Елегантността се вижда в моите чинии, с вкусни гурме изкушения ви очаквам в ресторанта на хотел "България"
Искам и Бургас да стане град, в който хората да ценят кухнята не само като големи порции на корем, а кулинарията като изкуство, споделя финалистката в "Мастер Шеф" Таня Колева
Ключови думи:
бургас, хотел българия, таня колева, финалист, мастер шеф, гурме вечеря, шеф стоян мавров
28 Март 2015, Събота, 14:36 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът5-степенното меню е съставено от мен, рецептите няма да срещнете никъде, защото са лично мои, обещавам всяко ястие да бъде поднесено с много любов и финес
Таня Колева е от Бургас, завършила е ПМГ „Акад. Никола Обрешков”, учила е в САЩ, а в момента завършва Право в БСУ. Тя бе сред финалистите в риалити формата „Мастер Шеф” и направи невероятно впечатление на журито, дори бе наречена „нинджа с токчета в кухнята”.
- Таня, откъде дойде идеята и с какво ще изненадате гостите на гурме вечерята в хотел „България” на 2 април /ВИЖ ТУК/, заедно с шеф Стоян Мавров?
- Шеф Стоян Мавров ми се обади точно вечерта, когато ме изгониха от „Мастер Шеф” и ми каза, че видял потенциал в мен и му харесва това, което правя. Той ме покани да направим тази гурме вечеря за гостите на хотел „България”. Менюто е съставено от мен, аз стоя зад цялата идея за него.
Всяка вечер идвам тук и двамата тестваме рецептите, които съм дала. Усъвършенстваме ги, предлагаме ги на дегустатори. Аз съм подбрала рецептите, те са лично мои, няма да ги срещнете в Интернет, например.
Има една, която се различава от всички останали и е от италианската кухня. Това е основното ястие – пилешко роле със сос маринара. Аз съм изключителен фен на италианската кухня. Първият сос, който направих в живота си, беше маринара. Любим ми е. Дори съм прочела историята за този сос.
В менюто има елементи от италианската кухня, от френската кухня, от американската, има и елементи от мен, от моята кухня. Всичко на 2 април ще бъде поднесено с много любов и финес, ще се постараем порциите да са достойни за добра вечеря, но и да бъдат много красиви. Ако клиентите останат доволни, аз ще бъда много щастлива. За първи път влизам в професионална кухня, за да готвя, затова се чувствам малко притеснена.
С шеф Стоян Мавров доста говорихме за това меню. Той веднага улови моите предложения, веднага ги вкуси. Искам и Бургас да стане град, в който хората да ценят кухнята не само като големи порции на корем, а кулинарията като изкуство. Храната като елегантно ястие, като изложба, като ястие, с което можеш да се нахраниш, докато го гледаш. Всяко ястие трябва да бъде поднесено с любов. Няма как без любов да сътвориш каквото и да било красиво нещо в чинията. Няма как, ако си нервен, да направиш нещо хубаво.
- Как възприемаш прозвището си от „Мастер Шеф” – нинджа с токчета в кухнята?
- Аз смятам, че елегантността се вижда и в моите чинии. Това е моят запазен почерк – че аз ще бъда елегантна докрай. Ако другите са се изморявали 1, аз съм се изморявала 10 на тези токчета, но не дадох повод някой да забележи това. Не мисля, че токчетата ми пречат. Аз нямам ниски обувки, ползвам такива само за спорт и за разходка с кучето. Вкъщи не ходя с високи обувки, но навън съм така. Смятам, че токчетата правят една жена още по-красива, привлекателна и женствена.
- От колко време се занимаваш с кулинария и от кого си наследила любовта си към готвенето?
- Любовта ми към храната дойде от баба ми. Тя беше изключителна кулинарка. С нея се срещах всяка ваканция, почти всеки уикенд тя събираше цялото семейство, приготвяше ни нейните специалитети или каквото ние пожелаем. Сплотяваше ни, беше истинска домакиня, караше ни да се чувстваме едно наистина щастливо семейство.
За съжаление тя си отиде, но не си отиде моята страст към храната, защото тя ми я придаде. Тя ми показа абсолютно всичко, което ми даде основа. Тя не е майстор готвач, но беше толкова отвъд традицията. Не обичаше клишетата и не сервираше клишета.
- Кое е нещото, което правиш и до днес от бабините рецепти?
- Правя баница, става много вкусна, но не я ям, защото пазя талия. Често я приготвям обаче за родителите си. Майка ми доста често ме е питала за рецептата, която аз съм доукрасила.
- Коя ти е любимата кухня?
- Много са. Обожавам италианската храна.
- С какво обичаш да се храниш най-много?
- Преди години имах доста нездравословен начин на живот. Хранех се много малко, предимно вечер… Това в един момент започна да ми пречи. Реших, че трябва да се храня здравословно преди 7-8 години. Не следя стриктно калориите, просто гледам храната да е приготвена по правилния начин. Смятам, че човек трябва да се храни добре, трябва да се храни здравословно. Затова съм научила горе-долу коя храна какви полезни качества има, как например може да ни лекува. Как може, например, да се излекуваме от грип, приемайки да речем богати на Витамин С храни. Как да си подобрим имунната система с храни, богати на флавоноиди, например. Това са всички, които са лилави на цвят.
Антоцианините пък се съдържат във всички берита. Те са страхотни антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и спомагат оздравителните процеси в тялото. Те няма да излекуват рак, но ще възпрепятстват разпространението на тези клетки.
Аз възприемам кулинарството като изкуство, подредено в чинията. Това е най-хубавото. Дори да съм сама пред телевизора вкъщи, аз ще си направя чинията така, че да се храня с очите и да ми е приятно. Когато го правя за родителите си, за приятелите си или за някой друг, мисля по същия начин.
- За първи път виждам цветя, използвани в кухнята, изключвам билките. Теменужките, например, много ми е интересно за какво ги използваш?
- Цветята от доста дълго време са навлезли в кухнята на майстор готвачите по света, особено ядливите теменужки, невенът, лавандулата. Те са страхотни билки. Има една легенда, която гласи, че една актриса приемала чай от виолетки, за да запази гласа си, да поддържа красиво лицето си и т. н.
Теменужката е един страхотен еликсир за справяне с грип и простудни заболявания, ако се приема като чай. Тя може да се приема и като тинктура, слага се в салата, в супа. Ядливите теменужки се прилагат и в алтернативната медицина. От много време са навлезли в кулинарията в чужбина, навлизат и в България. У нас са много малко ресторантите, малко са и готвачите, които готвят на толкова високо ниво и които използват по-сложни техники са приготвяне на храната.
В България трудно се намират ядливите цветя и билки. Това е голям пропуск за нас.
- Какво не обичаш да приготвяш в кухнята?
- Не обичам да приготвям десерти. Може би, защото аз самата не обичам да ги ям. Има няколко традиционни десерти, които приготвям и много често сервирам на приятели. Комбинирала съм и други съставки в тях и ги правя по-различни. Малко са десертите, които харесвам и които приготвям.
- Какво обичаш да правиш, когато имаш дори малко свободно време?
- Обичам да ходя по ресторанти, обичам да тествам различни храни. Искам да видя какво може да се опита в Бургас.
Това е само предястието с роленца от сьомга, което Таня приготви за нас
В категории:
Бургас
Бащата на Анджелина Джоли се обясни в любов на Левски пред бургазлия
Свиреп женски бой вдигна на крак наш курортен град, перничанка е в нокдаун
Бербатов с култов лаф в Англия
Почина известен българин
Хората, които ядат това, живеят по-дълго
Как да разпознаем перфектното зеле на пазара
05/11/2024, Вторник 14:20
0
Свиреп женски бой вдигна на крак наш курортен град, перничанка е в нокдаун
05/11/2024, Вторник 14:00
1
Бербатов с култов лаф в Англия
05/11/2024, Вторник 13:40
2
Съдът остави в ареста 56-годишен мъж, отглеждал марихуана край морето
05/11/2024, Вторник 13:20
0
Бащата на Анджелина Джоли се обясни в любов на Левски пред бургазлия
05/11/2024, Вторник 13:12
1
Очаква трето бебе
05/11/2024, Вторник 13:11
1
ПП-ДБ изпада до „Величие“ без гласовете на старото дясно в София, смята доц. Буруджиева
05/11/2024, Вторник 13:00
0
Това са най-опасните секти в света
05/11/2024, Вторник 12:40
4
Ужас! Няма да има дъжд през ноември, а водоемите ударно се засушават
05/11/2024, Вторник 12:22
5
Набиха млад шофьор на улицата
05/11/2024, Вторник 12:00
1
Хлапаци откраднаха автомобил, арестуваха ги
05/11/2024, Вторник 11:40
0
Приказна рецепта за домашен кашкавал, става за 2 дни и е много полезен
05/11/2024, Вторник 11:30
2