Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да неутрализирате миризмата на чесън

Ключови думи: Миризма, Чесън, новини, Флагман

Киселото мляко може да неутрализира миризмата на чесън, установи американско проучване, цитирано от електронното издание Юрикалърт. Изследването, направено в лабораторни условия, като са планирани и тестове с човешки дъх, показва, че пълномасленото кисело мляко не позволява на почти всички летливи съединения, отговорни за острата миризма на чесъна, да се отделят във въздуха.

Учени от университета на щата Охайо проверяват способността на киселото мляко и на отделните му компоненти - вода, мазнини и протеини, да се справят с този аромат. Оказва се, че мазнините и протеините успяват добре да се справят, предаде БТА. Заради това експертите  предполагат, че в бъдеще храни с високо съдържание на протеини могат да бъдат разработени специално за борба с чесновия дъх.

"Високото съдържание на протеини е много актуално в момента - хората обикновено искат да ядат повече от тях", казва водещият автор на изследването Шерил Баринджър от университета на щата Охайо.

Тя има опит в идентифицирането на храни, които могат да се справят с чесновия аромат. Баринджър е изследвала ябълки, мента, маруля и мляко, които благодарение на ензими и мазнини успяват да неутрализират серните съединения, причиняващи упоритата миризма на суров чесън. 

Резултатите показват, че само киселото мляко намалява 99% от основните летливи вещества, които предизвикват силния аромат на суровия чесън. Когато се анализират поотделно, мастните, протеиновите и водните компоненти на киселото мляко също имат неутрализиращ ефект, но първите две се представят по-добре от водата.

Според Шерил Баринджър киселите млека с плодов вкус вероятно също ще подействат.

Консумацията им трябва да последва бързо приема на суров чесън.

"При ябълките винаги сме казвали да се ядат веднага", казва изследователката. "Предполага се, че същото е и с киселото мляко - изяжте го веднага след чесъна".

1
Коментара по темата
1.
Brqh
26.09.2023 09:36:06
Затуй като пуцаш таратор с чесън и изобщо не смърди...
  Добави Коментар
Прекръстиха Иво Аръков на Каръков след три греди в Hell`s Kitchen Актьорът сподели, че се притеснявал да не вдигна топката и да уцели флага на Тайланд, за да не му се наложи да готви нещо азиатско  Български град се тресе В баскетболна истерия
Каза много важни думи Свързани с Космоса и "Дракон" Изненада американската полиция Тюленче реши да се разхожда далеч от водата
Румен Радев: Само единни ще съхраним България в глобалния смут, онази светла република на Левски С болка трябва да признаем, че ние сме разделен народ във време разделно и това е опасно, предупреди президентът Светлана към шеф Ангелов: Не ме наричай повече Гущерова, защото вече съм свободна Тя обеща да каже на боса на Hell`s Kitchen насаме дали има в живота й друг
Петя Точева пое голям риск и готвачките размазаха сините в Hell`s Kitchen с 12:0 Ако бяхме загубили, си заминавах от шоуто, но за жалост на някои ще остана още дълго време да ги дразня, сподели гимнастичката от Бургас  Почина внезапно От инфаркт
Събра погледите на 60 години Кортни Кокс е в отлична кондиция Бургазлия разказа на премиера за фурора си в Полша Цанко Цанков отвя конкуренцията на Световна купа
Нови силни трусове до България В Санторини е много опасно Машинист загина при катастрофа между товарни влакове Има българска следа