×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

6 грешки с възпитанието, които ни провалят като родители


07 Май 2024, Вторник, 20:44 ч.
Автор: Флагман.бг

Опитвате се да отгледате перфектно дете

Една популярна поговорка гласи: „Преди нямах деца и имах хиляди идеи за отглеждането им, сега имам деца и нямам нито една“. Родителството е етап в живота, за който колкото и да се опитвате, няма как напълно да се подготвите предварително. Улисани в ежедневието и задачите, може би не се замисляте, че някои от вашите методи на възпитание може и да са недотам добри.

Сверете часовника си и вижте кои могат да са грешките, които допускате при отглеждането на вашето дете в следващите редове.

Не сте последователни

Малко неща могат да навредят на децата ви повече от непоследователния стил на родителство. Ако понякога сте много строги, но друг път отстъпвате или просто изглежда, че не ви пука какво правят децата ви, на тях ще им е много трудно да разберат какво се очаква от тях и как да действат. Когато родителите не са последователни в отношението към децата си или дисциплината, това създава погрешна комуникация и смесени сигнали.

Децата няма да приемат сериозно авторитета на родителите си, ако те самите не го следват. Това може да доведе до липса на уважение. При непостоянство децата могат също да станат тревожни и да се чувстват несигурни.

Избягвате създаването на правила или ограничения 

Може да си мислите, че правите услуга на децата си, като ги оставяте да правят каквото си искат, но за повечето деца, особено за по-малките е трудно да живеят без никакви насоки. Наличието на правила, поставянето на ограничения, следването на последователни процедури и предлагането на ограничен избор ще помогнат на детето ви да знае и да очаква какво предстои през деня.

Когато родителите нямат правила или не поставят ограничения, това може да доведе до негативно поведение, избухливост, враждебност и поведение, търсещо внимание. Това се отразява на децата както в краткосрочен, така и в дългосрочен план по отношение на начина, по който се научават да реагират на ситуации. В краткосрочен план децата може да прекрачат границите и да имат малко или никакво уважение към родителите си. В дългосрочен план децата може да почувстват, че имат право и очакват да получат това, което искат, дори и с лошо поведение.

Минимизирате емоциите на вашето дете 

Ако вие сте сред тези, които искат да направят детето си емоционално силно, тогава може би мислите, че трябва да ги учите, като използвате изречения като: „Не бъди толкова тъжен за това“, „Ти си моето силно дете, а силните деца никога не плачат“ или „Това не е голям проблем“.

За съжаление обаче, това е още един мит за родителството. Нашите деца трябва да разберат, че изразяването и споделянето на техните емоции е здравословно. Когато казвате на децата си такива твърдения, вие предавате посланието, че емоциите не са важни и че е по-добре да ги контролирате.

Наказвате детето физически 

Деца, които са наказвани физически от родителите си (чрез удряне), са по-склонни към насилие и агресивно поведение в социални ситуации. Суровата вербална дисциплина (например викове) също може да бъде вредна в дългосрочен план, увеличавайки вероятността от лошо поведение в училище и склонност към лъжи, кражби или побой.

Опитвате се да отгледате перфектно дете 

Много родители се опитват да отгледат „перфектно дете“. Тези родители са толкова фокусирани върху това децата им да бъдат перфектни, че стават властни. Перфекционистичните родители налагат прекалено строги правила, принуждават децата да се държат според нереалистични стандарти и никога не намаляват бдителността си дори за секунда.

Трябва да помним, че няма такова нещо като съвършенство. Всички имаме недостатъци и това е добре. Децата не трябва да изпитват нужда да бъдат съвършени, за да бъдат достойни за любов или да бъдат приети от родителите си. Децата трябва да се чувстват сигурни в любовта на родителите си въпреки несъвършенствата си.

Ограничавате възможностите на вашето дете да изследва 

Децата са естествено любопитни същества. Те непрекъснато изследват и търсят начини да разберат света около тях. Като родители е естествено да чувствате необходимостта да защитавате децата си по всяко време. Въпреки че искате да сте сигурни, че децата ви няма да бъдат наранени, вие не трябва да ограничавате възможностите им да учат или да им пречите да изследват света около тях.

източник: az-jenata.bg


В категории: Животът


Флагман.БГ "Петлите" с фурор на фестивал в Прага "Петлите" с фурор на фестивал в Прага 19/05/2024, Неделя 15:53 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тони Стораро хвърли една торба пари за ново Ферари Тони Стораро хвърли една торба пари за ново Ферари Справка показва, че цената на подобни модели е почти като на музейни експонати – най-евтиният модел достига почти 200 000 евро Той е мамино момченце - разглезен е до безобразие, сега КАТ го остави без книжка Той е мамино момченце - разглезен е до безобразие, сега КАТ го остави без книжка Безразсъдният на пътя фолкаджия преди 2 години остана без контролен талон при проверка в ранните часове на нощта в столичния „Студентски град“ Иска ли ЕС да забрани любимия на българите розов домат Иска ли ЕС да забрани любимия на българите розов домат Преди десетина години смут и тревога предизвикват гръмки медийни заглавия Помните ли тази чалга звезда, вижте какво се случва с нея днес Помните ли тази чалга звезда, вижте какво се случва с нея днес “Пее постоянно навсякъде, но предпочита да пее сам, с мен не иска, харесва му да бъде център на внимание”, разказва Весела Прокси на пловдивския митрополит и дежурен аутсайдер отиват на финална битка за нов сливенски митрополит Прокси на пловдивския митрополит и дежурен аутсайдер отиват на финална битка за нов сливенски митрополит Изборът ще бъде направен на 25-ти май от Светия синод Телевизията на Слави била пред фалит Телевизията на Слави била пред фалит перацията по спасяване на „7/8 ТВ” е задвижена миналия месец от фирма „Седем осми”, която контролира дружеството собственик на телевизията Слави се е оженил тайно, потвърди негова близка Слави се е оженил тайно, потвърди негова близка Дългия вече е семеен мъж, но не е правил тържество, а просто е подписал в гражданското, при това в делничен ден и при пълна конфиденциалност Почина уважаван лекар-иноватор от Бургас Почина уважаван лекар-иноватор от Бургас Д-р Красен Генев разработваше щадяща методика за хемодиализа  Три момчета от бургаския ж.к.“Зорница“ направиха нещо нечувано Три момчета от бургаския ж.к.“Зорница“ направиха нещо нечувано „Радвам се, че има и такива деца“, каза тяхна съседка, която е очарована от акцията им Нана, върни се, зоват продуцентите на Нова ТВ Нана, върни се, зоват продуцентите на Нова ТВ Наскоро водещата беше гост в епизод №1000 на култовата тв рубрика и отново тръгнаха коментариите дали блондинката няма да се завърне в Нова телевизия
Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче? Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори