×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Учителите в България активно търсят възможности за допълнително обучение
  • "Кармина Бурана" и "Пахита" на 10 май от 19 часа в залата на Операта
  • Измамиха възрастна жена да си купи от презентация масажор и „подаръци“ за 4390 лв.
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Валери Лазаров, Гражданско обединение „Бургазлии“: Време е да си върнем спортните бази, приоритет №1 за града трябва да са децата


Валери Лазаров, Гражданско обединение „Бургазлии“: Време е да си върнем спортните бази, приоритет №1 за града трябва да са децата
Валери Лазаров е сред учредителите на Гражданско обединение „Бургазлии“
Тема в развитие
Излизам като кандидат за кмет на Бургас в името на нашите деца, вярвам на моите съмишленици от ПП МИР и Обединение "Бургазлии" Професор е кандидатът за кмет на Партия МИР и Гражданско обединение „Бургазлии” Защо Елена Параскова - една от успелите жени в Бургас, стана учредител на гражданско обединение „Бургазлии“ Инфраструктурата в цял Бургас трябва да се подобри, Меден рудник се нуждае от нов наказателен паркинг Валери Лазаров, Гражданско обединение „Бургазлии“: Време е да си върнем спортните бази, приоритет №1 за града трябва да са децата Димитър Шангов от „Гражданско обединение Бургазлии“ с анализ на пазара на природен газ, санирането и яхтените пристанища Днес темата е Бургас, Рожен, Президентът и отново Бургас! Гражданско обединение „Бургазлии“ кани на среща водачите на листите в Бургаска област Учредиха обединение „Бургазлии”, вероятно за участие в местния вот
виж още
скрий
18 Август 2023, Петък, 21:20 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимка: Авторът

Стадионите и базите на „Нефтохимик“ и „Черноморец“ трябва да си запазят статута на спортни съоръжения

Валери Лазаров е сред учредителите на Гражданско обединение „Бургазлии“. Семеен с две деца. Председател на Обществения съвет на ОУ „Братя Миладинови“, гр. Бургас. Ревностен привърженик на спорта, в частност футбола. Категоричен е, че масовият спорт трябва да бъде сред основните приоритети на община Бургас и вярва, че ако базите на футболните „Нефтохимик“ и „Черноморец“ бъдат стопанисвани правилно, то всяко едно местно дете ще има къде да спортува.

С Валери Лазаров разговаряме свободно и за ситуацията в туризма, скъсения през последните години летен сезон и защо се стигна до тотален отлив на работна ръка по морето. Категоричен е, че най-големият проблем пред бургазлии са липсата на достатъчно студенти в бургаските Университети и професионална реализация на младите хора.

- Г-н Лазаров, защо приемате толкова „лично“ темата със състоянието на футбола в Бургас и района?

- Преди всичко обичам да гледам футбол на живо. Освен това, малкият ми син, който сега е 13-годишен, от 7 години играе футбол. Поради ред причини му се наложи да смени три отбора. В Бургас, без значение кой е клубът, децата на тези години вече няма къде да играят. И не само няма къде да играят мачове, а и къде да тренират. За да тренира едно дете, за да играе мачове, е необходим голям терен. Единственият терен, който става за трениране в целия град, е резервният на „Нефтохимик“, който обаче е по-малък като размери от стандартните. Всички други са в трагично състояние. Подобна е картината и в доста други спортове.

- Базата на „Черноморец“ обаче разполага с необходимия брой тренировъчни терени в нормални размери. Може ли тя да реши проблема, според вас?

- Голяма болка ми е темата за базата на „Черноморец“. Там има 4-5 тренировъчни игрища, които са в окаяно състояние. А това може да бъде база на всички детски отбори. При инвестиция в ремонт и поддържка на тренировъчните терени на базата на „Черноморец“, проблемът на всички трениращи футбол деца в Бургас може да бъде решен. Защото в момента децата тренират в кварталите на града. Това е и парадоксът – разполагаме с достатъчно терени, но те не стават за нищо. Стадионите и базите на „Нефтохимик“ и „Черноморец“ трябва да си запазят статута на спортни съоръжения. В противен случай има опасност те да бъдат съборени и на техните места да бъдат построени жилищни комплекси или молове, от което ще загубят преди всичко спортуващите деца на Бургас.

- Сега в града изглежда, че само въпросът с плувните басейни е решен.

- Да, с басейните въпросът на пръв поглед изглежда решен. Много са местата, където можеш да плуваш, но към момента почти всички общински басейни са затворени и не функционират, в т.ч. басейн Арена, басейна на ППМГ и басейна в най-големият комплекс ж.к. Меден Рудник. Странно е, че всички са затворени в един и същи момент. Кога ще заработят отново, нямаме яснота. Стотици деца, трениращи плуване и водна топка чакат. Но няма какво да се лъжем – масовият спорт от изключителна важност за бургаските деца е футболът. Децата най-лесно се запалват по него. Трябва да им осигурим места за трениране, защото спортът е здраве.

- Какъв е вариантът стадионите в града отново да бъдат използваеми? Трябва да станат изцяло общинска собственост ли?

- Трябва чисто документално да се види чия е собствеността. Важно е да не бъде променян градоустройственият план и тези стадиони да си останат стадиони. Другият вариант, който е по-трудният за реализация е общината да си ги откупи. 

- В обществото обаче вирее и друга теза: кое е по-хубаво – стадионите да си останат в такова окаяно състояние, или да бъдат продадени и при променен градоустройствен план да бъдат изградени жилищни комплекси, но те поне да бъдат поддържани?

- Категорично трябва да останат стадиони, дори и в този си вид. Къде ще спортуват децата? На стадион „Черноморец“ има възможност за развитието на няколко масови спорта. Не бива да неглижираме и традиционни за Бургас спортове, като борба, бокс, вдигане на тежести, лека атлетика и др. Гребната база също има необходимост от подкрепа.

- Преди десетина години Бургас имаше два футболни отбора в „А“ група. Сега нямат нито един. Какво се случи?

- Отборите ни нямат нищо. Те нямат терени, нямат бази, нямат нищо. „Нефтохимик“ играе на едно игрище в „Изгрев“. „Черноморец“, до старта на настоящия сезон играха в „Горно Езерово“. Какво да се случи…Нямаш база, нямаш терени. Как да се очакват резултати? 

- И като се подхванали темата със спортните бази: какво е мнението ви за „Арена Бургас“?

- За мен това е прекалено голяма зала. Малко ненужна и много скъпа. Когато построиш нещо скъпо е нормално да му искаш после и висока такса за ползване. Не виждам кой спортен клуб ще може да си позволи да я използва. В Шумен има подобна зала, която не се използва. Тази година имахме успехи в баскетбола и волейбола, но не мисля, че отборите ни ще могат да си позволят цял сезон да плащат наема на „Арена Бургас“. Генерално тази зала е нещо хубаво, факт. Но практически едва ли ще функционира за спорт. Едва ли ще бъде достъпна. Може би повече ще се използва за концерти.

Иван Ненков: Градът ни трябва да е огледало на собствените му хора – кадърни, рационални, значими, с чест и морален компас

- Да разбирам, че сте категоричен, че трябва да се развива масовият спорт, преди да се търсят купи и медали?

- Да. Но за тази цел трябва да има условия. За да дойдат успехите, първо трябва да има масов спорт. Децата са еднакви – някое може да е по-талантливо от друго, но това се наваксва с тренировки. Без условия за масов спорт обаче няма как да търсим професионални успехи след години.

- Бургас е и туристически град. През последните години забелязваме, че сезонът става все по-кратък. На какво го отдавате?

- Сезонът категорично е по-кратък. Отдавам го на общо външнополитически условия – войната в Украйна, преди това Ковид… Категорично трябва да се повиши и качеството на услугите, не можем да обвиняваме само външни фактори. Има огромен недостиг на работна ръка. Преди сезонът беше по 4-5 месеца и идваха хора от вътрешността на страната. Сега, когато е 2 месеца, интересът е занижен и хотелиери и ресторантьори са принудени да вкарват работници от Непал, Индия…Тази година, заради ниската стойност на лирата, има и много турски работници.

Учредиха обединение „Бургазлии”, вероятно за участие в местния вот

- Държавата помага ли достатъчно?

- Категорично не. Реклама почти няма. Освен това смятам, че секторът трябва да бъде управляван от професионалисти. Както и всяка една друга сфера. Футболът, например, трябва да бъде ръководен от мениджъри, не от бивши футболисти, които могат да бъдат лице, но дотам. 

- Предстоят избори. Има ли нужда Бургас от промяна след 4 мандата на г-н Димитър Николов, или е по-важно промяната да настъпи в Общинския съвет?

- Промяна трябва да има и на двете места, но Общинският съвет определено е по-важен. В крайна сметка той ръководи общината. Когато кметът, който и да бъде той, има пълната подкрепа при гласуване на съвета, се получава нещо като монопол. Затова е важно в Общинския съвет да има хора с различни професионални мнения, не политически, професионални, за да може при поставен конкретен въпрос, да бъдат взети под внимание различни гледни точки.

Димитър Шангов от „Гражданско обединение Бургазлии“ с анализ на пазара на природен газ, санирането и яхтените пристанища

- Като гражданин, като родител, какво бихте искали спешно да се промени в града. Кой, според вас, е най-големият проблем на Бургас.

- Образованието! Липсата на достатъчно студенти в бургаските университети, означава и липса на млади хора. Това е на първо място. На второ бих сложил липсата на професионално развитие в града. Стана така, че за един млад човек най-лесно е просто да се премести да живее в София, или в чужбина. Аз се надявам моите деца да останат в Бургас, но, при сегашните условия не виждам как ще стане това.

В града няма никаква индустрия. Останаха само търговски фирми, покупко-продажба…Няма никаква добавена стойност. Не можем всички да бъдем търговци, шофьори и склададжии. Индустрията ражда хора, които работят. А хората, които имат работа, остават тук. Бургас в момента не може да предложи почти нищо на един млад човек. София дава много възможности! Това трябва да се промени!

- Мислите ли, че гражданското общество се събуди?

- Силно се надявам да е така. След дълго време на апатия и мълчание съм категоричен, че настъпи мигът гражданите на Бургас да определят какво ще се случва в собствения им град. Трябва да престанем да гласуваме доверие на политици, които да са в Общинския съвет. Това е място за професионалисти в различни сфери, не за хора с политическо мислене и поведение.




Флагман.БГ Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин 07/05/2024, Вторник 19:20 7
България Всички новини
ГЕРБ остават фаворити за вота на 9 юни, а ПП-ДБ обира негативите от „сглобката“ и губи 200 000 гласа ГЕРБ остават фаворити за вота на 9 юни, а ПП-ДБ обира негативите от „сглобката“ и губи 200 000 гласа Дясната коалиция се явява донор на „Възраждане“ и ИТН, коментира социологът Боряна Димитрова Исус от Чукарка сгазен от колата на роднина и затова близките му лъжат, че е паднал от дърво Исус от Чукарка сгазен от колата на роднина и затова близките му лъжат, че е паднал от дърво 3-годишното дете е със счупено ребро и с фрактура на раменна става, каза шефът на „Охранителна полиция“ в РУ Айтос Николай Съботинов Близки и приятели на Пейо Пеев на протест, гневни са заради домашния арест на Габриела Близки и приятели на Пейо Пеев на протест, гневни са заради домашния арест на Габриела Те настояват за справедлив съдебен процес и тежка присъда за убийците на авиоинженера Ритуали срещу болести се изпълняват в Светла сряда Ритуали срещу болести се изпълняват в Светла сряда  Вижте какви са обичаите Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас 29 партии и коалиции се регистрираха с листи за участие във вота Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория 38-годишният бургазлия бил с влязла в сила присъда от февруари, но защо все още е бил на свобода, е загадка  Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Купонджии, готови ли сте да се събудите от зимния сън и да се насладите на цяла плеяда от фолк звезди. Запретнете ръкави, защото те идват ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи Това е най-силната ни листа до момента, може да спечелим 4 мандата от Бургаска област, обявиха от политическото обединение  Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Полицаят ми направи услуга, заяви тя
Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори