×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 320 инцидента на тротинетки само за 6 месеца
  • 20 тежки катастрофи с 22-ма ранени за денонощие
  • 4 октомври - Ден на българския IT специалист
  • Пожари в две руски петролни депа след вероятни удари на украински дронове
  • Окончателни резултати от парламентарните избори в Австрия: Партията на свободата на върха
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Борисов: Искам от "А" до "Я" за "Южен поток", а не да клепам с уши като Орешарски


05 Декември 2014, Петък, 19:55 ч.
Източник: clubz.bg

С очевидната ми конструктивност чак ставам подозрителен, самоанализира се министър-председателят
"Госпожа Петкова, поел съм ангажимент – до петък искам да имаме всички договори, споразумения по "Южен поток", да се спази всичко, което касае класифицирана информация, всичко, което има, но искам от "А" до "Я" вие да сте запозната и да ми се направи резюме, за да мога да отговарям в парламента като ме питат, а не да "клепам с уши" като Орешарски и да викам "не съм го чел" или "не ми го дават", което не ми отива." Така се обръща министър-председателят Бойко Борисов към енергийната министърка Теменужка Петкова на последното заседание на правителството в сряда, личи от стенограмата от заседанието. Изказването му идва, след като той се появи в парламента и обяви, че не е виждал договорите и дори апелира, ако трябва да се вземат "силово".

Темата "Южен поток" продължава и по-късно по време на обсъждането на точка за доклад за одобряване позицията на страната за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз "Транспорт, телекомуникация и енергетика", част "Енергетика", което ще се проведе на 9 декември 2014 година в Брюксел. Кунева се хвали, че Съветът по европейските въпроси, чиято работа тя възстанови, е приел позицията във вторник.

"Господин премиер, тя дава отговор на много от несправедливите обвинения, които се отправят към България за спиране "по наша вина", както се казва, за спиране на проекта "Южен поток". Точно обратното, в тази позиция, която още преди да чуем несправедливите думи беше факт, е записано, че България подкрепя "Южен поток", естествено при изпълнение на законодателството на Европейския съюз. Освен това на 9-и се очаква среща, която ще бъде между Европейската комисия, нас и руската страна. Така че всякакви спекулации всъщност бихме могли да ги пресечем с факта, че още в понеделник България вече е приела позицията си и тази позиция не оставя съмнение в добронамереността на страната", казва вицепремиерката.

Борисов й отвръща, че действително тази среща е важна, за да консолидира вниманието на всички европейски партньори по тази тема.

"Аз сега бях в парламента още веднъж, да покажа колко много правителството цени съвместната работа по важните теми с парламента. За съжаление не можахме да постигнем някаква обща позиция, защото просто толкова са противоположни мненията по темата "Южен поток", че дори нямаше как и да я сближа, въпреки вече очевидната ми конструктивност, която се опитвам да показвам, за което действително съм много подозрителен за всички, както Горанов казва. Но действително идеята ми беше да имаме за срещите утре (четвъртък, б.а.) – на едната с господин Юнкер, а след това с госпожа Кунева сме при председателя на Европейския съвет Доналд Туск, а после с вицепремиера Калфин при Мартин Шулц в Европейския парламент…", разказва на министрите Борисов.

По-нататък добавя:

"Така, че ще имаме тази възможност да си кажем и там позициите. Те са действително важни да се знаят. Аз очаквам относно така наречения хъб, който искат да правят в Гърция, той би трябвало също да бъде съобразен с третия либерализационен пакет, иначе няма как да стане, и очаквам Европейската комисия това по същия начин да го постави на нашите съседи. Ние до този момент не сме получили официално от руска страна какво мислят за замразяването на проекта – спиране, продължаване, тъй като много процедури вървят."

Борисов напомня, че в края на краищата ЕК е поела преговорите и по-предишното правителство е делегирало тези права на комисаря Йотингер тогава, а сега на европейския комисар по енергетика, който да води от името на шестте държави, които са в проекта, общи преговори.

"Аз внимателно наблюдавах това, което по новините видяхме от Турция – беше фиксирана само България, предполагам, понеже е най-обичана от страна на Русия страна в региона, като партньор. Така си го обяснявам. Не беше посочена нито Австрия, нито Унгария, нито Словения, нито Сърбия - бяхме посочени само българите, което означава, че или сме най-важни, или сме най-обичани, или сме най-стриктни по спазването на европейските правила. Аз така го разчитам, за което съм благодарен, че е отчетено от всички страни", разсъждава Борисов.

След това заръчва на Кунева, икономическия министър Лукарски и Петкова да се подготвят за 9 декември, а до петък да му дадат документите около "Южен поток".

"Нищо не пречи - седнете, още повече и господин Лукарски е юрист и може да ги гледа и от двете страни – и така, и така, да имаме много ясна представа къде имаме, или къде нямаме някакви проблеми. Но да подходите много отговорно, защото, ако се окаже, че поради липса на финансиране се спира потокът (има и такива твърдения), да не се окаже, че пак ще станем донор, както в другите проекти. Толкова са важни за България, че накрая вместо да печелим, даваме огромни пари! Не искам това да се случи по наша вина. Затова в тази посока, господин Лукарски, те моля с едно око и чисто юридически да ги гледате нещата", дава указания премиерът.

От стенограмата на заседанието става ясно още, че освен промените, които постоянно се внасят в действащия Наказателен кодекс, ще се прави и чисто нов НК по идея на вицепремиера Меглена Кунева и правосъдния министър Христо Иванов.

"По време на кабинета "Борисов 1" ние самите - България, сме казали, че искаме нов Наказателен кодекс. Това е влязло във всички записки и в институционалната памет на Европейската комисия. Такъв кодекс няма приет. Нещо повече – изработеният беше отхвърлен и ние трябва да решим какво правим, в какъв срок го правим и как говорим в един глас какво може, какво не може и в какви срокове. Не можем да си разрешим нещо, което предишното правителство под Ваше ръководство е приело, сега да го оставим без отговор", посочва Кунева.

Министър Христо Иванов се присъединява към нея, макар и да признава, че новият НК няма да стане бързо.

"Да направим една работна група, която да работи по нов кодекс и когато стане, тъй като технологично това не е баница, за да я забъркаш за нула време", заявява Иванов.

В категории: Политика


3
Коментара
Проговори за развода
Проговори за развода 04/10/2024, Петък 20:20 1
3
Коментара по темата
3.
МИ
05.12.2014 18:25:31
0
2
Ми то нали го спря Путин ПОТОКА,ко искаш сега от А до Я-то свърши бе.,началник.
2.
tikva
05.12.2014 17:35:00
1
3
Prosta tikva!!!
1.
хaсaн
05.12.2014 17:07:01
1
5
много несериозно и хaотично зa пореден път,изкaзвa се нaпълно неподготвен кaкто обикновенно,нов нaк.кодекс ли зa кой зa цв цв или зa и.д.,aбсолютно зa последно трябвa дa бъде този път излaгaциятa
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 знака, че той не държи на вас 6 знака, че той не държи на вас Пише ви съобщения, но не намира време да се видите 6 причини, заради които винаги ще сте шаферка, но не ѝ булка 6 причини, заради които винаги ще сте шаферка, но не ѝ булка Избирате грешния човек отново и отново Ето кои са най-желаните жени според зодията Ето кои са най-желаните жени според зодията Жените Близнаци са майстори на комуникацията и притежават бърз ум, който може да очарова всеки, когото срещнат Рецепта за кюфтенца в сладко-кисел сос - Нику Данго Рецепта за кюфтенца в сладко-кисел сос - Нику Данго Вкусно предложение от японската кухня 9 грешки, които вегетарианците допускат 9 грешки, които вегетарианците допускат Най-типичните грешки, които хората допускат при този вид хранене България преди 100 години - тогава или сега сме по-добре? България преди 100 години - тогава или сега сме по-добре? Исторически е доказано, че търпението на българина не е безкрайно, както и че ракията и виното винаги са били по джоба на всеки Ще следим членове на СИК, които напускат поста си веднага след подписа в началото на изборния ден Ще следим членове на СИК, които напускат поста си веднага след подписа в началото на изборния ден Призовавам членовете на СИК да се отнасят коректно и отговорно към задълженията си в комисиите, да не се появяват чак в края на изборния ден само да се подпишат на протоколите, каза председателят на РИК-Бургас Фани Семерджиева Димитър Маринов идва в Бургас за предпремиера на филма за Гунди Димитър Маринов идва в Бургас за предпремиера на филма за Гунди Не пропускайте „Гунди- Легенда за любовта“ на 12 октомври в Културен дом НХК Разкриха схема за избягване плащането на данъчни задължения Разкриха схема за избягване плащането на данъчни задължения Намерени и иззети са над 9 000 артикула, носещи знаците на защитени търговски марки Новата синоптичка на Nova с тяло на богиня Новата синоптичка на Nova с тяло на богиня Известната инфлуенсърка Деница, носителка на титлата „Мис България“ през 2011 г., е виден модел на „Визаж“
Барак Обама ще води кампания за Камала Харис Барак Обама ще води кампания за Камала Харис Обама и съпругата му Мишел подкрепиха кандидатурата на Камала Харис за президент още през юли Гърция дава 10 000 евро, ако се преместите ето тук Гърция дава 10 000 евро, ако се преместите ето тук Примамват мераклии с безлихвени заеми, данъчни облекчения и помощи Престъпник нахлу с взлом в чужда къща: Изпра, изчисти и сготви Престъпник нахлу с взлом в чужда къща: Изпра, изчисти и сготви 36-годишният Дамян Войнилович беше осъден на 22 месеца затвор в Кралския съд на Кардиф този четвъртък за необичайното престъпление Ще става дядо Ще става дядо Рапърът Еминем влиза в нова роля в живота си Издъхна едва на 20 години, но спаси живота на четирима с даряване на органите си Издъхна едва на 20 години, но спаси живота на четирима с даряване на органите си Винаги е казвал, че ако нещо му се случи, би искал да даде шанс на други да живеят, каза майка му Нагъл до безобразие Нагъл до безобразие Изнудва ЦСКА за 1,2 млн.лева Загазиха здраво Загазиха здраво Съд в Тексас съди тик ток Разминахме се с Апокалипсиса след атака по АЕЦ Курск Разминахме се с Апокалипсиса след атака по АЕЦ Курск За щастие на Русия и на Европа летателният апарат е свален над Курчатов Абдала Бу Хабиб: Хасан Насрала е убит, защото искаше мир, а Нетаняху – война? Абдала Бу Хабиб: Хасан Насрала е убит, защото искаше мир, а Нетаняху – война? Оказва се, че мирът в Близкия изток не е бил и не е част от плановете на Израел Кристал помага на Овена срещу стреса, а Козирогът да внимава с авантюрите! Кристал помага на Овена срещу стреса, а Козирогът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 4 октомври 2024, петък 
Румен Радев, президент Румен Радев, президент Няма пряка заплаха за България от конфликта в Близкия изток, но рискът от терористични атаки се повишава Виц на деня Виц на деня - Мамо, тука мирише на парфюма на тати! - възкликна малкият Иванчо, докато с майка му минаваха покрай кръчмата... Виц на деня Виц на деня - Докторе, с разстройство мога ли да пия ракия?
- Аз с вода я пия, ама щом така ти харесва...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Гостите разбраха намека, че е време да си ходят, едва когато станах да отвържа кучето.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори