×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Елегантността се вижда в моите чинии, с вкусни гурме изкушения ви очаквам в ресторанта на хотел "България"


Елегантността се вижда в моите чинии, с вкусни гурме изкушения ви очаквам в ресторанта на хотел "България"
Искам и Бургас да стане град, в който хората да ценят кухнята не само като големи порции на корем, а кулинарията като изкуство, споделя финалистката в "Мастер Шеф" Таня Колева
28 Март 2015, Събота, 14:36 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

5-степенното меню е съставено от мен, рецептите няма да срещнете никъде, защото са лично мои, обещавам всяко ястие да бъде поднесено с много любов и финес

Таня Колева е от Бургас, завършила е ПМГ „Акад. Никола Обрешков”, учила е в САЩ, а в момента завършва Право в БСУ. Тя бе сред финалистите в риалити формата „Мастер Шеф” и направи невероятно впечатление на журито, дори бе наречена „нинджа с токчета в кухнята”.

- Таня, откъде дойде идеята и с какво ще изненадате гостите на гурме вечерята в хотел „България” на 2 април /ВИЖ ТУК/, заедно с шеф Стоян Мавров?

- Шеф Стоян Мавров ми се обади точно вечерта, когато ме изгониха от „Мастер Шеф” и ми каза, че видял потенциал в мен и му харесва това, което правя. Той ме покани да направим тази гурме вечеря за гостите на хотел „България”. Менюто е съставено от мен, аз стоя зад цялата идея за него.

Всяка вечер идвам тук и двамата тестваме рецептите, които съм дала. Усъвършенстваме ги, предлагаме ги на дегустатори. Аз съм подбрала рецептите, те са лично мои, няма да ги срещнете в Интернет, например.

Има една, която се различава от всички останали и е от италианската кухня. Това е основното ястие – пилешко роле със сос маринара. Аз съм изключителен фен на италианската кухня. Първият сос, който направих в живота си, беше маринара. Любим ми е. Дори съм прочела историята за този сос.

В менюто има елементи от италианската кухня, от френската кухня, от американската, има и елементи от мен, от моята кухня. Всичко на 2 април ще бъде поднесено с много любов и финес, ще се постараем порциите да са достойни за добра вечеря, но и да бъдат много красиви. Ако клиентите останат доволни, аз ще бъда много щастлива. За първи път влизам в професионална кухня, за да готвя, затова се чувствам малко притеснена.

С шеф Стоян Мавров доста говорихме за това меню. Той веднага улови моите предложения, веднага ги вкуси. Искам и Бургас да стане град, в който хората да ценят кухнята не само като големи порции на корем, а кулинарията като изкуство. Храната като елегантно ястие, като изложба, като ястие, с което можеш да се нахраниш, докато го гледаш. Всяко ястие трябва да бъде поднесено с любов. Няма как без любов да сътвориш каквото и да било красиво нещо в чинията. Няма как, ако си нервен, да направиш нещо хубаво.

- Как възприемаш прозвището си от „Мастер Шеф” – нинджа с токчета в кухнята?

- Аз смятам, че елегантността се вижда и в моите чинии. Това е моят запазен почерк – че аз ще бъда елегантна докрай. Ако другите са се изморявали 1, аз съм се изморявала 10 на тези токчета, но не дадох повод някой да забележи това. Не мисля, че токчетата ми пречат. Аз нямам ниски обувки, ползвам такива само за спорт и за разходка с кучето. Вкъщи не ходя с високи обувки, но навън съм така. Смятам, че токчетата правят една жена още по-красива, привлекателна и женствена.

- От колко време се занимаваш с кулинария и от кого си наследила любовта си към готвенето?

- Любовта ми към храната дойде от баба ми. Тя беше изключителна кулинарка. С нея се срещах всяка ваканция, почти всеки уикенд тя събираше цялото семейство, приготвяше ни нейните специалитети или каквото ние пожелаем. Сплотяваше ни, беше истинска домакиня, караше ни да се чувстваме едно наистина щастливо семейство.

За съжаление тя си отиде, но не си отиде моята страст към храната, защото тя ми я придаде. Тя ми показа абсолютно всичко, което ми даде основа. Тя не е майстор готвач, но беше толкова отвъд традицията. Не обичаше клишетата и не сервираше клишета.

- Кое е нещото, което правиш и до днес от бабините рецепти?

- Правя баница, става много вкусна, но не я ям, защото пазя талия. Често я приготвям обаче за родителите си. Майка ми доста често ме е питала за рецептата, която аз съм доукрасила.

- Коя ти е любимата кухня?

- Много са. Обожавам италианската храна. 

- С какво обичаш да се храниш най-много?

- Преди години имах доста нездравословен начин на живот. Хранех се много малко, предимно вечер… Това в един момент започна да ми пречи. Реших, че трябва да се храня здравословно преди 7-8 години. Не следя стриктно калориите, просто гледам храната да е приготвена по правилния начин. Смятам, че човек трябва да се храни добре, трябва да се храни здравословно. Затова съм научила горе-долу коя храна какви полезни качества има, как например може да ни лекува. Как може, например, да се излекуваме от грип, приемайки да речем богати на Витамин С храни. Как да си подобрим имунната система с храни, богати на флавоноиди, например. Това са всички, които са лилави на цвят.

Антоцианините пък се съдържат във всички берита. Те са страхотни антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и спомагат оздравителните процеси в тялото. Те няма да излекуват рак, но ще възпрепятстват разпространението на тези клетки.

Аз възприемам кулинарството като изкуство, подредено в чинията. Това е най-хубавото. Дори да съм сама пред телевизора вкъщи, аз ще си направя чинията така, че да се храня с очите и да ми е приятно. Когато го правя за родителите си, за приятелите си или за някой друг, мисля по същия начин.

- За първи път виждам цветя, използвани в кухнята, изключвам билките. Теменужките, например, много ми е интересно за какво ги използваш?

- Цветята от доста дълго време са навлезли в кухнята на майстор готвачите по света, особено ядливите теменужки, невенът, лавандулата. Те са страхотни билки. Има една легенда, която гласи, че една актриса приемала чай от виолетки, за да запази гласа си, да поддържа красиво лицето си и т. н.

Теменужката е един страхотен еликсир за справяне с грип и простудни заболявания, ако се приема като чай. Тя може да се приема и като тинктура, слага се в салата, в супа. Ядливите теменужки се прилагат и в алтернативната медицина. От много време са навлезли в кулинарията в чужбина, навлизат и в България. У нас са много малко ресторантите, малко са и готвачите, които готвят на толкова високо ниво и които използват по-сложни техники са приготвяне на храната.
В България трудно се намират ядливите цветя и билки. Това е голям пропуск за нас.

- Какво не обичаш да приготвяш в кухнята?

- Не обичам да приготвям десерти. Може би, защото аз самата не обичам да ги ям. Има няколко традиционни десерти, които приготвям и много често сервирам на приятели. Комбинирала съм и други съставки в тях и ги правя по-различни. Малко са десертите, които харесвам и които приготвям.

- Какво обичаш да правиш, когато имаш дори малко свободно време?

- Обичам да ходя по ресторанти, обичам да тествам различни храни. Искам да видя какво може да се опита в Бургас.


Това е само предястието с роленца от сьомга, което Таня приготви за нас

В категории: Бургас


Щe дaдeтe ли $100 000 зa eднa нoщyвĸa?
Щe дaдeтe ли $100 000 зa eднa нoщyвĸa? 26/12/2024, Четвъртък 19:20 1
Биткойнът чупи рекордите
Биткойнът чупи рекордите 26/12/2024, Четвъртък 18:40 0
България Всички новини
Катастрофа затвори пътя към Пампорово Катастрофа затвори пътя към Пампорово Движението е спряно, тъй като организация на обходен маршрут не е възможна Сибирски студ сковава България, до -15 падат градусите Сибирски студ сковава България, до -15 падат градусите Новата година ще посрещнем без валежи, но времето ще остане студено, прогнозират от агенцията „Ангелска елха” зарадва с подаръци десетки деца на родители, лишени от свобода „Ангелска елха” зарадва с подаръци десетки деца на родители, лишени от свобода Патриарх Даниил полага първа копка на нов енорийски център Извънредно! Жена загина при катастрофа на пътя Бургас-Варна Извънредно! Жена загина при катастрофа на пътя Бургас-Варна След сблъсъка колата й се възпламенила Снежен ад в планините, има обърнати коли и край Обзор Снежен ад в планините, има обърнати коли и край Обзор Проходът за Варна след Обзор е затворен Мощен взрив в Перник, има загинал Мощен взрив в Перник, има загинал Инцидентът е станал в гараж към къща в пернишкия квартал "Църква" Инженерно чудо в Пловдив Инженерно чудо в Пловдив Всички цъкат с език заради това "бижу" Гласят адвокатка от Варна за премиер Гласят адвокатка от Варна за премиер  Вече са ясни и повечето имена на министри, има разгорещени спорове около някои кандидатури, но в цялост бъдещото правителство вече има облик Камелия си показа най-милото на Коледа Камелия си показа най-милото на Коледа Чалгаджиката развълнува пак феновете си Арест на луд купон на Софи Маринова Арест на луд купон на Софи Маринова Ромският славей изби рибата, коментира неин фен, иска я в киното
В Лондон е почти забранено да се говори за Коледа (Видео) В Лондон е почти забранено да се говори за Коледа (Видео) Телевизия GBNews излъчи репортаж от най-големия някога коледен базар, който сега се нарича „зимен“ Биткойнът чупи рекордите Биткойнът чупи рекордите Експерти отдават поскъпването на oптимизмa oĸoлo пoлитиĸитe нa нoвoизбpaния aмepиĸaнcĸи пpeзидeнт Дoнaлд Tpъмп 25-годишна сладурана вбесила Надал 25-годишна сладурана вбесила Надал Вдигнала му нервите с топла вода Още един българин загина зловещо Още един българин загина зловещо На 24 декември 2024 г., около 23:00 ч., тежка катастрофа между автомобил Audi с българска регистрация и линейка стана на провинциалния път SP30 в област Фоджа Трагедията със самолета в Казахстан предизвикана от руска ракета или от украински дрон? Трагедията със самолета в Казахстан предизвикана от руска ракета или от украински дрон? Версията, че е заради сблъсък с птица отпада, защото върху корпуса му има десетки дупки Лавров посочи условието на Русия за мир в Украйна Лавров посочи условието на Русия за мир в Украйна По думите му подобно примирие просто ще бъде използвано от Запада, за да превъоръжи Украйна Външно с официална първа позиция за трагедията с разбилия се самолет Външно с официална първа позиция за трагедията с разбилия се самолет Ведомството изрази сърдечни съболезнования на правителството и народа на Азербайджан Дъщерята на Брус Уилис се омъжва, за да го зарадва? Дъщерята на Брус Уилис се омъжва, за да го зарадва? Решила е да внесе промяна в последните му дни живот Нов политически трус в Южна Корея! Внесоха импийчмънт и срещу действащия президент Нов политически трус в Южна Корея! Внесоха импийчмънт и срещу действащия президент Страната изпадна в политическа криза, когато президентът Юн Сук-йол, който е временно отстранен, обяви военно положение на 3 декември Брутални кадри от френско летище! Кюрди смляха от бой турски младежи без причина Брутални кадри от френско летище! Кюрди смляха от бой турски младежи без причина Пострадалите чакали полет за Турция на аеропорта "Шарл дьо Гол" в Париж
Цветомир НАЙДЕНОВ, спонсор на ЦСКА 1948 Цветомир НАЙДЕНОВ, спонсор на ЦСКА 1948 Футболните хора са по-тъпи от първобитните Виц на деня Виц на деня Мама ме научи да гледам смело в бъдещето:
- Почакай само, като се приберем, ще си поговорим!
Виц на деня Виц на деня Мъжът:
- Край! Искам развод!
Жената:
- Как? Какъв развод?! Тез не на мен! Вдовица ме взе, вдовица ще ме оставиш...!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не всяка козметика е безопасна. Особенно вредно за здравето е червило на ризата
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори