Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Туркиня ми разкри тайната си за грис халва, с този чалъм резултатът е божествен!

Ключови думи: грис халва, турска грис халва

Днес ще ви предложим рецепта за един много популярен десерт в Турция – грис халва.

Рецептата не е сложна, а приготвянето на сладкиша отнема буквално няколко минути. Естествено, има си и един трик. А той е, че трябва да се запасите с търпение и добре да планирате кога искате да почерпите някого с грис халвата. Чалъмът е, че грис халвата трябва да престои в хладилник поне четири часа. Но да започваме.

Ето и необходимите продукти:

1 лимон,
1 лайм,
2 яйца,
200 грама захар и още 7 супени лъжици захар,
100 грама грис,
500 мл краве мляко,
кашу или бадеми – за поръсване.

Приготвяне:

Започнете с цитрусовите плодове. Тъй като ще се ползва кората им е хубаво да знаете произхода на лимона и лайма, вече се предлагат био и на двата цитруса. Измийте ги много добре и рендосайте цялата кора на фино ренде.

Разбийте яйцата със захарта (200 грама). Добавете гриса и разбъркайте много добре. Добавете и млякото, разбъркайте отново до получаване на еднородна смес и сложете на котлона. Когато млякото започне да ври, поставете вътре корите от лимона и лайма. Намалете силата на огъня, така че сместа леко да къкри. Бъркайте непрекъснато.

Целта е сместа да започне да се сгъстява. За това ще са ви необходими между 10 и 15 минути в зависимост от силата на котлона. Не забравяйте, трябва да бъркате непрекъснато, за да не загори. Когато е готово, отместете от огъня и покрийте с капак. Изстискайте сока от лимона и лайма. Добавете към цитрусовия сок седемте лъжици захар.

Изсипете течността в силиконова форма и поставете в микровълнова печка на пълна мощност. За пет минути течността трябва да се карамелизира – става бледокафява. Това можете да направите и в тенджера на котлон, след което да излеете карамелизираната течност отново в силиконова форма. Разбийте крема с грис с миксер и го излейте върху карамела.

Изчакайте да се охлади, след което пъхнете десерта в камерата за 4 часа. Когато го извадите трябва да го оставите да престои 20 минути. След това го поръсете с начукани бадеми или кашу. Това е!

1
Коментара по темата
1.
*********
05.03.2025 16:59:53
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
  Добави Коментар
Голяма грешка в небето: Изтребител изпусна 8 бомби неволно и уцели... Къщи и църква са поразени по погрешка, няма данни за загинали За нищо на света не подарявайте тези неща на 8 март Това са изключително глупави подаръци 
Бизнесът по морето отново се сблъсква с познат проблем Има недостиг на кадри А дали тези двамата не играят цирк, за да вдигнат рейтинга на Светлана в "Хелс Китчън" Цирковете станаха прекаленни, май пресолиха
Тръмп с "последно предупреждение" към "Хамас" Ето какво пише президентът на САЩ Сложи си нови гърди, за да угоди на шавливия си мъж, но той пак й изневери Виждах жените, с които го правеше, и си помислих: Изобщо не приличам на тях, споделя Яна Крамер
Гръм в "Ергенът" Дама от миналото на Мартин разтърсва предаването Почина известен български журналист Културната общност в Смолян загуби един талантлив творец, със свой личен принос  в развитието на Родопския край
Кои трябва да почерпят днес Всички, които носятимето Красимир и Красимира Слънчево време по Черноморието Ето прогнозата
Макрон изкара Русия терористична заплаха за Европа и заговори за европейски сили в Украйна Украинският народ воюва смело не само за своята свобода, нашата сигурност е застрашена, каза той Обяснение в любов в Hell`s Kitchen Даниел Бачорски иска да е Буюклиев, а изпълнителката на  „Жена на всички времена“ възкликна, че трябва да готвят прегърнати