×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Продадоха потник на Майкъл Джордън за над 4 млн. долара
  • Прокурорът по делото в Цалапица Бойка Лулчева си направи отвод
  • Оспорвани избори в САЩ - Доналд Тръмпи или Камала Харис
  • Русия използва ново химическо оръжие, украинците нямат представа какво е
  • Защитата на Ивайло Цветков-Нойзи поиска спиране на делото за отнемане на автомобила му
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Елегантността се вижда в моите чинии, с вкусни гурме изкушения ви очаквам в ресторанта на хотел "България"


Елегантността се вижда в моите чинии, с вкусни гурме изкушения ви очаквам в ресторанта на хотел "България"
Искам и Бургас да стане град, в който хората да ценят кухнята не само като големи порции на корем, а кулинарията като изкуство, споделя финалистката в "Мастер Шеф" Таня Колева
28 Март 2015, Събота, 14:36 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

5-степенното меню е съставено от мен, рецептите няма да срещнете никъде, защото са лично мои, обещавам всяко ястие да бъде поднесено с много любов и финес

Таня Колева е от Бургас, завършила е ПМГ „Акад. Никола Обрешков”, учила е в САЩ, а в момента завършва Право в БСУ. Тя бе сред финалистите в риалити формата „Мастер Шеф” и направи невероятно впечатление на журито, дори бе наречена „нинджа с токчета в кухнята”.

- Таня, откъде дойде идеята и с какво ще изненадате гостите на гурме вечерята в хотел „България” на 2 април /ВИЖ ТУК/, заедно с шеф Стоян Мавров?

- Шеф Стоян Мавров ми се обади точно вечерта, когато ме изгониха от „Мастер Шеф” и ми каза, че видял потенциал в мен и му харесва това, което правя. Той ме покани да направим тази гурме вечеря за гостите на хотел „България”. Менюто е съставено от мен, аз стоя зад цялата идея за него.

Всяка вечер идвам тук и двамата тестваме рецептите, които съм дала. Усъвършенстваме ги, предлагаме ги на дегустатори. Аз съм подбрала рецептите, те са лично мои, няма да ги срещнете в Интернет, например.

Има една, която се различава от всички останали и е от италианската кухня. Това е основното ястие – пилешко роле със сос маринара. Аз съм изключителен фен на италианската кухня. Първият сос, който направих в живота си, беше маринара. Любим ми е. Дори съм прочела историята за този сос.

В менюто има елементи от италианската кухня, от френската кухня, от американската, има и елементи от мен, от моята кухня. Всичко на 2 април ще бъде поднесено с много любов и финес, ще се постараем порциите да са достойни за добра вечеря, но и да бъдат много красиви. Ако клиентите останат доволни, аз ще бъда много щастлива. За първи път влизам в професионална кухня, за да готвя, затова се чувствам малко притеснена.

С шеф Стоян Мавров доста говорихме за това меню. Той веднага улови моите предложения, веднага ги вкуси. Искам и Бургас да стане град, в който хората да ценят кухнята не само като големи порции на корем, а кулинарията като изкуство. Храната като елегантно ястие, като изложба, като ястие, с което можеш да се нахраниш, докато го гледаш. Всяко ястие трябва да бъде поднесено с любов. Няма как без любов да сътвориш каквото и да било красиво нещо в чинията. Няма как, ако си нервен, да направиш нещо хубаво.

- Как възприемаш прозвището си от „Мастер Шеф” – нинджа с токчета в кухнята?

- Аз смятам, че елегантността се вижда и в моите чинии. Това е моят запазен почерк – че аз ще бъда елегантна докрай. Ако другите са се изморявали 1, аз съм се изморявала 10 на тези токчета, но не дадох повод някой да забележи това. Не мисля, че токчетата ми пречат. Аз нямам ниски обувки, ползвам такива само за спорт и за разходка с кучето. Вкъщи не ходя с високи обувки, но навън съм така. Смятам, че токчетата правят една жена още по-красива, привлекателна и женствена.

- От колко време се занимаваш с кулинария и от кого си наследила любовта си към готвенето?

- Любовта ми към храната дойде от баба ми. Тя беше изключителна кулинарка. С нея се срещах всяка ваканция, почти всеки уикенд тя събираше цялото семейство, приготвяше ни нейните специалитети или каквото ние пожелаем. Сплотяваше ни, беше истинска домакиня, караше ни да се чувстваме едно наистина щастливо семейство.

За съжаление тя си отиде, но не си отиде моята страст към храната, защото тя ми я придаде. Тя ми показа абсолютно всичко, което ми даде основа. Тя не е майстор готвач, но беше толкова отвъд традицията. Не обичаше клишетата и не сервираше клишета.

- Кое е нещото, което правиш и до днес от бабините рецепти?

- Правя баница, става много вкусна, но не я ям, защото пазя талия. Често я приготвям обаче за родителите си. Майка ми доста често ме е питала за рецептата, която аз съм доукрасила.

- Коя ти е любимата кухня?

- Много са. Обожавам италианската храна. 

- С какво обичаш да се храниш най-много?

- Преди години имах доста нездравословен начин на живот. Хранех се много малко, предимно вечер… Това в един момент започна да ми пречи. Реших, че трябва да се храня здравословно преди 7-8 години. Не следя стриктно калориите, просто гледам храната да е приготвена по правилния начин. Смятам, че човек трябва да се храни добре, трябва да се храни здравословно. Затова съм научила горе-долу коя храна какви полезни качества има, как например може да ни лекува. Как може, например, да се излекуваме от грип, приемайки да речем богати на Витамин С храни. Как да си подобрим имунната система с храни, богати на флавоноиди, например. Това са всички, които са лилави на цвят.

Антоцианините пък се съдържат във всички берита. Те са страхотни антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и спомагат оздравителните процеси в тялото. Те няма да излекуват рак, но ще възпрепятстват разпространението на тези клетки.

Аз възприемам кулинарството като изкуство, подредено в чинията. Това е най-хубавото. Дори да съм сама пред телевизора вкъщи, аз ще си направя чинията така, че да се храня с очите и да ми е приятно. Когато го правя за родителите си, за приятелите си или за някой друг, мисля по същия начин.

- За първи път виждам цветя, използвани в кухнята, изключвам билките. Теменужките, например, много ми е интересно за какво ги използваш?

- Цветята от доста дълго време са навлезли в кухнята на майстор готвачите по света, особено ядливите теменужки, невенът, лавандулата. Те са страхотни билки. Има една легенда, която гласи, че една актриса приемала чай от виолетки, за да запази гласа си, да поддържа красиво лицето си и т. н.

Теменужката е един страхотен еликсир за справяне с грип и простудни заболявания, ако се приема като чай. Тя може да се приема и като тинктура, слага се в салата, в супа. Ядливите теменужки се прилагат и в алтернативната медицина. От много време са навлезли в кулинарията в чужбина, навлизат и в България. У нас са много малко ресторантите, малко са и готвачите, които готвят на толкова високо ниво и които използват по-сложни техники са приготвяне на храната.
В България трудно се намират ядливите цветя и билки. Това е голям пропуск за нас.

- Какво не обичаш да приготвяш в кухнята?

- Не обичам да приготвям десерти. Може би, защото аз самата не обичам да ги ям. Има няколко традиционни десерти, които приготвям и много често сервирам на приятели. Комбинирала съм и други съставки в тях и ги правя по-различни. Малко са десертите, които харесвам и които приготвям.

- Какво обичаш да правиш, когато имаш дори малко свободно време?

- Обичам да ходя по ресторанти, обичам да тествам различни храни. Искам да видя какво може да се опита в Бургас.


Това е само предястието с роленца от сьомга, което Таня приготви за нас

В категории: Бургас


Флагман.БГ Бербатов с култов лаф в Англия Бербатов с култов лаф в Англия 05/11/2024, Вторник 13:40 2
Очаква трето бебе
Очаква трето бебе 05/11/2024, Вторник 13:11 1
България Всички новини
Свиреп женски бой вдигна на крак наш курортен град, перничанка е в нокдаун Свиреп женски бой вдигна на крак наш курортен град, перничанка е в нокдаун Събудили се хора от блоковете в съседство, крещели да спрат, хвърляли пиратки, за да озаптят развилнелите се побойнички На живо във Флагман.бг: Взривяват сградата на „Пиргосплод“ в Бургас На живо във Флагман.бг: Взривяват сградата на „Пиргосплод“ в Бургас 5-етажното здание ще бъде разрушено този следобед Съдът остави в ареста 56-годишен мъж, отглеждал марихуана край морето Съдът остави в ареста 56-годишен мъж, отглеждал марихуана край морето В имота му е открита оранжерия с над 1000 растения от рода на конопа и около 250 кг подготвена за сушене марихуана Бащата на Анджелина Джоли се обясни в любов на Левски пред бургазлия Бащата на Анджелина Джоли се обясни в любов на Левски пред бургазлия Джон Войт от "Анаконда" подкрепя "сините" ПП-ДБ изпада до „Величие“ без гласовете на старото дясно в София, смята доц. Буруджиева ПП-ДБ изпада до „Величие“ без гласовете на старото дясно в София, смята доц. Буруджиева Постигане за пореден път на първото място в изборите, при това с подкрепа 2:1 в реалния брой на подкрепящи избиратели за първия и втория, днес ГЕРБ е в ситуация на единствена „голяма“ партия Николай Димитров: Продължава надграждането на образователната инфраструктура в община Несебър Николай Димитров: Продължава надграждането на образователната инфраструктура в община Несебър ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Равда  разполага с класна стая на открито Приказна рецепта за домашен кашкавал, става за 2 дни и е много полезен Приказна рецепта за домашен кашкавал, става за 2 дни и е много полезен На места – любимият за българската трапеза продукт, достигна невъзможни за джоба цени Бургазлийка твърди, че шофьор я е засякъл на пътя, напсувал я и се изплюл в лицето й Бургазлийка твърди, че шофьор я е засякъл на пътя, напсувал я и се изплюл в лицето й Случаят е от тази сутрин, когато жената попаднала в неприятната ситуация Хората, които ядат това, живеят по-дълго Хората, които ядат това, живеят по-дълго Продуктът е убиец на вируси Направи изненадващ ход Направи изненадващ ход Любопитен съюз в Игрите
Бербатов с култов лаф в Англия Бербатов с култов лаф в Англия Димитър "взриви" Англия с правене на бебета Kлючово градче в Пенсилвания може да реши битката за Белия дом Kлючово градче в Пенсилвания може да реши битката за Белия дом Битката между Камала Харис и Доналд Тръмп в града е изключително оспорвана Това са най-опасните секти в света Това са най-опасните секти в света Често зад тази фасада се крият тъмни и зловещи практики Ужас! Няма да има дъжд през ноември, а водоемите ударно се засушават Ужас! Няма да има дъжд през ноември, а водоемите ударно се засушават Има безнадеждно бяло петно – липса на валежи на Балканите.  В центъра на това петно е България, каза проф. Рачев Набиха млад шофьор на улицата Набиха млад шофьор на улицата По случая се води проверка за престъпление по чл. 325, ал. 3 от НК под надзора на прокуратурата Хлапаци откраднаха автомобил, арестуваха ги Хлапаци откраднаха автомобил, арестуваха ги Те били забелязани от патрулиращ екип на пловдивското Зонално жандармерийско управление да се суетят около спрян в аварийната лента "Опел“ с пазарджишка регистрация Защо тези водещи се появиха по този странен начин в ефира на бТВ Защо тези водещи се появиха по този странен начин в ефира на бТВ Целта беше да бъде почетено началото на месеца на мъжкото здраве - ноември Мерцедес се превърна в катафалка Мерцедес се превърна в катафалка Предстои аутопсията да изясни дали смъртта е настъпила вследствие на сблъсъка или на водача му е прилошало Почина известен българин Почина известен българин Издъхна художник  Той иска само да прави секс с теб Той иска само да прави секс с теб Твърди дама за звездата Роналдо
Кирил Петков Кирил Петков Възможно е „Ново начало“ да е купила всички секции Виц на деня Виц на деня Мъж и жена се карат.
Жената:
- Божеее вземи ме...
Мъжът:
- Аааа не е той будала като мене...
Виц на деня Виц на деня - Хванах комшийте да се целуват в асансьора!
- Ай стига бе, верно ли?
- Да, сега се чудя, да кажа ли на жените им.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Философски погледнато, животът на човек преминава в събиране на документи за ПЕНСИЯ!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори