12:00
0
"Ти си предател!"
26/11/2024, Вторник 11:40
1
Изневери на жена си, но после...
26/11/2024, Вторник 11:31
0
Отново е на пазара
26/11/2024, Вторник 11:20
1
Загинал, бягайки от хотелската си стая
26/11/2024, Вторник 11:00
0
Разследващ журналист твърди, че Ружа Игнатова е жива, крие се в Русия
26/11/2024, Вторник 10:51
4
Аржентински страсти в Дом на НХК
26/11/2024, Вторник 10:41
0
Експерт: Изпращаме годината в несигурна за бизнеса обстановка
26/11/2024, Вторник 09:33
0
19-годишен се вряза с колата си в ограда на къща
26/11/2024, Вторник 08:30
1
Има ли изход от парламентарната криза? БСП инициира разговори с пет групи
26/11/2024, Вторник 08:10
0
Ще бъде ли издадена Европейска заповед за арест на Стоян Мавродиев?
26/11/2024, Вторник 07:47
3
Късмет за Стрелеца, пари и любов за Скорпиона
26/11/2024, Вторник 04:02
0