Проф. Байкова: Не яжте мухлясал хляб, токсините сриват имунната ви система и предизвикват болести
Заради яденето на мухлясали продукти, може да се стигне до срив на имунната система, до кръвоизливи, съдови увреждания, предупреди проф. Донка Байкова.
07 Юли 2015, Вторник, 11:00 ч.
Специалистът по диететика и хранене съветва да консумираме хляб с квас, защото е с по-дълга трайност
Попаднете ли на хляб с мухъл, не го яжте, защото е опасно! Хвърлете го веднага, съветва специалистът по диететика и хранене проф. Донка Байкова.
„Мухълът е опасен за здравето. Това са плесени, които произвеждат токсини. Те са рискови за бъбреците и кръвните телца. Първо се атакува храносмилателната система. Човекът, който консумира продукт с такъв мухъл, ще има неразположение или алергични реакции. Може да се стигне обаче до срив на имунната система, до кръвоизливи, съдови увреждания“, заяви Байкова в „Добро утро, България!“ по ТВ7.
Възмутен зрител пък сподели, че си е купил хляб, в който нямало нито една филия без мухъл.
„Единственото, което ми направи впечатление е, че опаковката беше изпотена. Сега прилича на продукт, минал през сауна. Явно процесът на мухлясване води до повишаване на температурата. Не се оплаках в магазина, защото в неделя едва ли има кой да ми обърне внимание“, каза Тихомир Георгиев пред камерата.
„Такъв хляб не се консумира, хвърлете го! Видите ли, че е изпотен, не го купувайте!Опаковката трябва да е цяла. Тези гъбички са живи организми и причиняват хидролиза и затова се затопля хлябът. От производството му до опаковането, е имало нарушения във веригата“, обяснява проф. Байкова.
„Старият хляб може да изсъхне, да стане трошлив или да мухляса. Има и една картофена болест, причинена от бактерии, които предизвикват клисавост на хляба. Пшеничното зърно не се съхранява добре и оттам брашното не е с добро качество. Имаме квас, който предпазва хляба от мухлясване. Преди години българските семейства са си месели един път седмично хляб и не се е развалял, защото втасването е ставало бавно и процесите на набухване и зреене са различни. Търсете си хляб с квас, за да има по-дълъг срок на годност и да е с по-полезни качества“, каза още специалистът по здравословно хранене. Тя предупреди да не слагаме хляба в хладилник, защото най-доброто развитие на гъбичките, предизвикващи мухлясването, е при 4 градуса.
В категории:
Здраве
Марая Кери смятала, че е твърде млада за коледен албум
Изхвърлиха бебе на магистрала
Без ток остана целият курорт Боровец
Почина Георги Христов
Папата отвори „свещена врата“ в италиански затвор
Брутални кадри от френско летище! Кюрди смляха от бой турски младежи без причина
26/12/2024, Четвъртък 14:40
0
Изхвърлиха бебе на магистрала
26/12/2024, Четвъртък 14:20
0
Папата отвори „свещена врата“ в италиански затвор
26/12/2024, Четвъртък 14:00
2
Босненският министър на сигурността е арестуван за корупция
26/12/2024, Четвъртък 13:40
0
Крим обявява извънредно положение заради нефтения разлив
26/12/2024, Четвъртък 13:20
2
Редица квартали на София са без ток
26/12/2024, Четвъртък 12:40
4
На Витоша: Непочистени пътища, не може да се стигне до ски пистите
26/12/2024, Четвъртък 12:20
1
Почина Георги Христов
26/12/2024, Четвъртък 12:00
0
Три населени места в Община Троян са без ток
26/12/2024, Четвъртък 11:40
0
Байдън иска от Пентагона да продължи активните доставки на оръжия за Украйна
26/12/2024, Четвъртък 11:20
3
От 10 месеца няма и следа от 17-годишната Ивана от Дупница
26/12/2024, Четвъртък 11:00
2
Марая Кери смятала, че е твърде млада за коледен албум
26/12/2024, Четвъртък 10:40
0