Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Туркиня ми разкри тайната си за грис халва, с този чалъм резултатът е божествен!

Ключови думи: грис халва, турска грис халва

Днес ще ви предложим рецепта за един много популярен десерт в Турция – грис халва.

Рецептата не е сложна, а приготвянето на сладкиша отнема буквално няколко минути. Естествено, има си и един трик. А той е, че трябва да се запасите с търпение и добре да планирате кога искате да почерпите някого с грис халвата. Чалъмът е, че грис халвата трябва да престои в хладилник поне четири часа. Но да започваме.

Ето и необходимите продукти:

1 лимон,
1 лайм,
2 яйца,
200 грама захар и още 7 супени лъжици захар,
100 грама грис,
500 мл краве мляко,
кашу или бадеми – за поръсване.

Приготвяне:

Започнете с цитрусовите плодове. Тъй като ще се ползва кората им е хубаво да знаете произхода на лимона и лайма, вече се предлагат био и на двата цитруса. Измийте ги много добре и рендосайте цялата кора на фино ренде.

Разбийте яйцата със захарта (200 грама). Добавете гриса и разбъркайте много добре. Добавете и млякото, разбъркайте отново до получаване на еднородна смес и сложете на котлона. Когато млякото започне да ври, поставете вътре корите от лимона и лайма. Намалете силата на огъня, така че сместа леко да къкри. Бъркайте непрекъснато.

Целта е сместа да започне да се сгъстява. За това ще са ви необходими между 10 и 15 минути в зависимост от силата на котлона. Не забравяйте, трябва да бъркате непрекъснато, за да не загори. Когато е готово, отместете от огъня и покрийте с капак. Изстискайте сока от лимона и лайма. Добавете към цитрусовия сок седемте лъжици захар.

Изсипете течността в силиконова форма и поставете в микровълнова печка на пълна мощност. За пет минути течността трябва да се карамелизира – става бледокафява. Това можете да направите и в тенджера на котлон, след което да излеете карамелизираната течност отново в силиконова форма. Разбийте крема с грис с миксер и го излейте върху карамела.

Изчакайте да се охлади, след което пъхнете десерта в камерата за 4 часа. Когато го извадите трябва да го оставите да престои 20 минути. След това го поръсете с начукани бадеми или кашу. Това е!

1
Коментара по темата
1.
*********
05.03.2025 16:59:53
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
  Добави Коментар
Незабравен: Поставят паметна плоча в Айтос на герой от "Великата война" Проектът се реализира с дарения  Грешки, които пречат да излекувате разбито сърце Как да продължите напред
Оляха се Сравниха журито с ЦК на БКП Учителката, накарала дете да бърка в тоалетна чиния, няма да бъде уволнена Директорката на градината Красимира Малинова няма да понесе санкция, защото не била пряко замесена
В Шънджън такситата летят, храната се доставя с дронове, а роботи правят кафето Новите технологии са превзели китайския мегаполис Ново 20! Слънцето имало съзнание, твърди проучване Идеята всъщност изобщо не е от днес или от вчера, но чак сега се поема от научните среди
САЩ обмислят да съкратят четири пъти редовните войски Ще се минимализира и висшето командване на въоръжените сили Меркурий се обръща и късметът се връща Меркурий най-накрая става директен в понеделник – на 7 април, а Венера – на 15 април.
Американка претърпя нещо ужасно и остана с метално лице след тур в Тайланд В един от дните на ваканцията си американката претърпя инцидент с нает скутер Продажбите на руски автомобили рухнаха Производителите на "Лада" и "КамАЗ" зоват за помощ държавата
След помен за починал: 10 души с натравяне в спешното в Неделино Те са били на системи Не пътувайте с мръсна кола до тази държава, ще ви глобят 400 евро Внимавайте в Гърция