Лекари съветват: Не бъркайте алергията с хранителна непоносимост
По-малко от 2% от населението страда от хранителна алергия, а в същото време около 45% от хората са засегнати от различни форми на хранителна непоносимост. Въпреки че симптомите им често се препокриват, двете състояния не трябва да бъдат бъркани, защото това може да попречи на правилното лечение. Един от важните признаци, по който могат да бъдат различени е, че хранителната алергия се проявява много скоро след консумация на съответната храна, докато при хранителната непоносимост реакцията на организма е налице след няколко дни.
„Симптомите на хранителна непоносимост имат голям диапазон и могат да варират от гадене, запек, диария, подуване на корема, газове, колит през наднормено тегло до мигрена, главоболие и намалена концентрация на вниманието. Тя може да предизвика и променливо настроение, депресия, безпокойство, умора и хиперактивност, както и ставни болки, мускулна слабост, екземи, обриви и други”, обяснява д-р Марта Райкова.
Оплакванията при хранителна непоносимост се проявяват няколко дни след консумацията на погрешната храна и могат да продължат седмици, затова е много трудно да се посочи коя храна ги причинява. За да се установи това, при изследването за хранителна непоносимост се измерва нивото на антителата срещу различни видове храни в кръвта на пациента. Тестът в лаборатория „ЛИНА” включва 48 вида храни, сред които месо, риба, зеленчуци, ядки, плодове, зърнени култури и много други. Заради сложността на изследването, неговата цена е значително по-висока от това за алергии, но само то може със сигурност да определи към кои храни пациентът има непоносимост.
„Когато изследването покаже повишени нива на антитела срещу определена храна, тя трябва да бъде изключена от менюто на пациента за 3 месеца. След като оплакванията отзвучат, той може постепенно да започне да я консумира отново. Тези промени в диетата обаче трябва да се правят само и единствено под наблюдението на лекуващия лекар”, съветва д-р Райкова.
Хранителната непоносимост не е наследствена и може да се дължи на ензимна недостатъчност или на имунен отговор на организма. Важно за родителите е да знаят, че завишената консумация на шоколад, яйца, фъстъци и риба може да доведе до хранителна непоносимост към тези храни при децата.
Тестът за непоносимост към храни в МДЛ „ЛИНА” е на нова цена от 200 лeва, вместо 260, и включва изследване за нетолерантност на организма към: овес, пшеница, ориз, царевица, ръж, твърда пшеница, глутен, бадеми, бразилски орех, кашу, чай, орех, краве мляко, пилешко месо, яйца, телешко месо, свинско месо, агнешко месо, смес от морски риби, смес от сладководни риби, смес от морски дарове, риба тон, броколи, зеле, моркови, праз, картофи, целина, краставица, пипер, грейпфрурт, пъпеш, фъстъци, соя, какао, ябълки, касис, маслини, портокал, лимон, ягоди, домати , джинджифил, чесън, гъби, мая и комбинация от различни храни.
Тестът се прави сутрин на гладно и не е необходима предварителна подготовка на пациента. Резултатите са готови в рамките на работния ден.
„Симптомите на хранителна непоносимост имат голям диапазон и могат да варират от гадене, запек, диария, подуване на корема, газове, колит през наднормено тегло до мигрена, главоболие и намалена концентрация на вниманието. Тя може да предизвика и променливо настроение, депресия, безпокойство, умора и хиперактивност, както и ставни болки, мускулна слабост, екземи, обриви и други”, обяснява д-р Марта Райкова.
Оплакванията при хранителна непоносимост се проявяват няколко дни след консумацията на погрешната храна и могат да продължат седмици, затова е много трудно да се посочи коя храна ги причинява. За да се установи това, при изследването за хранителна непоносимост се измерва нивото на антителата срещу различни видове храни в кръвта на пациента. Тестът в лаборатория „ЛИНА” включва 48 вида храни, сред които месо, риба, зеленчуци, ядки, плодове, зърнени култури и много други. Заради сложността на изследването, неговата цена е значително по-висока от това за алергии, но само то може със сигурност да определи към кои храни пациентът има непоносимост.
„Когато изследването покаже повишени нива на антитела срещу определена храна, тя трябва да бъде изключена от менюто на пациента за 3 месеца. След като оплакванията отзвучат, той може постепенно да започне да я консумира отново. Тези промени в диетата обаче трябва да се правят само и единствено под наблюдението на лекуващия лекар”, съветва д-р Райкова.
Хранителната непоносимост не е наследствена и може да се дължи на ензимна недостатъчност или на имунен отговор на организма. Важно за родителите е да знаят, че завишената консумация на шоколад, яйца, фъстъци и риба може да доведе до хранителна непоносимост към тези храни при децата.
Тестът за непоносимост към храни в МДЛ „ЛИНА” е на нова цена от 200 лeва, вместо 260, и включва изследване за нетолерантност на организма към: овес, пшеница, ориз, царевица, ръж, твърда пшеница, глутен, бадеми, бразилски орех, кашу, чай, орех, краве мляко, пилешко месо, яйца, телешко месо, свинско месо, агнешко месо, смес от морски риби, смес от сладководни риби, смес от морски дарове, риба тон, броколи, зеле, моркови, праз, картофи, целина, краставица, пипер, грейпфрурт, пъпеш, фъстъци, соя, какао, ябълки, касис, маслини, портокал, лимон, ягоди, домати , джинджифил, чесън, гъби, мая и комбинация от различни храни.
Тестът се прави сутрин на гладно и не е необходима предварителна подготовка на пациента. Резултатите са готови в рамките на работния ден.