×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Поморийският кмет избухна срещу МОСВ: Срокът изтече, незаконно обсъждаме парк „Българско Черноморие”!


Поморийският кмет избухна срещу МОСВ: Срокът изтече, незаконно обсъждаме парк „Българско Черноморие”!
Извинете се на хората, признайте, че не си свършихте работата и оставете решението на следващото Народно събрание, призова Иван Алексиев представителите на екоминистерството
Тема в развитие
виж още
скрий
15 Юли 2014, Вторник, 13:22 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки Авторът

Оставете тази задача на следващия парламент, призова градоначалникът Иван Алексиев



И вторият опит за обществено обсъждане за Национален парк „Българско Черноморие” се превърна в тотална пародия. Кметовете на общините от Южното Черноморие отново скочиха срещу представителите на МОСВ, които дойдоха в областна администрация в Бургас, за да обясняват защо трябва да се създаде този парк. Лично зам.-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов опита да води дискусията, която обаче се превърна в цирк.

След празнословното встъпление на зам.-министър Костадинов, който обясни, че екологията, икономиката и социалната политика - тези три елемента на устойчивото развитие са много важни за нас, думата взе кметът на Поморие Иван Алексиев. Градоначалникът остро нападна представителите на екоминистерството, като обяви, че срокът за обсъждане е изтекъл и призова тази задача и решението да бъдат оставени на следващия парламент.


Зам.-министър Атанас Костадинов (вдясно) обясни, че срокът на решението не бил императивен, бил препоръчителен

Ето какво пише в самото решение: „С решение на Народното събрание, прието на 11 юли 2013 г., МОСВ бе задължено в 12-месечен срок да извърши проучване и да подготви предложение за създаване на Национален парк „Българско Черноморие”, цитира Алексиев.

Няма какво да обсъждаме, няма решение на Народното събрание вече, добави той. „Днес вече е 15 юли 2014 г., тоест МОСВ не изпълни решението на Народното събрание и не трябва да си измиваме ръцете с парламента. Беше по-коректно от МОСВ да се изправят сега и да кажат: „Уважаеми жители на Българското Черноморие, извиняваме се, че Ви създадохме тези неудобства. Не можахме да се справим със задачата. Оставяме на следващото Народно събрание да вземе ново решение”, каза Иван Алексиев.

„Няма какво повече да говорим за парк „Българско Черноморие”. Обяснете къде е зародишът му, как се роди тази идея”, пита градоначалникът. Представяте ни императиви, които сякаш допреди 1 година не са били устроени за нас, продължи той. „Смятате, че ние – българските черноморски общини, ние кметовете, сме погазвали екологията, социалната политика и икономическото развитие на регионите си ли? Това е недопустимо! Не може скрити зад екологията, икономическото развитие и социалните политики, които трябва да се развиват, да се пробутва този парк „Българско Черноморие”, категоричен е Иван Алексиев.


Жители на община Бяла дойдоха, за да се присъединят към противниците на парка

„Законът за устройство на Черноморското крайбрежие беше и е изключително рестриктивен, има текстове, които са дискриминиращи спрямо нас – черноморските общини. Явно това се оказва малко и поради тази причина дискриминацията трябва да е пълна и да имаме парк „Българско Черноморие”. Първоначално бяха заложени само терени държавна собственост, после се прибави и общинска собственост, както и терени – собственост на частни лица. В Конституцията е казано:  „Частната собственост е неприкосновена!” Не може по този начин да се заграбва частна собственост, и то при изтекли срокове. Държавата да се разпорежда с държавната собственост”, призова Иван Алексиев.

„Всичко се правеше на тъмно. Не се допитахте до обществеността, не направихте навреме тези обсъждания в общините, а трябваше кметовете да получаваме писма, в които се казва, че едва ли не общественото обсъждане си тече, защото ние не сме дали отрицателно становище”, добави кметът.

„Категорично ясно е, че на 12 юли 2014 г. срокът е изтекъл и от МОСВ не сте готови с доклад. Оттук нататък няма какво да коментираме. Нека да оставим следващото Народно събрание да вземе ново решение за този парк, Вашето задължение е отпаднало, защото срокът е изтекъл”, каза градоначалникът и напусна залата.

Представителите на Национална асоциация "Българско Черноморие" (на първия ред) заявиха, че в решението на парламента няма мотиви, защото не са мислили

В негово отсъствие зам.-министър Атанас Костадинов се оправда, че срокът в решението на Народното събрание не бил императивен, а препоръчителен. И дискусията продължи. Жители на община Бяла пропътуваха пътя до Бургас, за да се опълчат на решението. Защо организирате обсъждане в работен ден, защо не дойдохте в Бяла, попитаха ядосани хората. Те обясниха, че само за 30 мин. са събрали над 200 подписа на свои съграждани от община Бяла, които са против този парк.

„Решението на Народното събрание говори, че по някаква програма ще потекат някакви европейски пари и се готви просто далавера с някои европейски приятели”, заяви на свой ред бизнесменът Кирил Димитров от Поморие.

Всички присъстващи бяха категорични, че проектът е в ущърб на хората и туристическия бизнес. Такова е становището и на хората, които са присъствали на обсъждането в Созопол вчера.

В категории: Животът


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
4
Коментара по темата
4.
шматка
16.07.2014 13:37:57
3
3
И от текста на решетнието става ясно че трябва да се изготви предложение до 11 а не че неговото обсъждане трябва да е на тази дата. Алексиев седни си слаб две
3.
Do 2
16.07.2014 11:02:31
2
4
Ti si niakoi gazo liza4
2.
БМ
15.07.2014 17:16:02
2
9
„Законът за устройство на Черноморското крайбрежие беше и е изключително рестриктивен, има текстове, които са дискриминиращи спрямо нас – черноморските общини. Явно това се оказва малко и поради тази причина дискриминацията трябва да е пълна и да имаме парк „Българско Черноморие”. Първоначално бяха заложени само терени държавна собственост, после се прибави и общинска собственост, както и терени – собственост на частни лица. В Конституцията е казано: „Частната собственост е неприкосновена!” Не може по този начин да се заграбва частна собственост, и то при изтекли срокове. Държавата да се разпорежда с държавната собственост”, призова Иван Алексиев.
Браво Кмете! Истината, истината и пак истината!
1.
.............................
15.07.2014 16:30:29
4
8
Sme6nici idvat izbori i se pravi nainteresen ama za posledno
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Камбаните ще забият траурно след опелото Христово Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Слави Трифонов ще търси нови барабанист и певица с конкурси Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев
Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори