Билкарка предлага след празниците да подсилим имунната си система със сироп от глухарчета
20 Април 2014, Неделя, 08:09 ч.
Макар че постите свършиха, е желателно да ядете по три ореха преди хранене и да има повече коприва в менюто ви
След дългите Великденски пости организмът ви не е желателно да се претоварва с тежка храна. Добре е да подсилите имунната си система, а едно от най-добрите средства за това е сиропът от глухарче. Не приемайте обаче повече от две-три супени лъжици от него на ден, защото ако дневната доза е по-голяма, организмът ни не може да го усвои и го изхвърля, каза пред репортер на Флагман.БГ билкарката Ваня Стоева. Консумирайте и по три ореха преди ядене, съветва тя. Копривата във всякакъв вариант - на запарка, на яхния, на спиртен извлек е много полезна. Добре е в менюто ви да има и повече сурови семена.
„Глухарчето доставя минерали и витамини. То нормализира обмяната на веществата. Всеки, който иска повече информация, може да прочете книгата на Мария Требен. За ореха пък всички знаем колко е полезен за мозъчната дейност. Не случайно и прилича на нашия мозък“, добавя билкарката.
Сироп /Мед/ от Радика /глухарче/
Четири препълнени шепи с цветове от радика /глухарче/ се слагат в един литър студена вода и се затоплят бавно до кипване. Оставят се малко да поврат /5-6 минути/. След това тенджерата се сваля от котлона и се оставя да пренощува. На следващия ден всичко това се прецежда, цветовете се изстискват хубаво с две ръце. В сока се сипва 1 кг. нерафинирана /рафинирана/захар и се прибавя половин лимон. /обелен и нарязан на филийки/. Ако се прибави повече лимон, тогава сокът киселее. Тенджерата се слага на печката без капак. За да се запазят всички витамини, е желателно котлонът да се включи на първа степен. Така течността се изпарява, без да ври. Сиропът се оставя един-два пъти да изстине, за да се установи правилната му субстанция. Той не бива да е много гъст, тъй като след по-продължително изпарение може да се захароса, но пък и да не е твърде рядък - тогава след известно време ще започне да киселее. Трябва да се получи хубав, гъст сироп, който намазан на закуска върху филията, да е много вкусен, добавя Ваня Стоева.
В категории:
Здраве
Протестиращи замеряха полицаи с памперси
Илон Мъск отива на съд! Не дава на Граймс да вижда децата си
Майка уби детето си, подпали къщата и се самоуби
Три зодии ще имат невероятен успех до края на годината
Задължително трябва да знаете това, когато купувате коледна звезда
3 зодии, които имат слава на скучни в леглото
23/11/2024, Събота 22:00
0
Бадеми и кашу намаляват риска от деменция
23/11/2024, Събота 21:30
0
Ако обичате бързите и лесни закуски - тези солени мекици с шунка са за вас!
23/11/2024, Събота 21:21
0
Внимание! Иде Ретрограден Меркурий в Стрелец
23/11/2024, Събота 21:01
0
Левски се върна в Топ 3, победи Локо София с 2:0
23/11/2024, Събота 21:00
0
Три зодии ще имат невероятен успех до края на годината
23/11/2024, Събота 20:40
0
Лекар каза истината за пържените картофи, всички ще си отдъхнат!
23/11/2024, Събота 20:20
1
За месец и половина тази улица в Бургас ще е затворена за движение
23/11/2024, Събота 20:00
1
Никой не разбра, че в този постен гювеч няма месо, изчезна от чиниите за секунди
23/11/2024, Събота 19:40
0
България е първенец в Европа по регистрирани нови автомобили
23/11/2024, Събота 19:00
3
Задължително трябва да знаете това, когато купувате коледна звезда
23/11/2024, Събота 18:40
0
Това е рецептата за най-вкусния и лесен пълнен шаран
23/11/2024, Събота 18:20
0