Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Това е най-вкусната кашкавалена пита, която съм яла, направо се топи в устата

Ключови думи: кашкавалена пита, флагман, рецепта

Много обичам тази рецепта, тъй като е от серията „аламинут“ и „нямам време“, която се използва за бързи вкусотии.

Необходими продукти:

200 грама настъргано сирене
2 яйца
4 супени лъжици брашно
1/3 ч.л. бакпулвер
100-150 гр кисело мляко
сол, ако сиренето не е много солено

Начин на приготвяне:

В купа смесете сиренето, яйцата, бакпулвера, брашното и солта. В получената смес сложете киселото мляко и бъркайте. Необходимо е да получите консистенцията на гъсти палачинки.

Вземете тиган с малък диаметър – около 20 см и незалепващо покритие. Намажете с масло и поставете на умерено силен котлон. Изсипете от сместа, така че да покриете дъното до дебелина най-много 1 см, пише lifebg.net.

Пържете внимателно на не много силен огън от двете страни. Обръщайте от двете страни с помощта на широка шпатула за палачинки. Баничките трябва да имат златисто кафяв цвят, когато са готови.

Дори и начинаещите в кухнята хора могат с лекота да направят такава кашкавалена пита и да зарадват семействата си.

Готовата пита е мека, вкусна и много се харесва. За да си омесите и вие такава кашкавалена пита, ще имате нужда от:

1 кг и 200 грама брашно,
3 яйца,
4 лъжички олио,
към 200 грама хладка водичка,
една малка лъжичка захар и още толкова сол,
едно пакетче мая,
към 300 грама кашкавал,
1/2 пакетче масло.

Първо трябва да замесим средно меко тесто. За тази цел използваме всички продукти с изключение на единия жълтък, кашкавала и маслото. Оставяме тестото да си “почине” към 30-ина минути. После го разделяме на четири еднакви топки.

Сега всяка една топка я разделяме на три. Разточваме ги на кори – трябва да са големи колкото обикновена чиния за хранене. След като първата кора е готова, намазваме отгоре с масло и поръсваме с малко настърган кашкавал. Върху тази кора слагаме следващата кора и повтаряме същото с маслото и кашкавала. Ред е на третата кора. Навиваме всичко на руло и с остър нож го разделяме на равни парчета. После подреждаме тези парчета в тава. Отгоре ги намазваме с малко жълтък и масло. Печем в умерена фурна, а малко преди да я извадим, по желание я поръсваме с малко кашкавал. Печем още малко. Вадим я, оставяме я да изстине и я сервираме.

А ето и как да си направите кашкавалки – пухкави, меки и много вкусни

Кашкавалки е правила почти всяка мама особено, ако семейството обича тестени закуски. Напоследък по-рядко приготвям тестени неща заради намаления състав на семейството, но тези кашкавалки си заслужават да си поиграете с тестото. Много са пухкави, на конци като козунак, ароматни и с една дума – чудесна закуска, която може да приготвите и детето да си носи в училище.

Като всяко тесто, това за кашкавалките иска време да втаса, да се оформи и да втаса втори път, така че не може да се каже, че те са в категорията на бързите закуски. Въпреки това, неделите са идеалните дни за приготвяне на разни тестени вкусотии, така че сложете си ги в плана за някой следващ неделен ден.

Продукти за направата им:

500 г. брашно + още около 50 г. за доомесване
7 г. суха мая (20 г. мая от кубче)
1 с. л. захар
1 с. л. сол
2 яйца (единият жълтък се оставя за намазване)
200 мл. прясно мляко
80 мл. олио
50 г. разтопено масло за намазване
200 г. настърган кашкавал (по желание може да смесите сирене и кашкавал)
шарена сол за поръсване
1 ч. л. кисело мляко

Приготвянето на кашкавалки:

Маята се разтваря в затопленото, но негорещо мляко заедно със захарта и се изчаква за кратко да се активира.

В купа се пресява брашното, добавят се солта, яйцата (без единия жълтък), олиото и млякото с маята. Омесва се гладко тесто, покрива се и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разделя на две топки и от всяка се разточва правоъгълна кора с дебелина около 0,5 см, която се намазва с разтопеното масло и се поръсва с настъргания кашкавал, а по желание и с шарена сол. Оставете си мъничко от кашкавала за да поръсите върху кашкавалките преди печене.

Тестото се завива на руло и се реже на охлювчета с големина около 2,5-3 см. Охлювчетата се подреждат в тава, покрита с хартия за печене и се оставят да втасат за 35-45 минути.

Жълтъкът се смесва с киселото мляко и кашкавалките се намазват, а отгоре се наръсват с останалия кашкавал. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40-45 минути. За около 20 минути кашкавалките придобиват златист загар. Покрийте ги с лист алуминиево фолио за да не се препичат отгоре, а да останат златисти. Наблюдавайте ги, защото във вашата фурна може да се изпекат и за 35-40 минути.

1
Коментара по темата
1.
Пенчо
06.03.2025 17:19:05
Къде продават кашкавал да си купим.
  Добави Коментар
Съкровище в пясъка даде предимство на Виолета от Бургас и отбора й в „Живот на кантар“ Буквално в последните секунди червените успяха да наваксат изоставането и да отворят всичките катинари, за да вземат най-ценната седмична награда  Нечовешко: Дъщерята на Жизел Пелико също е била изнасилвана години наред Каролин Дариан подаде жалба
Има здравословен проблем Свързан със зъбите В голяма опасност е Интересна порода кучета може да изчезне
Виден бургазлия с ценни съвети Ето какво сподели машината в плуването Цанков Не се предават Залия и Деян са доста симпатична двойка
Подпали мрежата (СНИМКА 18+) Дени от Игрите се показа без горнище 82-годишен шофьор прегази дете Малкият пешеходец е в болница с опасност за живота
Самоуби се голяма звезда Екипът на "Спасители на плажа" потъна в траур Бургазлия му донесе късмет Кейн получи подарък от България и попиля защитата на Байер
Зеленски отмени пресконференция Приключиха разговорите между украинския президент и европейски лидери в Брюксел Почина много уважаван управленец Отиде си Димитър Тосев