×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • На този ден: Отбелязваме Международен ден на мира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нова техника ще хваща всички автомобили без регистрация


Нова техника ще хваща всички автомобили без регистрация
КАТ и общините ще бъдат свързани с Финансовото министерство
09 Февруари 2015, Понеделник, 21:31 ч.

Проверка показва, че всяка шеста кола на пътя е нелегална

Свързването на компютрите на пунктовете за технически прегледи на колите с тези на общините от началото на тази година започна да вади на бял свят нерегистрираните коли, за които никой не плаща данък. Още първите проверки показаха, че от 30 000 коли 5500 напълно липсват в регистрите и на практика са нелегални, съобщават от транспортното министерство.
От началото на тази година при технически преглед на колата техникът в сервиза е длъжен да направи първо справка в базата данни дали за колата е платен местният данък, съобщава „Труд”. Ако не е платен, той не трябва да направи прегледа. Досега само 46 общини са успели да свържат компютрите си с тези на транспортното министерство, откъдето е направена връзка с всеки лицензиран пункт за технически преглед в страната.

От 1 януари до 6 февруари са направени 30 000 справки. При 17 000 случая данъкът е бил платен и прегледът е направен. Останалите 13 000 са върнати да си платят първо налога. Оказва се, че почти половината от тях не фигурират в регистрите на общините.

„При въвеждането на данни за 5500 коли изобщо не се появява информация за регистрацията им, което е притеснително“, казаха от транспортното министерство. Това означава, че тези коли не се водят на отчет в общината, тя не знае за тях и не им събира данък. Според ведомството на Ивайло Московски едва ли става въпрос за техническа грешка, защото тогава не би трябвало да има информация за нито една от миналите на технически преглед коли.

Данните са силно занижени, защото идват само от 46 общини и то за първия месец на годината. Когато системата бъде изградена изцяло, може да се окаже, че нерегистрираните коли в България са многократно повече.

Според транспортното министерство твърде вероятно е информацията да не е изпратена в общината от КАТ, които правят първоначалната регистрация на колата.

Колите, които изобщо не фигурират в общинските данъчни служби, най-вероятно са минали на първа регистрация в КАТ преди 2011 г., когато е имало пълна несъвместимост между компютърната система на пътната полиция и тази на данъчните, обясниха от МВР. Част от тях са и от периода от началото на 2011 г. до януари 2014 г., когато с промяна в Закона за местните данъци и такси КАТ се задължи да предостави цялата си база данни на всяка община в страната.

От миналата година пилотно в София информацията за всяка новорегистрирана кола отива директно в общината. Тъй като това е трудно осъществимо за всички общини, от 1 януари т.г. информацията за всички регистрации от КАТ отиват във финансовото министерство, откъдето ги препращат по общините, обясниха катаджии.

По данни на “Пътна полиция” към 1 юли 2014 г. в страната са регистрирани 3 769 117 превозни средство. Освен леки коли, бройката включва микробуси, автобуси, камиони и ремаркета, които имат регистрационни табели

В категории: Политика


2
Коментара
Флагман.БГ Братът на Ружа Игнатова вдига сватба Братът на Ружа Игнатова вдига сватба 21/09/2024, Събота 09:14 0
6 грешки по време на душ
6 грешки по време на душ 20/09/2024, Петък 21:20 0
Рецепта за паниран праз
Рецепта за паниран праз 20/09/2024, Петък 21:00 0
2
Коментара по темата
2.
2
10.02.2015 05:53:36
0
0
stom si zakupil avtomobil vtora upotreba ot bg , trqbva da otpadne minavaneto prez KAT. Predi da stane zdelkata pred notariusa staria sobstvenik si plashta danacite i e otpisva ot danachna slujba po mestojiveene . Novia sobstvenik plashta taksa za da bade vpisan avtomobila v danachna slujba po mestojiveene . Az lichno sam pital , avtomobila mi e s registracia CT , a jiveia v Burgas i v danachnoto jenata zad gisheto mi kaza : avtomobila izliza pri nas samo trqbva da go vpishesh . Popitah e da li ima problem che , e s bg registracia ot druga oblast . Otgovora i beche : nqma problem nie danaka go vodim na fizichesko lice , ako zakasneesh plashtash globa ot 20 lv
1.
защо да регистрираме
09.02.2015 21:52:12
2
2
общините искат само да лапат пари а не оправят пътищата. дупки и винетки
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Край на тротинетките Край на тротинетките Нарочна наредба вкарва ред в безразборната употреба на двуколесното 19-годишен младеж от Бургаско е загинал в катастрофа край Сливен 19-годишен младеж от Бургаско е загинал в катастрофа край Сливен В болница са закарани четирима души Братът на Ружа Игнатова вдига сватба Братът на Ружа Игнатова вдига сватба Константин казва "Да" на красивата Стефани, с която се запознал преди няколко месеца на технопарти Последна почит пред двамата загинали пилоти старши лейтенант Венцислав Дункин и подполковник Петко Димитров Последна почит пред двамата загинали пилоти старши лейтенант Венцислав Дункин и подполковник Петко Димитров "Черната кутия" на самолета ще бъде разчетена в Чехия Няма да вали днес, облачността намалява до слънчево Няма да вали днес, облачността намалява до слънчево Прогноза за времето - събота, 21 септември 2024 г.  "Градът на спасението": Как Созопол беше похвален от британските медии "Градът на спасението": Как Созопол беше похвален от британските медии На територията на днешен Созопол в древността се смесват двете култури Децата сами ще дойдат: Вкуска закуска „Ден“ от уникални продукти Децата сами ще дойдат: Вкуска закуска „Ден“ от уникални продукти Интересна идея за перфектната закуска Инж. Петър Кънев е водач на "БСП-Обединена левица" във Втори МИР-Бургас, вижте цялата листа Инж. Петър Кънев е водач на "БСП-Обединена левица" във Втори МИР-Бургас, вижте цялата листа Инж. Петър Кънев е безспорен авторитет и обединителна фигура за актива в региона, а този път социалистите имат силен отбор, с който ще се борят за значително по-добър резултат Диян Камбаната насъскал питбула си към ченгета от Четвърто РУ: Да ви е*а майката боклуци, педе*асти! Ще ви избия всичките Диян Камбаната насъскал питбула си към ченгета от Четвърто РУ: Да ви е*а майката боклуци, педе*асти! Ще ви избия всичките Бургаският рецидивист Диян Тончев-Камбаната разбил устата на единия полицай, а после центрирал в лицето и медик от УМБАЛ-Бургас Рецепта за паниран праз Рецепта за паниран праз Просто и вкусно есенно-зимно предястие
Създадоха изкуствен интелект, предсказващ престъпления Създадоха изкуствен интелект, предсказващ престъпления Технологията анализира поведението на хората на обществени места, сравнявайки го с поведението на престъпниците Остави майка си и сестра си да гният в моргата Остави майка си и сестра си да гният в моргата Певицата замина на почивка, вместо да погребе роднините си  Зеленски ще се срещне с Байдън, Харис и Тръмп Зеленски ще се срещне с Байдън, Харис и Тръмп Президентът на Украйна ще говори и от трибуната на Общото събрание на ООН за войната с Русия Убиха грузинска ЛГБТ инфлуенсърка в дома ѝ Убиха грузинска ЛГБТ инфлуенсърка в дома ѝ Известната транссексуална актриса и модел Кесария Абрамидзе е ликвидирана след приемането на закона за хората с различна сексуална ориентация Израел атакува Ливан след ударите с пейджърите бомби Израел атакува Ливан след ударите с пейджърите бомби Експлозивите били вградени във взривилите се устройства преди те да пристигнат в Ливан Жена беше нападната от питон в дома си Жена беше нападната от питон в дома си В убийствена прегръдка на змията жената прекарала около два часа В това село е най-голямата избирателна секция в Европа - с 14 932 избиратели В това село е най-голямата избирателна секция в Европа - с 14 932 избиратели Детайл е, че тя се намира в благоевградското село Бело поле, където в действителност живеят 600 души Сам ли си е виновен Доналд Тръмп за атентатите срещу него? Сам ли си е виновен Доналд Тръмп за атентатите срещу него? Това е новата ситуационна мантра на американските демократически говорители в предизборната кампания Да вдигнем ли червен картон на Скопие за ЕС? Северна Македония била марионетка на Сърбия Да вдигнем ли червен картон на Скопие за ЕС? Северна Македония била марионетка на Сърбия Доц. Спас Ташев намекна, че вицепремиерът Александър Николоски нарекъл българите мизерни под влияние на господарите му от Белград 17-годишна подкара влак на метрото в Ню Йорк и го разби 17-годишна подкара влак на метрото в Ню Йорк и го разби Тийнейджърката е арестувана, издирват неин съучастник
Лена БОРИСЛАВОВА Лена БОРИСЛАВОВА Антон Славчев опъва чадър там, където трябва, а когато е необходимо го свива
Виц на деня Виц на деня - Мило, да отидем на някое романтично място. Само двамата, да се гушкаме.
- Я не се скатавай, а почвай лютеницата.
Виц на деня Виц на деня Парадоксът във фотографията - колкото са по-стари снимките, толкова си по-млад на тях... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Всеки може да бъде поет... стига да се намери жена, която да го поеме!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори