×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шест златни правила как да хапваме всичко, без да дебелеем


Шест златни правила как да хапваме всичко, без да дебелеем
Д-р Гайдурков има много трудове, посветени на храненето
20 Януари 2016, Сряда, 21:42 ч.

Диетологът д-р Гайдурков предлага идеалния баланс на масата

Темата за здравословното хранене днес е една от най-противоречивите. Свидетели сме на постоянно сменящи се една след друга взаимоотричащи се моди. Тази липса на консенсус резултира, от една страна при специалистите, в ориентирането им към еклектични и примиренчески съвети от типа на “яжте от всичко по малко”. От друга страна, липсата на ясни координати демотивира и дава основание на редовия потребител да се откаже от следването на каквито и да са насоки за здравословно поведение.

Моето лично убеждение, на база на опита е, че могат, за щастие, да се дадат много ясни и конкретни насоки за изграждане на здравословен стил на хранене, който да бъде едновременно високоефективен и универсален. Това е така, защото анатомията, физиологията и биохимията при всички хора са принципно еднакви, като вариациите касаят единствено количествените параметри и спецификите при отделни заболявания.

1. Спазвайте „правилото на светофара“
На първо място нашето тяло има естественото биологично изискване за една голяма част (50-75%), съставена от сурова растителна храна, състояща се предимно от плодове, зеленчуци и семена (в това число ядки,по желание и кълнове), във възможно по-голям асортимент. Можем да използваме “правилото на светофара” – всекидневно да разполагаме с жълти, зелени и червени продукти, като специално внимание обърнем на зеленолистните зеленчуци. Плодовете, с някои изключения, поради съдържащите се в тях захари, се консумират преди или между храненията (1/2 час преди или 2 часа след хранене).

От термично обработените храни, в 15-20% от нашето меню, могат да присъстват разнообразни зърнени и бобени варива, които за осигуряване на пълноценен хранителен състав, е желателно да съчетаваме помежду им. Хлябът е добре да се избягва.



2. Не повече от 15% месо
Животинските продукти са необходими, тъй като някои есенциални хранителни вещества за човека се набавят единствено от тях. Тяхното количество не бива да надхвърля 10 (15)% от дневния хранителен порцион, като са препоръчителни периоди на почивка от тях (постни дни – 1-2 в седмицата).

3. Бягайте от термична обработка
Основно правило е да избягваме тяхната термична обработка, тъй като в това състояние те образуват едни от най-токсичните вещества, увреждащи нашето здраве. Традиционна е употребата им под формата на нискотемпературни застройки и дресинги, както и на сладки (плодови и други) кремове – за яйчния жълтък, както и на домашно маринована риба и домашно сушени меса. За предпазване от паразитни и микробни замърсявания черупката на здравото яйце се измива щателно с препарат, а рибата и месата се замразяват предварително за 2-3 денонощия в хладилна камера.

4. Млечни продукти-два пъти седмично
Млечните продукти е желателно да се включват до 2(3) пъти седмично – предимно обезсолено сирене и кисело мляко. Яйчният жълтък е универсално съчетаем с други храни, но рибата, месата и млечните продукти е желателно да се консумират на едно хранене само със зеленчуци или да се приемат последователно, непосредствено след консумация на други храни (ориз, картофи и др). Киселото мляко се съчетава добре и с плодове.

5. Слагайте мазнината след готвенето
Факторът, който най-много дебалансира нашето хранене и уврежда здравето ни е употребата на термично обработена мазнина – олио, зехтин и др. Мазнините в изолиран вид е желателно въобще да отсъстват, като дадем приоритет на интегралните такива – в ядки (смлени до паста за дресинги, сладкиши и др.), авокадо, домашно песто от обезсолени маслини, суров жълтък. Изключение прави млечното масло, което е полезно и можем да го добавяме във всички храни, но винаги след термичната им обработка (до 20-30г.дневно).

6. В краен случай калиева сол
Не на последно място трябва да обърнем внимание на солта. Тя се съдържа в необходимото за човека количество и състав предимно в суровите зеленчуци (селъри, цвекло, но и много други). Не е необходимо да я добавяме, тъй като 1 грам от нея задържа в тъканите ни около 1 литър течности (наддаваме с приблизително 1 килограм!), а освен това драстично променя нашата биохимия. Овкусявайте с подправки и лимон, като можете да използвате ситно нарязани селъри, магданоз, боселек, рукола и др. с лимон, (чесън), авокадо, като полученият дресинг добавяте непосредствено преди консумация върху сервираните ястия. Компромисен вариант е ограниченото ползване на калиева сол (с 66% калий).

Разбира се, така структурираният стил на хранене може да се превърне в безброй кулинарни рецепти, които интересуващият се, ще намери.

Д-р Гайдурков /lechiteli.bg

В категории: Здраве


4
Коментара
Роди му син
Роди му син 13/04/2025, Неделя 10:00 0
Рафаел Надал ще става баща
Рафаел Надал ще става баща 13/04/2025, Неделя 09:00 1
Слънце за Цветница
Слънце за Цветница 13/04/2025, Неделя 08:20 0
Флагман.БГ 5 сигурни знака, че той е мамино синче 5 сигурни знака, че той е мамино синче 12/04/2025, Събота 22:00 2
4
Коментара по темата
4.
Мамин Дебелянчо
21.01.2016 23:19:02
0
0
Тази статия аз съм я мислил!
3.
3
20.01.2016 22:03:12
1
0
До №1 и в твоя пост има грешка:)
До №2 и накрая ставаш лоена топка!
2.
станимир
20.01.2016 19:17:39
1
3
Значи всичко това са пълни глупости.Истината е:ВИСОКО МАЗНИННО-НИСКО ВЪГЛЕХИДРАТНО ХРАНЕНЕ.Изпитал съм рецептата,а то не е рецепта,а начин на хранене.Резултатите са изумителни.В началото е голям проблем да не косумираш въглехидрати,но след 2 седмици се адаптираш и мазнините които приемаме започват да ни служат за енергия и така мазнините в тялото ни се топят без да се усетиш.Истината е че за толкова кратък период от около 10 000 години откакто съществува земеделието генетично човешкота тяло не може да преработва въглехидратите благоприятно за нашето тяло така.че използвайки въглехидратите за енергия всяка мазнина ние складираме в депата в тялото си.Сутрин закусвам със шунка,варени яйца,майонеза,кашкавал.Итака цял ден само месо зеленчуци яйца риба но без хляб,макарони,ориз,овесени ядки,картофи и т.н.Който се поинтересува няма да съжалява.Ако някой иска връзка с мен:[email protected]
1.
станимир
20.01.2016 19:04:06
0
5
Има правописна грешка в заглавието на статията.Язък че е журналист.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
5 сигурни знака, че той е мамино синче 5 сигурни знака, че той е мамино синче Ето кои са те  Taка общуват щастливите двойки Taка общуват щастливите двойки Те задават отворени въпроси Ето кои зодии са шефът вкъщи Ето кои зодии са шефът вкъщи Вие сред тях ли сте Извънредно: Драма с малолетни сестри в "Меден рудник" Извънредно: Драма с малолетни сестри в "Меден рудник" Полицията с успешно издирване Моите наполеонки, по-вкуски са от тези в магазина Моите наполеонки, по-вкуски са от тези в магазина Перфектен френски сладкиш Данаил Папазов с позиция за драмата в "Бояна" Данаил Папазов с позиция за драмата в "Бояна" Ето какво сподели бившият министър Погребаха атентатора от летище "Бургас" в гробище на бойци от „Хизбула“ Погребаха атентатора от летище "Бургас" в гробище на бойци от „Хизбула“ Мохамад Хасан ел Хюсеини бе идентифициран по ДНК след терористичната атака, при която загинаха шестима души Колко дълго ни отнема да преодолеем бившия партньор? Психологията отговаря Колко дълго ни отнема да преодолеем бившия партньор? Психологията отговаря Ново проучване предоставя отговор на въпроса От полицията с информация за напрежението свързано с Доган От полицията с информация за напрежението свързано с Доган "Няма задържани", съобщи директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов Мистериозна ситуация в Пловдив Мистериозна ситуация в Пловдив Дете в линейка след фалшив сигнал за пожар?
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Корупцията въобще не е това да хванем няколко корупционера Виц на деня Виц на деня - Докторе, жена ми започна да говори сама със себе си!
- Не се притеснявайте, много хора го правят.
- Да, ама тя мисли, че аз и отговарям!
Виц на деня Виц на деня - Тате, как си намери мама?
- Ами, синко... загубих един бас.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В Горно Уйно на мъжете членовете им били дълги средно по 15 см, в Долно Уйно - 25 см. Разликата идвала от това, че в първото село провели измерване, а във второто - допитване.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори