×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте какво ще се случи, ако билетната система на Бургас се срине


Вижте какво ще се случи, ако билетната система на Бургас се срине
В следващите пет години румънската фирма Uti ще осигури авариен екип, който да поддържа валидаторите
Тема в развитие
виж още
скрий
04 Декември 2016, Неделя, 19:56 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Софтуерът във всеки автобус е автономен и ще записва информацията, която при първа възможност ще се подаде към сървъра

Какво ще се случи, ако софтуерът на новата билетна система на Бургас, който е считан за мозъка на интегрирания градски транспорт, се срине?  Този въпрос зададоха бургазлии след внедряването на иновативния продукт.

Философията е идентична с тази на метрото в големите европейски градове – чекираш билета си и пътуваш в рамките на един час с неограничен брой на сменените линии.

Притесненията в Бургас дойдоха от факта, че тук тази поръчка бе възложена на румънската фирма „Uti”, която има спорна репутация. Изградила е подобни системи в Букурещ и Брашов, където градските власти се видяха в чудо, за да накарат софтуерът да работи коректно.

Въпреки лошите референции компанията получаваше сериозна държавна подкрепа по времето на правителството на Пламен Орешарски и почти силово бе наложена като победител в обществената поръчка за билетната система на Бургас, която бе на стойност над 18,8 млн.лев. (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ).

Добрата новина е, че до този момент системата работи без забележки в Бургас, но за проблеми с изпълнителя призна, макар и с половин уста, зам.-кмет на Бургас и ръководител на мегапроекта за интегрирания градски транспорт Руска Бояджиева.

Да, имахме проблеми. Оказа се, че когато ние правихме обществената поръчка и техническото задание, поехме една изключително амбициозна задача – решихме да обединим всички системи с идеята, че по този начин най-добре ще интегрираме софтуера. Това се оказа нож с две остриета. Много по-лесно щеше да бъде, ако бяхме разделили системите на различни доставчици. Вероятно по-бързо щяхме да проведем и обществените поръчки. Във варианта, в който ние избрахме нещата се оказаха доста сложни, защото, включително и аз се излъгах в очакванията си“, обясни пред Флагман.бг Руска Бояджиева и разясни, че по време на внедряването на системата са се сблъскали с много трудности.

Тя деликатно запази мълчание за проблемите с румънската компания, отклонявайки темата към чисто практическото изпълнение на поръчката – прокарването на ток и интернет към всички 216 спирки на обществения транспорт в Бургас.

По думите й валидаторите ще продължат да работят дори при срив в системата. Те са автономни, имат изградена защита и алтернативен вариант за връзка с централния софтуер.

„Самите валидатори в автобусите работят автономно, дори и при срив в комуникацията между автобуса и диспечерския център информацията се съхранява на борда на автобуса и при възстановяване на системата се актуализира“, обясни Руска Бояждиева

Зам.-кметът на Бургас уточни, че по договор “Uti” трябва да осигури авариен екип, който да поддържа системата в следващите пет години.

За да гарантира, че софтуерът ще работи безупречно общината все пак се е презастраховала и е обучила специалсти от „Бургасбус“, където в последните няколко години бяха назначени куп млади бургазлии със солидно образование.

„Това вече не е бившият ДАП, а едно голямо общинско предприятие с изключително подготвени специалисти“, отбеляза на сесията на ОбС Бургас кметът Димитър Николов.

В категории: Бургас


19
Коментара
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 0
19
Коментара по темата
19.
ТЕАТЪР
06.12.2016 09:43:37
0
1
ГОЛЕМИ АРТИСТИ, КРАСИВИ КАРТИНИ, СУПЕР СЦЕНАРИЙ ЗА СТАДОТО. В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ, БЕДЕН И ПРОСТ НАРОД, ПЛАЩА КОРУПЦИОННИТЕ СХЕМИ НА УПРАВЛЯВАЩИ ОТ 27ГОДИНИ НАСАМ И МАЗОХИСТИЧНО ГИ ИЗБИРА ДА СА НА ВЛАСТ ДО АМИНА. ИГАРАЯТ НА СИНИ, ЧЕРВЕНИ, ОРАНЖАВИ, ЗЕЛЕНИ, ТУРЦИ, ЦИГАНИ, ИНТЕЛИГЕНЦИЯ, РАБОТНИЦИ, ЗАПАЛЯНКОВЦИ/ФЕНОВЕ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ, А ХАЛА СИ НЕ ВИЖДАТ И ЛЮЛКАТА КОЯТО ГИ Е ЗАЛЮЛЯЛА. РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ.
18.
1144
05.12.2016 17:57:13
0
4
До №14 --- написаното е много вярно.За всички хора отстрани изглежда,че всичко е повече от хубаво,но това е привидно.Които са работили в системата са много наясно какво става вътре.Неможещи и незнаещи бол,но са хора на наши хора и си получават заплатите.Системата не се е променила,няма и да се промени.
17.
СХУЪР
05.12.2016 11:48:37
2
5
БУРГАСЛИИ, В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СИ ДАВАЙТЕ ЛИЧНИТЕ ДОКУМЕНТИ ("ЛИЧНИТЕ КАРТИ") СРЕЩУ ИСКАНЕТО НА "БУРГАС БУС" ЗА ДА ВИ ИЗДАВАТА ЕЛ.КАРТА ЗА ПЪТУВАНЕ!!!
ВИЕ ЩЕ БЪДЕТЕ СЛЕДЕНИ ПО ВСЯКО ЕДНО ВРЕМЕ, КОЙ, КОГА, ОТ КЪДЕ И ПО КОЕ ВРЕМЕ СЕ КАЧВА!!!!......ЧРЕЗ ВАШЕТО ЧЕКИРАНЕ!!!
НЕ СИ ДАВАЙТЕ ЛИЧНИТЕ ДАННИ НА ОЛИГОФРЕНИТЕ ОТ "БУРГАС БУС" ,ТОВА Е ТОТАЛНО ПРОТИВОЗАКОННО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ТРЯБВА ДА СЕ ИЗДАВА АБСОЛЮТНО АНОНИМНА ЕЛЕКТРОННА КАРТА ЗА ПЪТУВАНЕ!!!
"БУРГАС БУС" ГИ ВЪЛНУВА ДАЛИ В ТАЗИ КАРТА ЩЕ ИМА ПАРИ И ДАЛИ ЩЕ СЕ ЧЕКИРАТЕ ЗА ДА ВИ ВЗЕМАТ ЛЕВЧЕТО!!!!!!!!!!!
АБСОЛЮТНО ПРОТИВОЗАКОННО ИЗИСКВАТ И ИЗПОЛЗВАТ ДАННИТЕ ВИ ПО ЛИЧНА КАРТА ЗА ДА БЪДЕТЕ СЛЕДЕНИ ВСЕКИ ДЕН БУРГАСЛИИ!!!!
ЦЯЛАТА ТАЗИ ОЛИГОФРЕНИЯ С НОВИТЕ ЛИНИИ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА БЪДЕТЕ ПРОСЛЕДЯВАНИ !!!!!!!!!!
ДАЛИ ЩЕ БЪДЕТЕ СТАДО ОФФФЦЕ ЗАВИСИ ОТ ВАС!!!!!!!!!!!!
ОТИВАЙТЕ И СИ ИСКАЙТЕ НОВИ АНОНИМНИ ЕЛЕКТРОННИ КАРТИ ЗА ПЪТУВАНЕ!!!!!!!!!!!
НИКОЙ ДА НЕ ИЗПОЛЗВА ТЕЗИ ,КОИТО СТЕ СИ ИЗКАРАЛИ И В КОИТО СА ВИ ВКАРАНИ ЛИЧНИТЕ ДАННИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
16.
me
05.12.2016 11:10:55
0
4
валидаторите редовно блокират и кондукторите ги разблокират. Като мяхнат кондукторите какво става?
15.
ПЕШО КУРА
05.12.2016 09:45:19
1
12
Николов и Рунчев да влязат в затвора тия некъдрници
14.
Запознат
05.12.2016 09:08:41
0
12
„Това вече не е бившият ДАП, а едно голямо общинско предприятие с изключително подготвени специалисти.“
----------
Ако човек не е наясно как стоят нещата на място ще си каже:"Брей,тук работата е много сериозна!" Е,да а ма не е!Чичо Митко явно не е чувал поговорката:"Със стари курви,нов бърдак не става!"
В Бургасбус ръководния състав си е все същия с малки изключения на спуснати от "горе наши хора"без никакъв опит и съмнителни умения.През годините имаше хора които се опитваха да променят нещо ,но обикновено бяха "наритвани"веднага.
13.
Dim40
05.12.2016 09:03:16
1
8
Николов и близачите муФлагман на боклука!
12.
a3
05.12.2016 08:58:41
1
13
Върнете старите 12-ки!
11.
до 9
05.12.2016 08:10:29
1
15
"Флагман вече са ПР-агенцията на Община Бургас." Не вече, те винаги са били,но не на общината ,а на крадливия кмет "Слънце"
10.
toto3
05.12.2016 08:09:53
2
13
И това е само началото,а още системата не е започнала да действа с пълна сила и "целия си блясък"!Колко ли още недомислици и далавери ще изникнат с времето?Автобусния парк е вече на по няколко стотин хиляди и до две -три години "ще плаче" за подмяна,а тук си правят скъпи и излишни експерименти!Кой ще поеме или по-точно,ще поеме ли някой отговорността,когато всичко се сгромоляса и се види неефективността на никому ненужните ви нововъведения???
9.
123
05.12.2016 06:54:48
3
16
Ха, трябва ли да разбирам, че сте се о...ли и с електронната система? И намерихте дежурния виновник - Орешарсси. Спрете се, бе герберасти, ставате досадни. Вината си е само ваша. А явно Флагман вече са ПР-агенцията на Община Бургас.
8.
Лошия
05.12.2016 01:42:52
3
10
И началниците им са такива глопаци мамини синчета купила мама диплома и вече началник а незнаи кое двигател кое скоросна котия
7.
Лишия
05.12.2016 01:39:44
2
17
Пълни глупости няма никакви спецеалисти в бургасбус една голяма лажа само хора на чичо кмет и незнаят ничо
6.
Бахти лъжците
04.12.2016 23:53:29
1
20
Орешарски им виновен. Те правят конкурс, конкурснана комисия тяхна КЗК спря обществената поръчка и те пак я дадоха на тия с най-скъпата оферта и с непълна документация. Две години като е на власт ГЕРБ защо мълчахте, мълчахте? Сега се сетихте че Орешарски ви е виновен.
5.
Bloomberg.com
04.12.2016 23:15:13
1
12
Ео каво пише Блумберг;У.Т.И-ключова фигура Габриел Давидеску член на Корпоративния Менажерски Борд Изпълнителлен ОФИЦЕР наУТИ Констръкшън енд Фасилитис Мениджмент.А ето кво НЕ пише Блумберг;Габриел Давидеску полоковник от Румънското Разузнаване наследник на Секуритате компютърен топ софтуеърен специалист специализирал в школа на МИ6 Англия. Давидеску е с правилен произход румънски ЕВРЕИН свръзка на Румънските и ИЗРАЕЛските служби отговаря за изпълнението и техническата част на УТИконстръкшън човек на Мосад.В Израелското правителство и Министерства РУМЪНСКОТО лоби на наследници от РумънияиМолдовае доста силно.Вътрешншия министър на Израел и шефката на ДържавнияДепартамент на САЩ Виктория Нъдълман са родом от Молдова и говорят чисто РУМЪНСКИ.Ощеняколко израелски министри са румънски корени.Къмсилното РУМЪНСКО оби ще прибавим и гооляма група румънсси евреи водещи фигури вЧИКАГСКАТА НЕОЛиберална ШКОЛА по Финанси.Един от тях е професора от Чикаскгата Школа Фройдлин ТЪСТ на екс финансовия герберастки министър Дянков
4.
Runcho
04.12.2016 22:13:04
1
1
Ако не беше с смяна линията и по ниска цена мои стане нещо
3.
1144
04.12.2016 22:04:51
2
24
"Подготвени специалисти" в тази фирма няма, има само хора назначени и да получават заплати.Там не търсят на работата човек,а на човека работа.Едните мислят,че работят,другите си мислят,че им плащат.Сега излязоха грешките на румънците,но кака Руска мълчи и не смее да каже.Признайте си пред всички,че цялата схема е пълен фарс.
2.
toto3
04.12.2016 22:04:14
1
34
Красив балон...!!!Дано не се спука, че ще е стане "мазало".
И все пак...беше ли необходимо на фона на всичко наоколо,това разточителство?
Да си купя нова кола, която предварително ми е ясно че не мога да поддържам и изплащам само за да приличам на съседите,докато децата ми са без обувки (примерно)си е живо престъпление и безотговорност.
1.
Smith
04.12.2016 21:18:56
1
40
"подготвени "специалисти" " в БургасБус? Уникален оксиморон е сътворил чичо Кмет! Кой софтуерен специалист ще остави петцифрена заплата, че да отиде при сдуханите лелки и чички от осемдесетте в тая чугунена хранилка на общината?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева
Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него 
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори