×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас заплашен да загуби 18,8 млн.лв. от транспортния проект заради скандала с румънската Uti?


Бургас заплашен да загуби 18,8 млн.лв. от транспортния проект заради скандала с румънската Uti?
Ивелина Стратева (вдясно) отново е председател на комисията. В нея попадат и трима външни експерти, но незнайно защо в състава не са включени представители на "Бургасбус" и ОП "Транспорт"
Тема в развитие
виж още
скрий
12 Август 2014, Вторник, 13:48 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Иван КОЛЕВ

Нова комисия отвари днес още веднъж отворените преди половин година оферти, трима от участниците аут
Обществената поръчка за избор на изпълнител, който да достави модерната билетна система на Бургас по мегапроекта за Интегриран градски транспорт, придоби водевилен характер. Процедурата, чиято прогнозна стойност е 18,8 млн.лв., без ДДС, започна отначало – отваряне на техническите предложения на участниците. Общинската комисия с председател Ивелина Стратева вече веднъж класира румънската Uti на първо място, но участниците съзряха предубеденост и последваха серия от обжалвания в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС), откъдето отмениха избора на изпълнител. Причината стана липсата на експертиза в предходната комисия (виж нашата тема в развитие).

Така днес вместо да се даде старт на внедряването на системата, започна отново процедурата по избор на изпълнител. Новоназначената общинска комисия отвори отворените преди половин година оферти на десетте фирми - участници в процедурата и започна детайлен преглед на документите.
Още в началото стана ясно, че трима от участниците може да са аут – Консорциум "ITS Burgas" (Microelectronica, CrossZlin, Лирекс, Аксиор, Мусат, Консорциум Сис и Лот (LOT, RTS, CnC) и Консорциум Magenta - TSystems, СТЕМО. Те не са удължили срока на офертите си, каквото е изискването по реда на стария Закон за обществени поръчки(ЗОП). Техни представители се заканиха да обжалват, ако фирмите им отпаднат.
Участниците, с изключение на румънската Uti, бяха изпратили пълномощници, които педантично си записваха всеки ход на комисията и дадоха знак, че всяка една грешка или съмнение за пристрастие към някои от кандидатите ще бъдат наказани с обжалване към КЗК и ВАС.

Заради това и работата на новоназначената комисия се очаква да бъде изключително трудна, защото при още едно обжалване Бургас е на път да изгуби европейското финансиране за този лот на Интегрирания градски транспорт.

Отговарящата за европроектите на Бургас Руска Бояджиева наглеждаше отворените оферти по поръчката за билетната система

Още при назначаването на комисията обаче в някои от участниците се породиха известни съмнения. Председател остава Ивелина Стратева, директор на Дирекция „Икономика и стопански дейности“. За членове са назначени спецът по ИТ-технологиите на Общината инж.Атанас Сиреков, юрисконсултът на Община Бургас Златан Христов, Светла Христова от дирекция „Строителство“, както и външните експерти Пламен Йорданов, Веселин Кюрпчиев и Димитър Петров.

Зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев е определил и двама резервни членове – Андрей Рунчев, директор на ОП „Транспорт“ и Боряна Балабанова, юрисконсулт. На пръв поглед съставът на комисията е подменен, но впечатление прави, че в титулярния й състав не са включени представители на „Бургасбус“ и ОП „Транспорт“, които ще използват билетната система. „Такова е решението на зам.-кмета“, казаха от комисията.“Недопустимо е операторът на градския транспорт, които ще борави ежедневно със системата, ще събира приходите, ще издава карти и билети, да не бъде поканен в комисията. Неговото мнение безспорно би било най-компетентното“, коментираха специалисти. Според тях е възможно да има ново обжалване на процедурата заради непълния подбор на експерти.

Освен всичко друго, комисията трябва да действа и изключително бързо. Тя има 100 дни срок за работа до избора на изпълнител, а офертите на участниците са изключително обемни и изискват детайлен преглед на всеки един документ.

В категории: Бизнес


4
Коментара по темата
4.
обикновен човек
13.08.2014 12:14:03
0
0
Представа за Европейска визия в български вариант

И на децата вече е ясно, че вече 24 години, под прикритието на „Европейски директиви”, всичко Българско се унищожава и заличава по най брутален начин. Всички, които посмеят да изразят несъгласие с оформената по високите етажи властта, клика „Европейски политики”, биват усмивани като простаци с изостанало аборигенско мислене. Тази клика прави и невъзможното такива хора да бъдат изолирани от обществото, докато бъдат принудени да запеят одата на общия хор за възхвала на европейските ценности. По този начин Те доказват своята правота за подмяна на Българското със супер Европейското тотално във всички отрасли на изпосталялата ни икономика. Една шепа хора, от тази клика нагло и безочливо набиват в главата на българина колко е прост, а Те колко са изпреварили Европееца с възвишената си представа за Европейска визия. Те до толкова са се взели на сериозно като корифеи на Европейското мислене, че не се досещат как времето им изтича като в пясъчен часовник. Те все още не се досещат, че обикновените хора знаят как настървено прилагат Европейските политики в антибългарски вариант, и в свой интерес. Те, корифеите, не се усещат, че са влезли в образа на зелената муха, чиято работа се заключава единствено в наплюването на всичко, което и попадне. В заключение, извода за българския вариант е „оплюване на всичко българско, което не е от полза на мухата”!
3.
До ХХХ
13.08.2014 09:38:51
0
1
Само ти не си разбрал, а пишеш. Тази фирма има и най-високата предложена цена - с няколко милиона повече.
2.
XXX
12.08.2014 17:31:58
2
3
Развитието на подобни конкурси дава ясен знак към всички участници - ако искаш да спечелиш предложи най-ниска цена. Това директно елиминира качествените фирми и те дори не си правят труда да участват. После що нямало качество.
Големия проблем се оказа, че спечелилата фирма има най-висока техническа оценка. Ами ако наистина има за какво? Лошо ли е веднъж нещо да се свърши като хората.
Нагледал съм се на български некадърници. Докъде сме я докарали да се радвам, че са спечелили румънци. В България в тази област нямаме нито опит, нито специалисти.
1.
i
12.08.2014 17:21:42
0
5
и кви специалисти са коментирали флагман насран??? къде ги наемрихте специалисти по тези системи като в България такива още няма? айде кажете кои специалисти
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община
Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори