Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Винпром „Карнобат” – започна гроздоберът на раннозрейката

Перловото грозде, набрано в близост до Карнобатския край, става изключително сладко и ароматно, с висока захарност и добър киселинен баланс
Ключови думи:

Първото грозде от „Раннозрейката“, както е по-известен прочутият ракиен сорт „Перла“, вече е в избите на „Винпром Карнобат“. Старите лозари го познават и под това име, защото се бере пръв, още в началото на август, а от него се приготвят най-ароматните и висококачествени ракии.

Агрономите на компанията издадоха, че това е един от най-трудните за отглеждане сортове. По тази причина през последните двадесет години много лозари се отказаха от него. Старите насаждения са не повече от стотина декара в цялата страна, а малцина си спомнят вкуса на истинската ракия от перлово грозде. Днес „Винпром Карнобат“ става първият български производител, който възражда един от най-любимите сортове на всички ракиджии. През следващите пет години, винпромът планира да засади още над 500 дка собствени лозя с „Перла“. От тях в България отново ще се правят висококачествените Перлови ракии, които в миналото прославяха страната на международните пазари.

За да дадат богат плод, лозичките „Перла“ се нуждаят от много слънце, а почвите трябва да са леки, песъкливи и средно каменисти, разказа главният агроном на „Винпром Карнобат“. Но най-важно е да има достатъчно валежи от май до юли, защото на плода му трябва обилно напояване до самия гроздобер. Най-добър за засаждане е тероарът в близост до Карнобатската котловина. Там почвите са плодородни, а южните склонове осигуряват обилно слънчево греене, отлична проветривост и оптимално разпределение на валежите през пролетта и лятото. Лозичките са засадени върху терени с надморска височина от над 300 метра, с изразена камениста структура. Така денем слънцето ги огрява от всички страни, а нощем, когато температурите паднат, камъните отдават топлина и ускоряват зреенето. Перловото грозде, набрано в близост до Карнобатския край, става изключително сладко и ароматно, с висока захарност и добър киселинен баланс. Не случайно още преди век най-много масиви с този сорт са били засадени в района на Карнобат, където днес са 20-те хиляди дка собствени лозя на едноименния винпром.

“Колкото и да е трудоемко отглеждането на „Перла“-та“, най-големият майсторлък е брането“ , споделиха технолозите на Карнобат. Гроздето трябва да се бере веднага след узряването, защото иначе бързо омеква и гние. Ципата му трябва да е непокътната, тъй като от нея се извличат най-ценните съставки за ракията. Още от средата на юли нашите агрономи са ежедневно в масивите с „Перла“, за да ги оберат в единствените два дни от август, когато са достигнали максимална зрялост. Другото предизвикателство пред майсторите на истинската Перлова ракия е транспортирането на гроздето. Плодът е изключително крехък, трудно се съхранява и не може да пътува на дълги разстояния. В Карнобатския край „Перла“-та се бере ръчно още преди разсъмване и внимателно се подрежда в малки дървени касетки от по 3 кг, които запазват целостта на узрелите зърна. Лозята с този сорт са разположени в максимална близост до производствения комплекс и минути след прибирането, гроздето е вече в избите на „Винпром Карнобат“.

Тази година в Карнобат богатата реколтата от перлово грозде надхвърля 850 кг от декар, достигната е и най-високата захарност от 21-22 градуса. Ценният перлов дестилат вече отлежава в прочутите дрянови бъчви, станали запазена марка на „Винпром Карнобат“. Те прекрасно подчертават богатия плодов аромат на сорта и са гаранция, че не след дълго ценителите ще дегустират пивка и висококачествена Перлова ракия, която ще е без аналог на родния пазар.

„Перла“-та е най-ранният сорт грозде и узрява в края на юли и началото на август. Преди близо век е получен от кръстоска между Мискет и Шасла. Латинското му наименование е „Перл дьо Ксаба“, а в някои региони на България е по-известен като „Раннозрейка“. Средният добив от една лоза е от 3 до 5 кг, а от декар се добиват между 800 и 1000 килограма. Гроздето е подходящо както за прясна консумация, така и за направа на богати и ароматни ракии. В Съединените щати пък от него се приготвят интересни и екзотични вина.


Традиционните винени и ракиени сортове в лозята на „Винпром Карнобат“ също дават отлична реколта. Вече е обрано гроздето за „Карнобатска гроздова“ - Димят и Тамянка, а до няколко седмици в избите ще влязат Червен Мискет, Юни Блан и Ркацители, от които се приготвя уникалната „Карнобатска специална селекция“. Високи добиви даде и престижния сорт Мускат Отонел, засаден върху най-плодородните терени специално за „Карнобатска Мускатова“ ракия. Любителите на елегантните бели вина догодина ще дегустират изключително богато и свежо Шардоне от серията CHATEAU KARNOBAT, защото гроздето на сорта тази есен е с изключителни показатели, издадоха технолозите на „Винпром Карнобат“.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Гладиаторски дуели и инфарктни моменти на 16-тия шахматен мемориал за купа "Янко Гюзелев" Гросмайстор Момчил Николов за втора поредна година завоюва престижното отличие Знаците, които показват, че той определено си пада по теб Ето кои ся те
Една от три жени между 18 г. и 60 г. страда от липса на интерес или удоволствие от секса Проблемите във връзката - неразбирателствата, липсата на комуникация и на внимание може да намалят желанието за секс у жената Зодиите, които ще получат мечтано предложение преди края на февруари 4 зодии ще се радват на положителни оферти
Пламен Карашев съобщи голяма новина навръх рожденния си ден Националният празник ще бъде отбелязан по незабравим начин в Бургас „Щастието на французойката“: торта суфле без печене Всички любители на сладкото са луди по нея
Сигнал до Флагман.бг: Страшна измама с прахосмукачки Dyson и Техномаркет (СНИМКИ) Направена е фалшива страница от името на веригата, от която мамят наивници Ако искате я наричайте модерна мусака, ако искате руло от картофи - всичко му отива на това изкушение Приготвя се с евтини продукти, подобно на класическата мусака с картофи
Просто изсипете пакетче мая в пералнята и решете този проблем Опитните домакини заместват купешката белина с мая за хляб Усложненията от грипа идват седмица след него Това се случва основно при пациенти с компрометиран имунитет, както при бременни и кърмачета
Обявиха най-странната обществена поръчка. 9,2 милиона лева за конете на спецченгетата Пусната е от Столичната дирекция на вътрешните работи Имахте ли необичайно главоболие и неразположение? Подгответе се за още! Ударила ни е силна магнитна буря, предстои още