×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Статистиката безмилостна! 292 ученици се ширят в огромното СУ "Йордан Йовков", 1600 се гъчкат в Английската и Немската


Статистиката безмилостна! 292 ученици се ширят в огромното СУ "Йордан Йовков", 1600 се гъчкат в Английската и Немската
Редно ли е огромна сграда да стои празна, а хубавите ни гимназии да се тъпчат в тези малки класни стаички, пита зам.-кметът Ананиева
Тема в развитие
виж още
скрий
21 Октомври 2016, Петък, 16:49 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Емел МАХМУД

Сградата на Английската и Немската гимназия е строена за едно училище, класните стаи не позволяват да има повече от 18-20 деца, отбеляза Йорданка Ананиева

292 ученици се ширят в огромната сграда на СУ "Йордан Йовков" в бургаския ж.к."Изгрев", а в същото време близо 1600 деца се гъчкат в зданието на Английската и Немската гимназия в Бургас. Това показва статистиката за броя на записаните ученици, с която Флагман.бг разполага. 

Тя е безмилостна и най-ясно доказва необходимостта от сливането на СУ "Йордан Йовков" с намиращото се в съседство СУ "Добри Чинтулов"( със записани 383 деца за учебната 2016-2017 година). Идеята е двете училища да се обединят, а сградата на СУ "Йордан Йовков" да се освободи за учениците от елитната ГПАЕ "Гео Милев". За справка в идентична сграда като РЗП - тази на ОУ "Антон Страшимиров" учат малко над 1 000 деца.

Флагман.бг потърси за коментар зам.-кмета Йорданка Ананиева, която в момента изготвя новата стратегия за развитието на образователната инфраструктура в Община Бургас.

Проверка на Флагман.бг показа, че решения за сливания не са взети и някой излишно разпалва страстите - дали предизборно, или от страх, че при сливане на две училища ще си загуби директорския пост.

Важно е да се знае, че дори и да се слеят училищата всички учители ще бъдат преназначени, а единственият, който реално ще загуби поста си е директорката на СУ "Йордан Йовков", която ще трябва да участва в конкурса за ръководител на обединеното училище. 


Ресорният заместник-кмет на Бургас обясни, че има динамика в образованието и причина за това е предстоящият държавен стандарт за физическата среда, който регламентира условията, при които трябва да се обучават учениците, но обеща, че никой няма да бъде ощетен от това.

„Този стандарт се очаква да повлияе върху Английската и Немската гимназии в Бургас. Те се помещават в една сграда, която навремето е строена с маломерни класни стаи, за да се обучават в нея 18-20 ученици. Строена е за едно училище, а в момента там са две. Затова най-вероятно тези две гимназии няма да отговарят на държавния стандарт. Това ни изправя пред необходимостта да търсим решение на проблема. Хубаво е да го правим от рано, а не, когато всичко това се случи, да започнем да се оглеждаме за възможности”, каза Йорданка Ананиева.

„Проучили сме кои от нашите учебни бази могат да предложат място за обучение на учениците. Едното от пространствата, където могат да бъдат настанени възпитаниците на Английската гимназия, е именно СУ „Йордан Йовков”. Няколко са училищата в Бургас, които имат малко на брой ученици – това са СУ „Йордан Йовков” с 292 ученици, съседното СУ „Добри Чинтулов” с почти същия брой ученици – 383, а сградите им са огромни. За сравнение в ОУ „Антон Страшимиров” в ж. к. „Славейков” са 1021 ученици в същата като обем сграда, обясни зам.-кметът.

„В същото време в маломерни класни стаи учат две големи гимназии. Там пространствата трябва да са по-големи с оглед и на възрастта на учениците. В тази много по-малка като квадратура сграда в Английската гимназия има 808 ученици, а в Немската – 786(по 1 ученик на кв.м., б.а.). Затова родителите протестират, че децата карат занималня долу в мазето, че пространствата са малки и не могат да се обособят езикови кабинети, които са изключително важни за двете гимназии”, разясни още Йорданка Ананиева.

Като излезе държавният стандарт, ние трябва да вземем решение. В момента търсим възможности за справяне с проблемите. Това в никакъв случай не означава, че искаме да създадем проблеми на други училища”, добави тя.

„Разбирам чисто човешки притесненията на учителите, на родителите и учениците. Но те не могат да напълнят капацитета на сградата с 292 ученици, така че тя наистина да се ползва за училище”, каза зам.-кметът. Редно ли е тази сграда да стои празна, а хубавите ни гимназии да се тъпчат в тези малки класни стаички, попита Ананиева.

Никой не е взел окончателното решение, в момента обследваме, за да решим проблемите. Не бива да си затваряме очите. Проблеми има и трябва да си ги казваме. Две гимназии са в тесни пространства, в малка сграда и са две. Проблем има в това, че стоят празни огромни помещения и не се ползват за функцията, за която са създадени, обясни зам.-кметът.

СУ „Йордан Йовков” няма да бъде закрито, бе категорична Ананиева.

„Освен това там ще отидат ученици с потенциал. Децата на „Йордан Йовков” предполагам, че са бъдещите ученици и на Английската гимназия и в това няма нищо лошо. Всички деца, които завършват 7 клас, се стремят да влязат в училище, което да развива потенциала им. Защо не и децата от „Йордан Йовков” да продължат в същата сграда като ученици на Английската гимназия”, каза зам.-кметът на Бургас.

Тя обясни, че от Английската гимназия са приели, че те ще бъдат училището, което ще се премести, защото след излизането на стандарта няма как да оставим две училища в една сграда.

Поздравявам ги, защото това е много трудно решение. Преместването на едно голямо училище създава проблеми, ще рефлектира и върху учениците”, добави Ананиева.

Вариантите ще бъдат такива, че да няма ощетени ученици, родители или учители. Няма да търсим конфронтация, каквато виждам, че в момента се търси, а не знам защо… Напротив – ще търсим възможности за решаване на проблемите, без да създаваме нови такива. Някой изкуствено раздухва нещо, което тепърва предстои да се решава, и създава напрежение. Дали ще е това решение, в момента не мога да кажа”, каза ресорният зам.-кмет по образованието на Бургас.

С отговорност ще дам предложения, след като проуча възможните решения. Това е едно от тях и никога не бих го скрила. Ще направим това, което максимално да удовлетвори всички изискванията на всички страни, без да нарушава нечии права”, обеща Йорданка Ананиева.



15
Коментара по темата
15.
Александър
25.10.2016 04:39:40
0
4
Напротив! Преспокойно могат да имат занятия и двете гимназии - немската и английската - в същата сграда, но в различни смени. Просто трябва да махнете проклетите делегирани бюджети, заради които влизат във всякакви гимназии Сульовци и Пульовци с тройки. Именно затова в немската и английската има по 30 деца в клас, което затруднява нормалния учебен процес! Проклет да е Даниел Вълчев!
14.
Кмета Николов е за бесилото
22.10.2016 03:15:55
1
12
Лакомия кмет на Бургас Димитър Николов иска да разкара английската за да строи още до небостъргача в Зорница (до Шела). Ако някой е гледал новия ПУП, може да види че сградата Английската няма да я има след някоя друга година там, за това местят учниците, уж че било препълнено - дрън дрън...хората отдавна разбраха че там ще се строят баровски сгради за богати българи и чужденци.
13.
Кол
22.10.2016 00:02:37
0
10
12-ти, толкова си неграмотен, че изобщо не ти се разбира, какво си искал да кажеш. Хайде, напиши го отново. Този път, разбираемо.
12.
Do 10
21.10.2016 23:53:13
5
10
Децата от Йовков важни ок ,а другите не са важни , всички дишат прахоляк и учат в ремонти.На др да им пада тавана по главите,елате в ГРЕ да видите ремонти и за какво за основно училище ,за кого Иван Вазов празно в Братята по 8 класа пълно с основни уща в центъра ,а гимназията ще пръсне по шевовете щото ПМГ от 5 клас приемат ,ако има начинот 1 ще приемат,а сградата е на РАковски
11.
Оф
21.10.2016 22:43:46
16
20
Айде стига сте ревали. Цяло училище ще стои празно заради 200 пикльовци, а другите ще се тъпчат като сардели.
10.
Разумен
21.10.2016 22:23:19
15
16
Някой мисли ли какво преживяват децата на Йовков като слушат , че ще ги местят като щайги с домати в омразно за тях място. Освен това ще изгълтат прахоляка и ще изслушат трещенето на целия ремонт, който продължава и сега незнайно до кога
9.
въпроси с много повишена трудност
21.10.2016 22:05:47
6
15
292 ученика, а колко са учителите и персонала? И кога ще се приеме закон ли ,наредба ли,учениците да си учат в кварталните у-ща
8.
До 4
21.10.2016 20:56:29
0
6
Тъп си кат Гъ.з! Пр И вилегия се пише!И привилегиите бяха за комунягите измислени "борци" против капитализма, а иначе сега първи капиталисти с парите на народа, дето влизаха без изпити в гимназии и университети
7.
Митьо лайното
21.10.2016 20:51:00
9
5
Само путки, целият вътре! Вътре сух! Малки курвички, търсещи секс, и сперма вкусна в устата им!
6.
gfv ,kmujhgh
21.10.2016 20:39:31
5
14
Образованието, както и самата му система от година, на година става по-трагично и неефективно, така че каквото и да се направи , и палати да им построите на тези училища - същия резултат ще да е - неграмотни и неконкурентно способни млади хора !
Променете системата , гледайте в Холандия, в Германия или Англия, какво се прави, как учителят е безкрайно уважаван и носен на пиедесетал...
5.
Podkrepete podpishete !!!
21.10.2016 19:48:16
3
4
http://www.peticiq.com/157481
4.
обективен
21.10.2016 19:20:36
30
11
Щом учениците в Йовков са толкова малко, защо не обединят Йовков с Английската? Спират приемът за нови първокласници, а заварените ще изучават засилено английски, като ще имат превилегията да продължат обучението си в английската - това ще е малка компенсация за сътресението за мъниците.
3.
Мажестик Виктория
21.10.2016 19:19:44
8
24
Двора на Английската гимназия трябва да стане ПАРКИНГ където руските батки от Лукойл друзя на кметаСОЛНЦЕ закупили апартаменти за 2000 евра Квадрата в 22ЛУКСозна кооперация БУРГАС РЕЗИДЕНШЪЛда паркират на спокойствие джиповете лексусите и туарезите .Аи не върви някак си брокерите да са оправдадават че някой ши БЕЗПОКОИ ДОРОГИЕ РУЗЯ наКЕТАСОЛНЦЕ ДА ВДИГАТ ШУМ ВРЯВА ДА ПУШАТ ТРЕВА И ДА ШМЪРКАТ ПИКО ПРЕДПОГЛЕДА НА ВИСОЧАЙШАТЕ руски новобогаташи
2.
123
21.10.2016 19:17:59
4
16
Грешка!Таралова е сестра на Бойчев,която също отговаря за образованието към Общината.
1.
НЕСЕБЪР
21.10.2016 18:56:16
14
8
АНАНИЕВА ТИ ДА НЕ СИ СЛУЧАЙНО СЕСТРА НА ДИМИТЪР БОЙЧЕВ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори  Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Само от продажбата на дела си във винарната "Миравел" красавицата е получила 50 милиона Колко ще ни струва великденския козунак Колко ще ни струва великденския козунак Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна  Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори