×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Майки на аутисти търсят помощ за лечение с барокамера


08 Октомври 2015, Четвъртък, 12:37 ч.
Източник: faragency.bg

Родители изнемогват, за да осигурят терапията на децата си
Бургаски майки изнемогват, за да осигуряват скъпоструващи лечебни процедури за децата си, страдащи от аутизъм. За наболелия проблем алармира бургазлийката Десислава Чапкънова, чийто син е аутист. Заедно с други майки на страдащи деца тя е решила да изпрати отворено писмо-апел до общинската администрация, в което да обясни подробно с какви трудности й се налага да се бори. „Аз не търся помощ толкова за себе си, а за всички деца с проблеми като на моя син”, коментира Десислава Чапкънова. Според нея много от родителите на деца с аутизъм се затварят в себе си, сами търсят решения и правят отчаяни опити да преодолеят тежките ситуации, в които изпадат.
Аутизмът е разстройство на социалното развитие и поведението на човек. Аутистите живеят в свой свят, усамотяват се и се самоизолират, нарушени са взаимоотношенията им с околните, често имат сериозни проблеми с речта. Състоянието се проявява и диагностицира обикновено още в детска възраст. За подобряване живота на дете аутист и адаптацията му е възможно да се прилагат различни терапии. Една от най-ефективните от тях са процедурите с барокамера, разказва Десислава Чапкънова.
По последни данни всяко 1 на 50 деца в света е диагностицирано с генерализирано разстройство на развитието (ГРР) или аутизъм. Статистиката за България сочи, че с такъв проблем е всяко 1 на 150 деца. „Статистиката е страшна, тъжна и трагична”, коментират майките. Те разказват, че за родителите на децата с аутизъм всеки ден и всеки час от живота е борба.

„Като родител на такова дете съм правила най-различни терапии и всяка една е дала своя резултат. Най-голямо положително влияние е оказала хипербарната оксигенотерапия – ХБОТ или процедури в барокамера. При голям процент от децата подобренията се забелязват още след 10-та процедура’”, разказа Десислава Чапкънова. По думите й, се повишава концентрацията, подобрява се разбирането на речта, говорът и повторението на фрази, появява се възможността за имитация, детето започва да използва различни жестове и мимики, да създава очен контакт и да проявява желание за социални контакти.

Десислава Чапкънова успява да осигури терапии за своя четиригодишен син в три различни барокамери в България. Първите две са били във Варна, тъй като барокамерата в МБАЛ-Бургас според жената не е подходяща за деца аутисти. „Това е така поради легналото положение на тялото. За нашите деца да лежат цял час в тясната капсула е равно на мисия невъзможна. Освен това с тях непременно трябва да има придружител”, категорична е бургазлийката. „Други деца аутисти са хиперактивни, като моето, трябва им пространство”, обяснява още тя.

След процедурите детето й започнало да проявява интерес към книги, числа, започнало да брои до 10, да слуша песнички, сънят му се е подобрил, започнало да разбира речта на околните. Подобрили се очният контакт и концентрацията му.

„Разходите ми бяха огромни. Успях да направя тези процедури, защото дълго време работих на две места, за да събера пари точно за тази терапия. Лишавала съм се от най-елементарни неща. Била съм изправена пред дилема: „Дали да си купя яке за зимата, или да спестя пари за поредната процедура?” ….Взех дори пари назаем”, казва още майката.

По-късно разбрала за още две барокамери ,които са пуснати в експлоатация в Бургас. Едната се оказала отново неподходяща, но в другата извършването на процедурите се оказало възможно, тъй като в нея имало достатъчно място, за да влезе детето заедно с придружител. Там направили още процедури, след които детето подобрило разбирането на речта почти на 90%, започнало да изпълнява команди, да рисува, да пише в тетрадка. Все повече търсело вниманието на майка си и само инициирало игри, започнало дори да кара колело и да се опитва да облича и съблича дрешките си само. За тези 170 процедури менюто му страшно много се обогатило, сподели още майката. Синът й започнал да яде месо, риба, яйца, най-различни пресни плодове - храни, които преди това отказвало.
„Казано накратко - аутистичната черупка се счупи!”, развълнувана е жената. Тя е доволна, че в голяма степен е успяла да помогне на детето си, но отбелязва, че ХБОТ терапията е изключително скъпа и е непосилна за много от родителите. Самата тя в момента е безработна и отглежда сина си сама. Затова се е наложило да спре процедурите.

Сигурна е, че отвореното писмо-апел, което е изпратила до Община Бургас, ще доведе до разискване на проблема. „Вярвам в човечността на кмета и мисля, че ще ни обърне внимание”, казва още Десислава Чапкънова. Община Варна подпомага финансово семействата с деца аутисти и осигурява извършването на безплатни процедури в барокамера, казва още жената. Желанието й е един ден бургаските деца също да имат този шанс.

В категории: Бургас


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
Един
10.10.2015 22:16:07
0
3
Barokamera.alle.bg
2.
Една
10.10.2015 22:14:42
0
0
За коя барокамера става въпрос?
1.
Една
08.10.2015 15:48:33
1
5
Ами вместо кметът да се чуди какви подземни улици да прави, да намери пари за една барокамера, с която да се помага на тези дечица!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Красавицата е само на 23, но има в изобилие силикон, изкуствени мигли до веждите и тонове грим, точно като чалгарка или силиконка За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан На 9 май на пл. "Тройката" концерт ще изнесе група "МОЛЕЦ", а после на сцената се качва и Веселин Маринов Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Тя е реалният победител на кметския вот за София, призна лидерът на ГЕРБ 
Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори