×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Турция обяви разстреляния в Бургас дипломат Бора Сюелкан за мъченик, вижте кървавата история, за която почти не се говори


Турция обяви разстреляния в Бургас дипломат Бора Сюелкан за мъченик, вижте кървавата история, за която почти не се говори
Името на екзекутирания консул е гравирано със златни букви на паметника в двора на Генералното консулство на Турция в Бургас
16 Март 2019, Събота, 20:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

Генералното консулство на Република Турция в Бургас ще отвори врати в понеделник, за да могат всички да се поклонят пред паметника

Дипломатическата мисия на Република Турция в Бургас ще отбележи с възпоменателно тържество Деня на мъчениците, 18 март, става ясно от покана, изпратена до бургаските медии.

В двора на Генералното консулство на бул.”Демокрация” ще се отдаде почит пред паметника на „Бора Сюелкан и всички други мъченици”, е написано дословно в текста на съобщените. През целия ден вратите на Консулството щели да са отворени, за да могат желаещите да се поклонят пред „Паметника на Мъчениците”, допълва се в комюникето.

Въпросният паметник бе открит на 9 септември м.г. (точно 36 години след разстрела на Сюелкан, б.а.) на тържествена церемония, на която присъстваха дипломати, политици, мюфтията на Айтос и неправителствени организации. Името на Бора Сюлейкан е гравирано със златни букви върху монумента, а самият той явно е обявен за мъченик в родината си.

Днес, близо 37 години след разстрела това име е малко известно име в Бургас, но през 1982 година публичната екзекуция на Сюелкан, която бе извършена пред дома му в ж.к.”Славейков” предизвика международен скандал, въпреки че социалистическото общество така и не научи подробности за жестокото убийство.

Бора Сюелкан в онзи момент е консул на Турция в Народна Република България. Застрелян е от тайнствен килър с малко име Арман, чиято пълна самоличност до днес е неизвестна. След убийството на дипломата през 1982 г. се носеше слух, че това е отмъщение на децата и внуците на избитите арменци, тъй като Сюелкан произхождал от знатен род, свързан с подготовката и реализирането на масовото клане и прогонване на иноверците.

Появиха се и журналистически разследвания, подсказващи, че към този акт принадлежност имат мистериозноизчезналите през 1992 г. баща и син – Оник и Леонид Читакян. Оник Читакян бе зам.председател на СДС-Бургас. (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

С разсекретяването на части от архиви на ДС, писани от тогавашния зам.вътрешен министър Георги Аначков, могат да се направят по-точни изводи за случилото преди три десетилетия, а именно: че извършителите са принадлежали към организацията "Отмъщение за арменския геноцид" (АСАЛА) и свързаната с нея група "Отмъстители за арменския геноцид" (ДЖИСАГ). За убийството на турския дипломат в Бургас АСАЛА изгражда оперативна група, сочат данните на ДС.

Сюелкан, като пратеник на военната хунта, управляваща тогава Турция, е задължен да изпълнява несвойствени на дипломатическия му статут поръчки. Сред тях е да назначи няколко агенти от турското външно разузнаване МИТ на дипломатическа служба в консулството. Пристигнали в Бургас, те разпореждат на Сюелкан да влезе в контакт с арменци от града, за които се е знаело, че имат някаква форма на кореспонденция с лица зад граница, имащи връзки с АСАЛА.

ДС, освен че установява, че консулът малко преди убийството му е изпаднал в депресия и е изпитвал страх от покушение, докладва също, че дипломатът е поддържал близки връзки с разузнавачи от МИТ, които са работили на дипломатическо прикритие в консулството.

По това време в Бургас се появява търговеца Армян Хамбарян, живеещ в Швейцария, който бил в делови отношения с български външнотърговски предприятия и често идвал в България. Хамбарян проявявал интерес как е обезпечена физическата безопасност на хората от турското консулство в Бургас, какви мерки се вземат за тяхната сигурност и дали са въоръжени, става ясно от разработките на службата по сигурност от това време.

Разпитаните свидетели и очевидци на престъплението дават следното описание на терориста: мъж на възраст около 20-25 години, ръст до 180 см, атлетично телосложение, продълговато лице, черна, слабо къдрава коса, мургав. Установено е, че от 16 до 18 ч. на 8 септември лице с подобни белези е седяло на пейка в градинката пред жилището на дипломата в блока, известен като „Поморин“ и е наблюдавало входа.

На местопроизшествието в ж.к. "Славейков", веднага след убийството в 14,30 часа са открити пистолет 9 мм, марка „Стар", 4 гилзи, медицинска ръкавица и парче плат тип „американ“ с размери 49/23,5 мм, върху което с флумастер е написано на английски: „Ние убихме турския дипломат. Арменски командоси от организацията за справедливост срещу арменския геноцид."

На 10 септември работници от предприятие „Чистота" намират и предават в милицията пистолет, зареден с 8 патрона, захвърлен в контейнер пред блок 41 в ж.к. "Изгрев", който се намира на около 800 м от местопроизшествието. Това не е изолирана акция, тъй като по същото време са извършени няколко покушения срещу турски дипломати в Западна Европа, САЩ и Канада. За пръв път обаче е осъществено толкова тежко престъпление срещу чужд дипломат в България.

От 2012 година Република Турция се опитва да издигне паметник в Бургас на екзекутирания консул (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ), но тъй като ситуацията е безкрайно деликатна, за да не се нагнетява етническото напрежение, това не се допусна. Новият консул Нурай Иньонтепе, се зае със задачата още от първите си дни в Бургас и в монументът бе поставен в двора на дипломатическата мисия преди половин година.


В категории: Политика


16
Коментара по темата
16.
Сенсант
17.03.2019 11:58:39
3
10
Баси мъченика, баси и “святата” работа дето е имал, баси и времената, в които живеем щом със златни букви се гравират имената на подобни личности. Свети-свети Щирлиц...
15.
._.
17.03.2019 09:49:16
1
8
Казано е -"Който нож вади - от нож умира". Колкото са били виновни за нещо избитите по времето на арменския геноцид в Турция, толково е виновен и убития в Бургас турски дипломат. Насилието поражда насилие.
14.
От психиатрията в Карлуково
17.03.2019 09:40:29
1
6
Комунистическият ненормалник от коментар № 13 отново е избягал от Карлуково. Пазете се, защото от няколко дни не си е пил хапчетата и е опасен - рита, хапе, плюе, драска и говори за американски ядрени оръжия в България. Д-р Фройдев обявява награда - кило банкялийски суджук - за залавянето и предаването му отново в лудницата.
13.
Godkgslgslgggdlhxjfjxlhzlgzlgzh
17.03.2019 07:36:06
15
4
НЕКА ЗАСТАНЕМ ТВЬРДО ЗАД БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ И ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ЗАД РЕШЕНИЕТО ИМ ДА НЕ ДОПУСНАТ АМЕРИКАНСКИ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ В БЪЛГАРИЯ
12.
До 10
17.03.2019 06:20:01
3
24
А убийците на един милион арменци къде горят?
11.
*********
17.03.2019 00:06:52
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
Турчин
16.03.2019 23:42:25
29
5
Поклон пред мъченика.А убийците отдавна горят в ада
9.
Жив да не бях
16.03.2019 23:39:53
1
16
Го палнем сградата ке си прострем чорапите на паметника. Ние не сме учили много за Арменска геноцид, но пък за сметка на това книги има, много. Тулчалята могат си дигат и свински глави ако щат в чест на на светците си, ходят им.
8.
nurai
16.03.2019 23:34:32
1
9
Sred armenskite targovci v Burgaz ima podraznici na Asala sigurno kriat pushki i eksploziwi v taini skadove sred masikarana stoka souveniri igra4ki djunduri kitaisko kargo
7.
Турчин
16.03.2019 23:26:06
21
2
Не на русчиите комунисти доносници ционисти от говурското дс дпс
6.
Ежко Бежко
16.03.2019 23:11:18
1
20
Бях дете и тази история беше тема номер 1 в града. Аз слушах разказите на баща ми и неговите приятели и всички говореха, че са арменци, които са отмъщавали за Геноцида от 1915 година. Даже се говореше точно това - че са двама или трима, влезли са и са излезли без проблем от страната.
Реално това са отношения между други държави и народи, които се решават на наша територия. Разбира се, всеки нормален човек би трябвало да симпатизира на арменците, защото са малък народ, който е глад и изтребван просто защото е живеел на територии в Османската империя, които са били апетитни
5.
разбирател
16.03.2019 23:10:19
4
5
Али Агджа и Абдуллах Чатлъ ебаха майката на АСАЛА......
4.
До 2
16.03.2019 21:40:37
2
10
Абе неграмотен мангал не си чувал защото си се научил да четеш на 45г.
3.
въпрос
16.03.2019 21:35:48
1
13
Ако един ден Турция реши заради икономии да ликвидира консулството си в Бургас какво ще стане с паметника?
2.
2.
16.03.2019 21:23:39
10
3
za pirwi put 4uwam za takowa ne6to.
1.
1.
16.03.2019 20:38:45
12
9
Не ме занимавайте бил съм на 3 години и не разбирах!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори