×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Слави Трифонов - Асен Василев предлага хартиен бюджет, пълен със счетоводни врътки


21 Юни 2023, Сряда, 17:24 ч.
Автор: Флагман.Бг

Финансовият министър се готви да източи кръвта на държавните дружества като прибере 100% от дивидентите им

На остра критика подложи проектобюджетът на България за 2023 година, изготвен от финансовия министър Асен Василев, лидерът на ИТН Слави Трифонов. Ето какво написа на той на личната си страница във Фейсбук:

Вчера Асен Василев, който за съжаление отново е финансов министър - благодарение на гласовете на ГЕРБ и ДПС, представи нещо като проект за бюджет.
Най-точно представеното от Асен Василев може да бъде наречено „насипни предложения“ за бюджет. Ето някои акценти, които бяха пропуснати и от Асен Василев, и от ресорните журналисти.

Проектът за бюджет не е реформаторски, а е инерционен. Не се правят никакви усилия за поне някакви реформи в публичния сектор – размер на публичната администрация, пенсионен модел, държавните дружества и предприятия, здравеопазване, образование…

От 2021 г. насам се смята за „нормално“ да има максимални бюджетни дефицити – 3% или над 3% (-3.9% за 2021 г.). Тоест, свикваме да харчим много повече, отколкото събираме. Това е все едно всяко българско домакинство да се оказва с все по-големи потребителски кредити. Просто този финансов министър глупаво вярва, че трябва да харчи веднага всички пари, с които разполага и с които не разполага.  А разумната политика би била да няма дефицити, дори да няма Еврозона и Маастрихтски критерии.

Предвидените общи разходи са малко над 40% от БВП (планирани 40.1%). Това прави бюджета не много популистки, но все пак умерено популистки. За сравнение: Тройната коалиция от 2005 – 2009 г. (уж по-лява) завърши мандата си с разходи около 36% от БВП.

И нещо важно. Вчера Асен Василев излъга и каза, че ще има намаление на разходите. Не, няма. Те са същите като в предишния бюджет. А Асен, за да се направи на реформатор, че намалява разходи, ги сравни с предложените от служебния кабинет. Повтарям - с предложените, а не с реалните. Това е пример за хартиено, счетоводно стъкмяване.

Проектът за бюджет на Асен Василев залага и брутално изсмукване на средствата от държавните дружества. Министерство на финансите желае да компенсира по-ниската данъчна събираемост и липсата на реформи в разходната част, като смята да прибере 100% от дивидентите на държавните дружества. Образно казано - да им източи кръвта. Защото те няма да има какво да инвестират и как да се развиват, което ще доведе по-ниската им конкурентоспособност на пазара. А това пряко ще повлияе на приходите в държавата.

Още нещо отвратително. Асен Василев упражнява брутален натиск върху ръководствата и дори одиторите на БЕХ  да се изкривят счетоводните практики и да се покаже по-висока счетоводна печалба с цел източване на по-висок дивидент. Това си е чиста измама. Тоест, със счетоводни врътки се опитват да извадят 1.5 милиарда лева от енергетиката, за да му излезе на Асен Василев, на хартия, дефицитът от 3%. За целта министърът на финансите е изпратил Агенцията за държавно финансова инспекция като бухалка да дисциплинира енергийните дружества и да си измисли допълнителни печалби.

В духа на счетоводни врътки, Асен Василев е принудил Агенция Митници да си промени прогнозата, като завиши очакваните приходи с 30%. Откъде, питам аз, ще дойдат тези 30 % увеличение, при положение, че в митниците прекрасно знаят какъв е стокооборотът и колко пари се очаква да влязат. Тоест, тези 30% реално няма да дойдат, но, засега, проектът за бюджет ще е на фалшиви 3 % дефицит. И после, като се окаже, че заложените раздути разходи ги няма, кой ще е виновен? Ще ви кажа  - Асен Василев и тези от ГЕРБ и ДПС, които му дадоха власт в ръцете.

В заключение, финансовият министър предлага хартиен бюджет пълен със счетоводни врътки, които обаче не могат да спрат реалността и цялата несъстоятелност на тези прогнози ще лъсне. И всички ние, гражданите, ще платим цената за неговата некадърност.

Затова повтарям за хиляден път – Асен Василев никога не бива да докосва власт.

И в крайна сметка искам да ме разберете правилно – заради некадърността на този човек, всички ние, гражданите на България, ще плащаме. Ние ще плащаме заради Бойко Борисов и Асен Василев.


В категории: Политика


Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
2
Коментара по темата
2.
Ех тия русороби
22.06.2023 08:00:03
0
0
Тоя и той поредния Матросов на амбразурата
1.
Тоз и той голям финансист излезе
21.06.2023 23:41:42
0
3
Слави не може 'добър вечер' да каже без да му го кажат на ухото, а седнал и написал критики по бюджета. Големия му финансов съветник, който провали предната коалиция, Каримански, го напусна с двеста. Че кой изобщо го съветва сега? Тошко или Годжи?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата В Пловдив, Варна и Бургас вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Колеги на Бойко издават, че всичко вече се е променило и той има нова любов в живота си, но още не я е показал на широката общественост  Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Звездата от сериала „Откраднат живот”, която се изявява успешно и като художничка ще учи анимация в престижна академия, за която от написаното от нея става ясно, че не е в България Кой просълзи шеф Ангелов Кой просълзи шеф Ангелов Говори участник от звездния отбор в шести сезон на горещото кулинарно риалити Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Михова поясни, че със Слави Трифонов имат две раздели Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интерес ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа Формацията няма да участва на предстоящия вот Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Заснемането на клипа "Хабиби" на Азис струвало само 1400 лева „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори Водач в нея отново е заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев Тази кола се размаза при тежка катастрофа Тази кола се размаза при тежка катастрофа Инцидентът е на околовръстното в София 
Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори