Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Пухкав козунак по рецептата на баба, с който ще оберете всички точки на Великден

Ключови думи: козунак, флагман, рецепта баба

В навечерието сме на един от най-големите и светли християнски  празници - Възкресение Христово. Подготовката за празника започва още от началото на Страстната седмица.

Яйцата се боядисват обикновено на Велики четвъртък. Тогава се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове.

На Възкресение Христово на празничната трапеза задължително се отговява с великденски яйца и обредни хлябове и всички се "чукат" с шарени яйца - за здраве.

В случай, че сте решили да се подготвяте в последния момент, на Велика събота от jenata.blitz.bg ще ви предложим една рецепта, с която да си приготвите страхотен и много ароматен козунак на конци. Щом отхапете от него, моментално ще ви връхлетят милите спомени от детството, свързани с трескавата подготовка за празника и отрупаната с лакомства трапеза.

Ето и списъка с продуктите, които ще са ви необходими за приготвянето на този вкусен козунак, който носи вкуса на детството: 

2 кг брашно
400 гр. масло (илимаргарин)
400 гр. захар
500 мл. прясно мляко
60 гр. мая
10-12 яйца
2 супени лъжици ром
кората на 1  лимон
4-5 ванилии
1 чаена лъжичка сол

Начин на приготвяне: 

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е, че стаята, която ще се вихрите и месите, трябва да е топла! Продуктите, които използвате, е добре да са със стайна температура. 

Маята се размива с малко хладко мляко, 1 суп. лъжица захар и 1 суп. лъжица брашно. Трябва да се получи умерено гъста каша. Маята се оставя да втаса на топло. 

Яйцата и захарта се разбиват в съд. Към тях се добавят останалото мляко, солта, ванилията, ромът и настърганата лимонова кора. Добавя се брашното, което преди това е пресято поне два пъти. Прави се кладенче, в което се изсипва бухналата мая и яйчената смес. 

Замесва се меко тесто, като непрекъснато трябва да топите ръцете си в мазнината. Месенето продължава, докато тестото не поеме цялата мазнина и по повърхността му не се образуват мехурчета. 

Колкото по-дълго време месите козунака, толкова по-пухкав ще стане. Тестото трябва да се удари поне 100 пъти в масата.

Готовото тесто се поръсва с брашно и се завива с топла кърпа. Оставя се да втаса на топло място, докато не увеличи обема си близо два пъти. 

Общото време за втасване трябва да е минимум 1:30 часа. Най- добре е да го разделите на две втасвания по 45 минути. Единия път оставете тестото да си почине както е на топка, а втория - преди да влезе във фурната.

От замесеното с тези продукти тесто се получават 4-5 козунака. 

След като тестото втаса, можете да го сплетете на плитки и да го поставите в тава за печене.  То трябва да заема 1/3 от съда, за да може тестото да бухне още в процеса на печене. 

Втасалите козунаци се мажат с разбит жълтък, украсяват се с орехи или бадеми, посърват се със захар  и се пекат на умерена фурна. 

1
Коментара по темата
1.
Йокин
28.04.2024 10:58:23
От два месеца,МЕСИМ!Сори бабче,Отпадаш.Гледайки продуктите,цената,ЩЕ МИНЕ,СОЦИАЛНАТА ПЕНСИЯ!!!
  Добави Коментар
Той разчита само на българчета и отборът му играе хубав футбол Дано повече отбори правят като нас, каза Венци Стефанов Доналд Тръмп-младши идва в България Той ще е част от ексклузивно бизнес събитие
Направих козунак без месене, стана ефирен, влажен и е супер лесен Рецептата е лесна дори за начинаещи Когато грижата продължава вкъщи – домашният патронаж за родилки на УМБАЛ „Дева Мария“ Болницата стартира сътрудничество с известната акушерка Радост Николова за предоставяне на безплатна грижа в първите дни след изписването
Този метод за боядисване на яйца взриви по гледания, за 15 минути стават като за изложба (СНИМКИ) Резултатът много наподобява шедьоврите на някой художник-абстракционист, а всичко е много лесно и бързо, ако спазвате процедурата по-долу Те нямаше да са супер звезди, ако не беше случайността Какви са истинските професии на турските актьори
Община Несебър предоставя безплатни паркинги за Великден Великденските празници традиционно привличат много гости, затова е подготвена специална организация за осигуряване удобство на придвижване в рамките на Стария град Напусна ни известен журналист Той бе активен участник във всички културни обществено-политически и спортни събития на професионално и обществено ниво
Миналата година впечатлих всички с този козунак, тази година го направих 4 пъти преди Великден Това е най-сполучливата и лесна рецепта Слагат близо 300 нови камери по пътищата, ето къде ще са Идват нови глоби за шофьорите
Това са най-преданите зодии Те никога няма да ви измамят Свръхлека и Прецизна: Анализ на Benelli Lupo Alpha Тази карабина е за сериозни ловци