Здравето на децата става приоритет №1 на Агенцията по храните в Бургаска област през 2016 г.
- Изпратихме ползотворна и успешна за ОДБХ Бургас година. Няма да е нескромно ако заявя, че през първата ми година като ръководител на тази служба сме се справили изцяло с всички проблеми и задачи. Аз и моите служители положихме много усилия по организиране и осъществяване на ефективен контрол в областта на безопасността на храните и опазване здравето на животните и растенията, като резултатът е, че изпращаме годината без значими хранителни инциденти и без да допуснем възникване и разпространение на заразни болести по животните и растенията в областта. Резултатите ни са видими.
- Какво означава видими резултати в инстанция като Вашата?
- Има черно на бяло – извършени са 5 556 планови проверки , вие ги разпределете по дни за годината и ще видите, че не сме почивали. Това е съгласно изпълнение на регионален план за официален контрол за 2015 г. - за проверки в обектите за производство и съхранение на храни от животински и неживотински произход и в обекти за търговия на дребно и обществено хранене, съгласно „Инструкция за прилагането на многогодишен национален план за контрол на суровини и храни, добавки в храните и материали в контакт с храни”, утвърдена със Заповед № РД 11-328/03.05.2011г., изменена със Заповед № РД 11-841/02.07.2012 г. на Изпълнителния Директор на БАБХ; Извършени са 2 011 тематични проверки, те са съгласно писма, заповеди и указания на ЦУ на БАБХ.
- А последвало ли е от това съставяне на актове?
- Да, общо 137. Без регистрация по чл. 112 от Закона за храните – 51 бр. ,за нередовно водене на документацията по самоконтрол – 17 бр. без или непълна етикетировка – 14 бр.,за храни с изтекъл срок – 13 бр., за неспазване на общи хигиенни правила по чл.16а от ЗХ – 10 бр., за необявена промяна в обстоятелствата – 11 бр., за липса на лична здравна книжка – 8 бр., за липса на проследимост на храните– 5 бр., за неправилно съхранение – 4 бр., за лоша хигиена – 2 бр., за неизпълнение на предписание – 2 бр.
- Колко предписания бяха направени?
-Общо 302 бр. – най-често за отстраняване на несъответствия по поддръжката на сграден фонд и оборудване и пропуски по водената документация по самоконтрол.
-Кои бяха най-честите нередности и нарушения, които констатирахте?
-Извършване на дейност в обекти без регистрация по реда на чл. 12 от Закона за храните, в. т.ч. и нерегламентирана продажба на храни на открито; за нередовно водене на записи по системите за самоконтрол; за липса или непълна етикетировка и маркировка на храните;
за предлагане на храни с изтекъл срок на годност.
- Какво е най-голямото количество унищожени храни през изминалата година? От какъв произход са и по каква причина са унищожени?
-Месо и месни продукти – 274,888 кг, риба и рибни – 809,302 кг, мляко и млечни – 20,040 кг, соя – 15 631,88 кг, хлебни и сладкарски изделия - 76,943 кг, бира – 18,500 л .ОБЩО: Храни - 16813,053 кг. Пиво - 18,500 л. Най-много е соята, поради наличие на наднормени количества ГМО - над 0,9 на разрешена модификация, която е разрешена за употреба, но необявена на етикетировката на продукта. Най-чести причини за унищожението на храни са: Липса на етикетировка и/ или документи за произход, изтекъл срок на годност, възбранени и унищожени, поради нерегламентирана търговия на открито.
-Чували сме Ви да казвате, че най-сериозният проблем са нерегламентираните търговци. Успяхте ли да се справите с него през изминалата година?
Една от основните задачи и през изминалата година, към който бяха насочени усилията на ОДБХ Бургас, е проблема с нелегалната търговия с храни. За целта търсехме активно съдействието и на други държавни контролни органи – ОД МВР, ИАРА, КЗП, НАП. Съставени са няколко акта за нелегална търговия на риба и варена царевица. Съществен напредък отчитаме по ограничаване случаите на нелегалната търговия с риба. Това признаха и Ваши колеги журналисти, отразили съвместна проверка на служители на ОДБХ, ИАРА и ОД МВР, състояла се на главен път Бургас - Приморско, в района на р. Ропотамо, които споделиха, че действително през 2015г. значително са намалели случаите и местата, на които се извършва нерегламентирано предлагане на риба. Разбира се, отново ще използвам случая да подчертая, че само и единствено усилията на Агенцията по решаване на този проблем винаги ще са недостатъчни, затова продължаваме да търсим помощта на другите държавни контролни органи, а така също ще разчитаме и на проявата на активна потребителска култура от страна на гражданите.
-Големите вериги магазини правят впечатление на недосегаеми, има ли наказани?
-Най-честите оплаквания от страна на потребителите по отношение на големите търговски вериги са свързани с качеството на предлаганите храни. БАБХ осъществява стриктен контрол на безопасността на храните и качеството на храните, произведени по национални стандарти и стандарти разработени от браншови организации, одобрени от компетентния орган за оценка на качествените характеристики на храните, т.е. по отношение на храните, за които има регламентирани единни и задължителни качествени показатели. За останалите храни, които не носят логото, знака и означенията на храни, произведени по БДС, утвърдени стандарти, храни със защитени наименования за произход, защитени географски указания и с традиционно специфичен характер, т.е. такива, които са произведени по ТД (рецептури) на операторите, качеството на храните е политика и отговорност на производителя, респ. също така е политика и на търговеца с храни. В случая БАБХ осъществява контрол и изисква всички съставки, които са вложени в продукта, да бъдат коректно обявени на етикетировката. Ето защо е важно потребителите да се съумеят да направят своя информиран избор и предпочитание по отношение на качеството на храната, като съблюдават изнесената информация върху етикетировката от производителя, а не само да се ръководят от съотношението количество/ цена.
-Кои са приоритетите за следващата година в Агенцията по безопасност на храните?
-Превантивен и ефективен контрол по отношение на безопасността на храните по цялата хранителна верига, включително и при внос и свободна търговия със страни-членки на ЕС, както и храни, предназначени за пускане на пазара в Рeпублика България, с оглед предотвратяване възникването на опасности за здравето на хората и животните.
Друг основен и значим приоритет на БАБХ са местата за организираното хранене на деца. Винаги сме се отнасяли безкомпромисно по отношение спазването на хигиенните изисквания в обектите за организирано хранене на деца и ученици, както и стриктно прилагане на изискванията на Наредба № 9 от 16.09.2011г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици. Предстоящите задачи през 2016г. са:
- изпълнение на план за 2016 г. за официален контрол за проверки в обектите за производство и съхранение на храни от животински и неживотински произход и в обекти за търговия на дребно и обществено хранене, съгласно „Инструкция за прилагането на многогодишен национален план за контрол на суровини и храни, добавки в храните и материали в контакт с храни”, утвърдена със Заповед № РД 11-328/03.05.2011г., изменена със Заповед № РД 11-841/02.07.2012 г. на Изпълнителния Директор на БАБХ;
- изпълнение на националните програми за мониторинг на остатъчни количества от пестициди в храни и Националната мониторингова програма за контрол на остатъци от ВМП и замърсители от околната среда, план за контрол на продукти, съдържащи, състоящи се или произведени от ГМО, използвани като храна, суровини, компоненти и съставки за тяхното производство;
- изпълнение на план за вземане на проби за анализ на продукти, произвеждани по национални стандарти, стандарти разработени от браншови организации и одобрени от компетентния орган за оценка на качествените характеристики на храните;
- извършване на планови одити на производствени предприятия и складове за търговия на едро с храни от животински и неживотински произход;
- осъществяване на превантивен контрол чрез организиране на срещи с операторите на храни, собственици на хотели и ресторанти преди настъпването на активния летен сезон, с оглед предотвратяване възникването на хранителни инциденти;
- осъществяване на съвместни проверки със служители на ОД МВР, ИАРА, КЗП и НАП , с оглед преустановяване на случаите на нелегална търговия с храни;
извършване на проверки по сигнали и жалби от потребители;
-Има ли санкционирани обекти по празниците – Коледни, Новогодишни?
-Във връзка с изпълнение на Заповед № РД 11-1857/ 11.12.2015г. на Изпълнителния директор на БАБХ за извършване на засилени проверки във връзка с официалните и религиозни празници (Коледа и Нова година) за периода от 21.12.2015г. до 31.12.2015г. са извършени общо 97 проверки на обекти за производство, търговия на едро и дребно с храни и заведения за обществено хранене. За същия период е издадено едно предписание относно констатирани несъответствия по поддръжката на сграден фонд и оборудване. Съставен 1 акт за нередовно водене на записи по системите за самоконтрол. По време на почивните дни в периода от 24.12.2015г. до 27.12.2015г. и от 31.12.2015 до 03.01.2016г. няма постъпили сигнали и жалби. Добави Коментар