Италианска фокача с розмарин и зехтин
Продукти:
450 г брашно
1 чаена лъжица пудра захар
1 чаена лъжица сол
1 супена лъжица мая
250 мл вода
2 супени лъжици олио
1 яйце
3 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжица розмарин
Приготвяне:
Смесете 125 г от брашното със захарта, солта и маята. Разбъркайте и оставете да шупне. Загрейте водата с олиото в нея, докато стане малко по-топло от стайната температура. Добавете към сместа с маята заедно с яйцето. Разбийте с миксер. Добавете 200 г от брашното и отново разбийте. Останалото 125 г брашно разпръснете на плот за месене. Върху него поставете тестото от миксера и омесете. Покрийте го в купа, за да втаса.
Разточете в кръг на около 15 см. Намажете тестото с малко мазнина и покрийте с кърпа. Оставете да втаса на топло за 30 минути. Открийте тестото и прободете дупки в него с вилица. Намажете със зехтина. Поръсете с розмарин. Печете в загрята на 200 градуса фурна за около 30-40 минути.