×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С третия мандат е възможно само ново правителство „Беров“


С третия мандат е възможно само ново правителство „Беров“
Всеки, който се готви да не гласува на следващите избори, да знае, че гласува за ГЕРБ и ДПС, казва Емануил Йорданов
Ключови думи: Емануил Йорданов, ГЕРБ, ДПС
06 Януари 2023, Петък, 19:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

То ще е с гласовете на ГЕРБ и ДПС, но ми е трудно да прогнозирам поведението на Нинова, коментира бившият вътрешен министър

Емануил Йорданов е на 62 г., адвокат. Бил е народен представител и министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов. Потърсихме го за коментар на актуалната политическа обстановка.

- Г-н Йорданов, днес се провали и вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство. На кой очаквате президентът да даде третия?

- Много ми е трудно да предположа, защото имаме тежък конфликт между БСП и президента. Отделно от това, срещата, която се проведе последно между „Демократична България“ и президента, също не мина особено добре. Оттук нататък като че ли остава единствено Стефан Янев, но с течение на времето се вижда, че надеждите, които се възлагаха на една евентуална негова формация, като че ли намаляват прогресивно.

- Защо мислите, че намаляват?

- Защото първоначално имаше някакви по-големи очаквания към формацията на Янев. Впоследствие се видя, че имаме просто поредния лидерски проект, доколкото може да се използва този израз. Това е още една партия, която не полага никакви усилия да привлече към себе си хора, които могат да направят впечатление с професионалната си подготовка и евентуално хора, които биха могли да създадат някакъв ентусиазъм при избори и да привлекат повече избиратели.

- Ако се абстрахираме от фигурата на президента - на Румен Радев и личните му конфликти, Вие примерно, ако сте на неговото място, на кого бихте дали мандата? Кой има най-голям шанс да сформира кабинет?

- Ако бях аз, нямаше да го дам на никой. Да отиват на нови избори!

- Няма как. Ще трябва да го дадете на някой. На „Възраждане“, примерно – те директно ще го върнат.

- В практически план не е особено важно на кой ще се даде мандатът, тъй като никой няма да може да го реализира. Изключая една хипотеза, за която се говори доста отдавна – ново правителство „Беров“, като това правителство трябва да бъде подкрепено от ГЕРБ и от ДПС. Трудно ми е да прогнозирам поведението на Нинова, тъй като последните й политически изяви постоянно ме карат да бъда обзет от недоумение. Трудно ми е да разбера какво точно иска да направи.

- ГЕРБ обаче зоват мандатът да се даде на „Демократична България“. Този вариант как Ви се вижда?

- Интересът на ГЕРБ предполага да бъде унищожена „Демократична България“ като политическа сила и ми се струва, че подобни призиви работят именно в тази посока. Да получиш подкрепа от една политическа сила, чиито безобразия в управлението си разобличавал в продължение на години, участвал си в избори именно с подобни тези – че това е политическата сила, която не е направила нищо свястно за България; на практика ГЕРБ управляваха 12 години, в които 12 години ние бяхме последни във всички европейски класации, като изключим смъртността... Да не говорим за тежките поражения, които нанесоха във всички сфери на обществения живот и най-вече на правосъдието, защото там нещата са трагични.

- А има една теза, че ГЕРБ се опитват да привлекат „Демократична България“ към себе си за сметка на „Продължаваме промяната“. И по-скоро искат да унищожат „Продължаваме промяната“ като основен конкурент и по-голяма политическа сила. Как гледате на това?

- Ако лидерите на „Демократична България“ са толкова малоумни да се хванат на хорото с ГЕРБ, това означава, че ще им дадат възможност едновременно да ликвидират и „Демократична България“, и „Продължаваме промяната“.

- Защо да ликвидират и „Продължаваме промяната“ - те няма да се хванат на това хоро, предполагам?

- Още преди предишните избори твърдях, че добрият ход за тези партии, които са против ГЕРБ, е да се явят обединени на изборите в рамките на една предизборна коалиция. Днес мисля, че подобна теза важи с още по-голяма сила, защото ако искат добър резултат, и „Продължаваме промяната“, и „Демократична България“ би следвало да потърсят предизборното коалиране. Говоря като избирател на „Демократична България“.

- Една по-странична тема, но все пак голям отзвук предизвика филмът „Ботев“ на Максим Генчев. Вие гледахте ли го, какво мислите?

- Не съм го гледал, но не разбирам една подобна реакция. Има две възможности – филмът да е хубав и да не става за нищо. Но и при двата случая хората, които са работили по този филм, мисля, че са отишли с добри намерения – искали са да направят нещо добро. Какъв е резултатът, вече е отделен въпрос. Едва ли помните предишни филми от годините на социализма на темата „Българско Възраждане“, но те също не блестяха с някакви безкрайни художествени качества.

- И последно: според Вас най-вероятно отиваме на избори, те обаче ще променят ли ситуацията?

- Ами много е възможно да я променят, защото изменението на избирателния кодекс мисля, че успешно ще върне изборните мошенгии на ГЕРБ. Мисля, че трябва да следим най-вече колко ще бъдат невалидните бюлетини. Спомнете си навремето в Плевен една активистка на ГЕРБ как си ръгаше бюлетини в чорапогащника. Отделно - филмът с един виден активист на ГЕРБ в Пловдив и обяснението как се ликвидират бюлетини. Всичките тези неща ще се върнат с много бърза скорост и това би могло да промени резултата. Освен това, аз мисля, че ГЕРБ и ДПС са партиите, които имат най-голям интерес от намаляване на избирателната активност. А когато се явяваме на избори през шест месеца, е нормално все по-малко хора да стигнат до урните. Такива като мен ще си гласуват постоянно, но ние не сме чак толкова много. И вече когато в един момент избирателната активност намалее критично, ще има възможност и за мнозинство, съставено от ГЕРБ и ДПС, без необходимост от включване на други партии. Така че всеки един човек, който се готви да не гласува на следващите избори, да знае, че гласува за ГЕРБ и ДПС.

- Казвате, че двете партии ще имат самостоятелно мнозинство?

- Ами ако избирателната активност пада с това темпо, ако не на следващите, на по-следващите избори ГЕРБ и ДПС ще минат 50%.

 


В категории: Политика


7
Коментара по темата
7.
ХХ
07.01.2023 09:02:49
1
0
ДБ са още по-зле от Тиквите.
6.
Пъпеш
07.01.2023 01:47:51
1
3
Ся лягам да спя и ако до 8-я мандат не изберат никой, аз ши съм
5.
Котора
06.01.2023 19:57:35
2
5
Буклук.
4.
ХАХА ГЕПИ ИЗНУДВАТ ЗА РЕФОРМИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
06.01.2023 19:35:59
1
1
С ЦЕЛ ЗАДКУЛИСТНИ ДОГОВОРКИ И ПОСТОВЕ !!!!!!! ЗАРАДИ КОЕТО НЯМА ДА СЕ СЛУЧАТ ОЧАКВАНИТЕ РЕФОРМИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЗА ПРОТИВОКОРУПЦИОННИЯ ЗАКОН И ОБЩЕСТВОТО ДА ПОЛУЧИ ПОЛАГАЩИ СЕ СРЕДСТВА !!!!!!!
3.
Кую
06.01.2023 19:34:49
1
4
За когото и да гласуваме, печели Обора и онбашията Триморец.
2.
11
06.01.2023 19:33:25
2
8
Българските "политици" вече няма какво да краднат и се борят за пари от Европа. За 32 години управление на прости и алчни хора , държавата е разграбена.
1.
*********
06.01.2023 19:17:56
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори