Диетолози посочиха 9 най-големи и най-вредни грешки при храненето
27 Май 2015, Сряда, 21:54 ч.
Дори млякото и медът могат да се окажат вредни, ако ги комбинирате неподходящо
Специалисти съставиха списък на най-разпространените грешки в храненето, които хората допускат едва ли не всеки ден. Голямата опасност на тези грешки е, че те се превръщат в в традиция и вредни навици. Те обаче може да доведат до многобройни проблеми със самочувствието, включително и до развитието на тежки заболявания.
По думите на медиците много хора крайно лекомислено се отнасят към начина, по който употребяват различни продукти. Мнозина не виждат нищо страшно, а дори смятат за полезни следните комбинации храни, а всъщност те са вредни:
- Следолед с газирани напитки: тяхното съчетание води до оригаване, подуване и тежест в корема, които често продължават часове наред. Лекарите подчертават – ако хапвате сладолед, най-добре пийте обикновена вода.
- Зелен чай с мляко: компонентите, съдържащи се в млякото, рязко намаляват полезните вещества в зеления чай, а млечният белтък може да направи тази напитка трудна за усвояване. Медиците смятат, че е оптимално да се пие зелен чай с лимонов сок.
- Добавяне на сладко в изварата или киселото мляко: тази храна води до бурна ферментация в стомаха. Неприятните последствоя на този процес са подуване и повишено отделяне на газове.
- Каша със захар: слагането на захар в кашата може рязко да вдигне нивото на глюкозата в организма, тъй като нишестето в зърнените храни при варене образува глюкоза. Така се повишава риска от затлъстяване и развитието на диабет. Ако искате да придадете някаква сладост на кашата, най-добре е да добавите в нея плодове, съветват специалистите.
- Хляб, намазан с мед или сладко. Този навик дава същият ефект както кашата със захар или изварата със сладко. Всички продукти, съдържащи захар трябва да се употребяват отделно.
- Кафе и хляб: веществата, съдържащи се в кафето възпрепятстват усвояването на витамите от група В от хляба. Така той се превръща в съвършенно безполезен продукт, който само запълва стомаха.
- Мед в горещи напитки: всичко ценно в меда - ферменти и бактерицидни свойства – са неустойчиви при нагряване и изцяло се разрушават при температура над 45 градуса. Но още по-опасно е, че при нагряване над 40 градуса в меда започва да се образува компонент, който всъщност е отровен за организма.
- Пъпеш в салатата: този продукт е изключително самостоятелен и не се съчетава с нищо, дори с вода. Нарушаването на този принцип гарантира тежест в корема, подуване и разстройство.
- Бульон от месо с кости: според медиците той е изключително вреден за здравето. Костите, твърдят те, натрупват в себе си различни токсини, включително тежки метали. При варенето тези вещества преминават в бульона. /myclinic.bg
В категории:
Здраве
Почина последният жив член на The Band
Прекъсна предаването си, за да съобщи ужасна новина
Бомба от ГДБОП: Разбиха престъпна група, ощетила бюджета с милиони
Община Царево е против предложеното за разширение на ЗМ "Силистар"
Силен Черноморец 1919 завърши наравно със Спартак Варна
Започват засилени проверки за пожарна безопасност на туристически обекти в цялата страна
22/01/2025, Сряда 17:40
0
Бившият президент на Салвадор почина в изгнание
22/01/2025, Сряда 17:22
0
Почина последният жив член на The Band
22/01/2025, Сряда 17:20
0
Община Царево е против предложеното за разширение на ЗМ "Силистар"
22/01/2025, Сряда 17:20
0
Т. Йорданов към К.Костадинов: Колкото и да зяеш, тепърва ще става интересно, Коценце
22/01/2025, Сряда 17:14
1
България е потресена от това зверство
22/01/2025, Сряда 17:08
0
Силен Черноморец 1919 завърши наравно със Спартак Варна
22/01/2025, Сряда 17:05
1
Ресторантьори все още начисляват 9% ДДС, НАП ги хвана
22/01/2025, Сряда 17:00
0
Не режете картофите преди варене, защото...
22/01/2025, Сряда 16:40
0
Кметът Николай Димитров: Община Несебър изпълнява концепция за промяна на градския облик
22/01/2025, Сряда 16:20
0
Какви са актуалните цени на жилища в Бургас
22/01/2025, Сряда 16:02
1
Прекъсна предаването си, за да съобщи ужасна новина
22/01/2025, Сряда 16:00
1