×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

БСП сами торпилираха парк „Българско Черноморие” в опит да блокират територии, защо "Карадере" не е в проекта


БСП сами торпилираха парк „Българско Черноморие” в опит да блокират територии, защо "Карадере" не е в проекта
Започваме нов Общ устройствен план на Община Поморие. Сегашният зацикли, заради трета отрицателна оценка на доклада по ОВОС, каза градоначалникът Иван Алексиев
Тема в развитие
виж още
скрий
16 Юли 2014, Сряда, 20:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка Архив

Управляващите да се извинят на хората, че създадоха излишно напрежение през последните 20 дни, няма време да се случи този парк



- Г-н Алексиев, днес депутатите от БСП-Бургас обявиха, че МОСВ не си е свършило работата по проекта за Национален парк „Българско Черноморие”, а на общественото обсъждане вчера Вие съобщихте, че срокът за работа на министерството по този проект е изтекъл. Какво следва оттук нататък?

- Най-логичното беше, че МОСВ не са си свършили работата. В решението на Народното събрание ясно е записано, че на 11 юли 2013 г. се дава 12-месечен срок на МОСВ да подготви материалите и да внесе предложение. Затова и вчера казах, че това за мен е обсъждане на нещо, което вече евентуално може да се случи, но трябва да се вземе решение от следващото Народно събрание. Срокът, който постави този парламент, изтече. По тази причина не виждам смисъл да се правят срещи за нещо, за което няма решение.

- Народното събрание може ли да постави препоръчителен, а не императивен срок? Вчера зам.-министърът на МОСВ Атанас Костадинов обясни пред бургазлии, че срокът бил препоръчителен, не задължителен?

- Най-вероятно той казва това, за да се измъкне от ситуация. Срокът е ясен и категоричен – 12-месечен. И това е изрично записано. Няма препоръчителен или императивен. Има ясно определен срок. Затова казах, че МОСВ не са си свършили работата. И срещата трябваше да бъде в тази посока – да се извинят на хората, че създадоха излишно напрежение през последните 20-25 дни. Няма време вече да се случи този парк. Друг въпрос е, че е пълна недомислица. Не е спазена и процедурата, както се изисква по закон.

По-важният въпрос е да разберем защо е необходимо създаването на този парк? Кому е необходимо? Никой не ми отговори на този въпрос.

- Депутатите обясниха, че това е добра идея и в тяхното предложение са включени само защитени територии. По думите им, по-късно експертите от БАН добавили общински територии и частна собственост.

- Добре, тогава изниква въпросът – кой е възложител на проекта за този парк. Народното събрание взема решение и МОСВ трябва да го изпълни. В момента се опитват да си измият ръцете с експертите от БАН, не, че съм техен адвокат, не ги познавам. Кой обаче е възложителят? Не може да възложите конкретна задача и експертите да разширят обхвата, а после да кажете: „Те експерти го направиха, затова и ние го приехме.” Това е несериозно.
Самият подход беше несериозен. На кого му е необходим този парк? Защо „Карадере” не е включен в този парк, а други имоти и терени са включени. Значи на някого му е необходимо да запази територии. Да е сигурен, че тези територии няма да бъдат завладени по един или друг начин и след време да си реализира плановете на тези територии. Ако на „Карадере” нямаше предвиден проект, нямаше ли да бъде включен в този парк?
С идеята – видите ли, правим нещо добро, за да направим нещо добро за България, се решава да се блокират едни територии. Това е моето обяснение.
Да предложат проект, но нека да е нещо, което има смисъл.

- Защо е недомислица този парк, според Вас?

- Не може да включваш чужди територии – било общински, било терени на частни лица, без да се допиташ до тези хора, до собствениците. Ако наистина искаме да направим парк „Българско Черноморие”, нека да тръгнем по реда, по който трябва. Възлага се една идея на експерти от БАН, идва се на място, обяснява се на хората, че ще бъдат засегнати техните терени. Пита се какво е тяхното становище, дават им се материалите, както и достатъчно време да се запознаят с тях. След това се сяда и се говори. Тогава ще има смисъл от този парк.

- Кой оплете конците в крайна сметка – Народното събрание, Министерството на околната среда и водите, експертите от БАН?

- Депутатите от БСП казват, че не са те. Били МОСВ. Аз твърдя, че МОСВ единствено не успяха да влязат в срок. Не мисля, че те са чак толкова виновни. Експертите на БАН изобщо пък не са виновни. Не смятам, че след като им е дадено заданието, те ще си превишат правомощията и ще започнат на своя глава да творят някакъв парк. Тези, които днес се оправдаваха, те са оплели конците. В бързината да блокират едни територии, направиха една недомислица.

- Според Вас, някой искал ли е да торпилира проекта през експертите от БАН? В това се усъмниха днес депутатите от БСП.

- Те сами си го торпилираха с бързането да въведат този парк и да блокират териториите по Българското Черноморие. Сами си го торпилираха. По простата причина, че дадоха 1 година срок, а никой не отчиташе, че хората реално не искат това управление. И ето – след 1 година и 2 месеца това управление си заминава.

- Г-н Алексиев, докъде е стигнала работата по Общия устройствен план на Поморие? Една доста наболяла тема за града Ви.

- Да, това е болна тема за нашата община. Знаете колко години я бутаме. В момента излезе отрицателна оценка на доклада по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), тоест – Общият устройствен план на Поморие няма да го бъде в този му вид.

- Трябва да бъде изработен нов, така ли?

- Да, трябва да изработим нов и сме предприели действия в тази посока. През последните няколко дни представихме ситуацията на срещи. Във всички населени места зоните за разширяване са отрязани. Няма перспектива за развитие на населените места, както и на община Поморие като цяло. Вследствие на отрицателната оценка сега ще предложа на Общинския съвет да не приемем този план и да изготвим нов.

- Какви са мотивите за отрицателната оценка по ОВОС?

- Засягат се много защитени територии и местообитания. Проблемът на този план е, че е стартирал през 2006 г. Тогава е нямало Закон за устройство на Черноморското крайбрежие, впоследствие е съобразено с него. Нямало е и защитени зони, както и „Натура 2000”. Всяка година, поради измененията в екологичното законодателство, планът се е променял. Заради защитените територии и „Натура 2000” имаме трета по ред отрицателна оценка по ОВОС.

Затова трябва да се започне на чисто. Този план няма как да издържи пред Националния експертен екологичен съвет. Затова предлагам на Общинския съвет на предстоящата сесия в началото на август да отхвърлим този план. След това веднага ще започнем изготвянето на нов Общ устройствен план. Освен всичко, настоящият план в голямата си степен не отговаря на реалностите. Общият устройствен план дава перспектива за развитието на общината в следващите 20 години, а така направен – планът не е достатъчно добър в тази посока.

- Кои защитени територии са станали причина за отрицателните оценки по ОВОС?

- Тук се пресичат три защитени зони – „Емине – Айтос - Несебър”, „Поморийско солено езеро”, „Айтоска планина”. И в същия момент в проектите са разхвърляни голф игрища, вилни зони, курортно строителство. За сметка на това е орязано разширението на населените места.

- А какво ще стане с проекта за къщите в местността „Лахана”?

- Проектът се запазва при всички положения. Там нямаме проблеми, тъй като не е защитена зона и не тежи на плана. „Лахана” остава в перспективата за развитие на Поморие като един нов квартал, с нормално застрояване. На практика ще свързва Бургас и Поморие на един по-късен етап, тъй като в кв. „Сарафово” също се предвижда застрояване. Като се застрои и „Лахана”, табелите „Бургас” и „Поморие” ще се допрат една до друга.

- Тече ли прехвърляне на Балнеосанаториума към Общината  и има ли проблем там, г-н Алексиев?

- Тук има една голяма спекулация. Калните бани няма да се прехвърлят на Поморие. Общината никога не е искала сега действащите Кални бани. Има една порутена постройка, която е до Военния санаториум. Това са бившите градски калолечебници на Поморие, откъдето е започнало истинското калолечение. Ние искаме тази порутена постройка, за да възстановим градските калолечебници. Някои господа в момента използват ситуацията и злоупотребяват, че едва ли не Община Поморие иска калните бани, за да прави източвания на НЗОК и т. н. Това е абсолютна лъжа. Точно ние да правим това, несериозно е! Освен това – остана ли нещо да се източва от Здравната каса.

Появи се и спекулация, че с връщането на тази постройка – Общината ще я продаде. Няма такова нещо. Връщането й на Общината е без право да я продава, а да се разпорежда с нея в тази посока. Ще възстановим градското калолечение и ще направим лекуването с кал на достъпна цена. Ще върнем градските калолечебници, като направим основен ремонт на двуетажната постройка. Калните бани ще си останат държавна структура. Там нито имаме някакви интереси, нито сме правили някакви заявки. Умишлено се бъркат двете неща.

- Утре има голям празник в Поморие. Кое е най-интересното тази година от програмата на Яворовите дни?

- Това е голям празник за Поморие, защото Яворовите дни се провеждат за 56-ти път, повече от 50 години ние отдаваме заслужена почит на твореца. Програмата е много богата, с разнообразни събития. Ще има спектакли, рецитали. Най-интересното, което се очаква от всички, е конкурсната програма – рециталите по стихове на Яворов. Винаги е много вълнуващо да се слушат стиховете на големия творец Яворов. За мен лично това е най-интересното и най-вълнуващото от тези няколко дни.
Очакваме много гости и се надяваме на хубаво време, за да протекат празниците, както трябва. Предимно са на открито – пред паметника на Яворов, в Лятно кино „Яворов”, на самите Яворови скали има нощно четене. Дано да няма дъждове и да случим на хубаво време, за да бъде празникът пълен.

В категории: Поморие


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
5
Коментара по темата
5.
................
20.07.2014 20:13:18
1
0
XAXAXAXA VTORI MANDAT AMA NA KUKUVO LIATO KUN4O I MUZAKOVA TI EBAXA MAMATA.TAKA E TRIABVA 6E DA SI PODBIRA6 XORATA OKOLO TEB
4.
Iwan
17.07.2014 08:46:44
1
4
Тъпи поморийци ще ви окрада и долните гащи и трети мандат ще спечеля.
3.
Ваньо Баничката
17.07.2014 07:38:39
1
5
Малко съм крал дайте ми още един мандат. Да взема още един кредит и пак да ви вдигна данъците.
2.
Тодор
17.07.2014 05:58:24
1
6
Брей тоз Кмет голямо слънце. Баничарю що не кажеш колко паркове и градинки продаде в малко езеро и още колко общински имоти разпродаде и раздаде на приближени, ами комисионите които взимате с Кумчо.
1.
кмет,eзеро,магазини...
16.07.2014 21:41:58
1
6
Защо е почнало застрояване в района на защитеното езеро при музея на солта? кви са тия магазини ? кмете колко сухо гушна?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори