×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Да има паметник на турски консул в Бургас зависи от две министерства


Да има паметник на турски консул в Бургас зависи от две министерства
Димитър НИКОЛОВ
11 Септември 2012, Вторник, 11:51 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА

Има заявление от Турското консулство по този въпрос, но не съм компетентен да отговоря, не се притеснявам от реакцията на арменската общност

- Г-н Николов, известно ни е, че Генералното консулство на Турция в Бургас е внесло официално искане да дадете разрешение за поставяне на паметна плоча на убития през 1982 г. техен дипломат Бора Сюелкан. Какво отговорихте на турската страна?

- Доколкото разбрах, е подадено заявление от Турското консулство до Община Бургас за изграждането на паметна плоча. След това е постъпило заявлението от СБЖ за поставяне на монумент на просветителя Константин Фотинов в Измир.

- Хронологията е в обратен ред – първо СБЖ иска пометник на Фотинов в Измир, а Турция отговаря, че ще се съгласи на такъв жест, ако в Бургас поставим паметна плоча на техния консул, загинал в атентат.

- Възможно е и такава да е логиката. За първи път разбрах за това от журналиста Георги Коритаров, който ми зададе подобен въпрос наскоро. Това, което мога да кажа в рамките на Община Бургас, защото съм компетентен да отговоря само в тези рамки е, че наистина постъпи такова заявление.

- Има ли движение по тази преписка?

- То е препратено към главния архитект на Общината Веселина Илиева. Понеже искането е паметната плоча да бъде поставена на оградата на консулството, трябва да се има предвид, че тя е към прилежаща улица, на сграда, която е паметник на парковото изкуство – срещу входа на Приморския парк. В случая законът ни задължава да получим съгласието на НИПК чрез Министерството на културата, от там да дадат разрешение. От друга страна, понеже се касае за чуждо представителство в България, с дипломатически статут, трябва да се уведоми Външното министерство. Тези две министерства и институтът вече извършват своите проверки и са в контакт помежду си. Ние лично, в архива на Община Бургас, не намерихме никаква информация за тези събития, които вие описвате като журналист.

- Няма подробности за случилото се през 1982 г.?

- Да, за този случай не открихме. Освен няколко реда, че е убит турски дипломат. И нищо повече – нито име, нито кой е убиеца, дали е заловен, нищо повече не разбрахме. Направили сме това, което законът ни задължава.

- Кога получихте заявлението?

- През летните месеци, точната дата сега не мога да си спомня.

- А Вие проявихте ли лична заинтересованост, че всъщност е ставало въпрос за действията на една терористична арменска организация - АСАЛА, която е подготвила покушението срещу турския консул Бора Сюлкан, защото от морална гледна точка, загиналият заслужава почит посмъртно. Не става дума за криминален акт, а за терористичен?

- Пак ще повторя - в нашия информационен архив единствено е споменато, че е убит турски дипломат, като последното изречение е, че „Извършителят не е открит и не е намерен пряк изпълнител“. Аз не мога да говоря като журналист, все пак, аз съм кмет. Няма приключило следствено дело, не са разкрити поръчители, организатори, участници... Длъжен съм да коментирам реални факти и документи, и да ги цитирам.

- Т.е. като администратор, Вие сте си свършили работата без да влагате чувства, без да анализирате?

- Да, това ми е работата.

- Много сте внимателен, г-н кмете. Притеснявате ли се, че може да се раздуха това писмо в медиите на опозиционни политически сили и да Ви създаде сериозни политически неприятности в навечерието на парламентарните избори?

- Честно да ви кажа, не знам вече каква неприятност не ми се е случвала откакто съм кмет, нищо вече не може да ме изненада, шокира или притесни. Единственото, което разбрах от писмото до мен е, че се обвързват двата случая – в Бургас и в Измир.

- По време на панихидата за загиналите в атентата на аерогара Бургас от 18 юли 2012 г. съобщихте, че ще издигнете паметник на мястото на взривения автобус. Във форума на Бесове.бг обаче бяхте остро критикуван, че разполагате с парите на данъкоплатците без да ги питате, без решение на Общинския съвет. Съжалявате ли, че избързахте с изявлението в присъствието на израелските гости?

- Не, заедно с посолството на Израел в България и почетния консул на Израел Орлин Мандов, ние ще издигнем този монумент, но той ще е в памет на всички загинали, в т.ч. и на нашия сънародник Мустафа Кьосов. От Общината се иска даже непряко разрешение, защото се намира на концесионната територия на летищния комплекс. Вече има заявления на двама спонсори, готови да поемат разходите по реализацията на проекта. Не се изискват пари на данъкоплатците, а само жест на съпричастност към тази голяма трагедия. Това, което казах е нормално човешко отношение, нека кой както си иска така да ме коментира. Живеем в свободна държава, всеки може да одобрява или да не одобрява моите намерения, действия, бъдещи такива. Нормално е едни да ме приемат, други – не.

- Ако турската страна побърза с паметната плоча, ще има отлив на гласове за ГЕРБ от арменската общност. Доколкото ми е известно, бургаските арменци имат болезнено отношение към този случай, предстоят парламентарни избори, затова ли сте толкова внимателен?

- Това са ваши анализи и прогнози, аз, като администратор, съм изпълнил ангажиментите си. Няма да навлизам в такива детайли.


В категории: Власт , Политика


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
3
Коментара по темата
3.
антиАРМЕНА -Бургас
13.09.2012 20:31:16
0
2
Ще падат още много арменски глави...А пък АСАЛА да седне край месала и да хапнат на плажа..
2.
АСАЛА -Бургас
12.09.2012 13:54:52
3
2
СТАНЕ ЛИ ТОВА В БУРГАС ,ЩЕ Убием още Турци.Да живее АСАЛА И НЕЙНИТЕ БОЙЦИ
1.
LL
12.09.2012 12:38:26
0
1
питай те ДС там знаят всичко, дори и как са пуснали убиеца през Малко Търново
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори