Разкриха защо идва краят на олинклузива в страната
Както вече стана известно, новата тенденция сред хотелиерите у нас е да се отказват от олинклузива, каза зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров, съобщи БТА.
По думите му пилотно към този вариант преминават около 10 на сто от предприемачите в сектора. Обсъждат се и други варианти – на клиентите да се предлага само закуска, или закуска и вечеря, допълни Димитров. Според него е нужно да се намери златната среда, за да бъдат доволни гостите, някои от които предпочитат да се хранят в хотела, предава dnes.bg.
Олинклузивът е удобен за крайния клиент, но не е целесъобразен за бизнесмените, бе мнението на Димитров. Според него този тип обслужване води до големи разхищения на храна, което е икономически неизгодно. Освен това е причина и за излишни разходи за енергия, заплати, както и за по-сериозно замърсяване на околната среда. За идеята да се повиши ДДС за ресторантите Димитров коментира, че това ще направи българският туристически продукт неконкурентноспособен. Той бе категоричен, че членовете на БХРА имат много аргументи против такава стъпка и вече са информирали министъра на туризма за своята позиция.
Той допълни, че е заблуда, че този бизнес е много печеливш. Той е "витрина", вижда се, че идват много хора, но не и разходите, които са наложителни и са много високи, обясни зам.-председателят на БХРА. И уточни, че само заплатите на работниците в бранша са скочили тройно за няколко години, защото собствениците се опитват да задържат кадрите си.
"Българските Бизнесюени" трябва друго да измислят. Не да ощетяват клиента.
Ол инклузив ги интересува единствено яденето и евентуално ако има и алкохол,с една дума колко ще напълнят търбуха.Същата е ситуацията и на пасажерските кораби.Най са доволни когато през целия ден им се дава да ядат и да пият на корем,друго не ги интересува,даже и не си правят труда да слизат по пристанищата.
Вече всичко зависи от цената на самия пакет,дали е рентабилно.
Бил съм в хотел в Германия през зимата с ултра ол инклузив пакет за 4-5-6 хил евро за седмица за двойна стая.Хотелът беше пълен с швейцарци,за самите германци им беше малко скъпо.Само гледайте,не ги интересуват ски,писти и природа единствено ядене и пиене почти денонощно и да има кой да им забавлява децата.Такива пакети пълнят хотела,само собствениците да издържат на напъна икономически.
Тези мантри ги дрънкат от години, но ако ги въведат, ще има корави фалити и рев до небесата, държавата да помага! Вижте нощувките за колко време са в базите само със закуска и закуска и вечеря! Максимум две!